Så sänker du dina matkostnader

Ett utav mina Topp 3 mål för Februari var att sänka mina matkostnader. Hur går det? Helt ärligt, lite sådär. Därför tillbringade jag precis ett par timmar med att google, söka inspiration och göra en plan. Något som jag såklart tänkte dela med mig utav till er eftersom att ni var så många som också

Byta ut dyra vanor. Jag har flera livsmedel och produkter jag älskar, men som kanske inte är de mest plånboksvänliga. Eller egentligen är frågan om jag fortfarande älskar dom eller bara köper dom utav vana. Jag tror på en kombination. Exempelvis:
- smoothiebowls... Som jag älskar dom alltså! Men under min bowl-period la jag utan tvekan ut 40 kr/frulle. Jämför det med en skål havregrynsgröt istället. Vad kostar det? 1 kr/portion?
- proteinbars. Jag har alltid en i väskan, men varför inte ha ett äpple istället? Så mycket billigare och ett precis lika bra mellis.
- isbergssallad. Min akilleshäl. Jag ÄLSKAR det och äter hur mycket som helst. Men för det första är det dyrt och för det andra så mättar det inte kroppen särskilt mycket så det går åt hur mycket som helst. Jag kommer inte sluta med det, men jag har börjar komplettera det grönkål. Så gott och mycket mer mättande. Tips!
- mycket protein. Tidigare har jag ätit väldigt mycket protein i form utav kyckling, köttfärs osv, och förhållandevis väldigt lite kolhydrater. Jag säger bara: jämför kostnaden på kyckling vs potatis. Med tanke på att min kropp dessutom behövde mer kolhydrater så är det bara en ren win-win situation.
- läsk. Som jag skrivit innan så kan jag lätt dricka en 1,5-liters flaska om dagen. det är 18 x 7 = 126 kronor i veckan. Plus en massa sötningsmedel i kroppen. Självklart ska jag fortsätta "unna mig" det, men vatten är riktigt bra det med.

Vilka är era dyra vanor? Please tell me! Blir så nyfiken!

Planera inköpen och leta erbjudanden
Vi vet nog alla vid det här laget att mat faktiskt är dyrt och går man och handlar när man är hungrig har man en tendens att komma därifrån med ett kvitto betydligt dyrare än man ursprungligen tänkt sig. Så tänk ut innan vad du ska ha, kika efter vad som faktiskt är rimliga priser och köp inte om det inte är det, köp hem i "förebyggande syfte" när det är kampanjer och tänk långsiktigt.

Äta efter säsong
Som sagt så ÄLSKAR jag isbergssallad. Likaså älskar jag gurka. Men just nu är det verkligen svindyrt. Jag menar 25 spänn för en liten gurkbit, nej, det händer faktiskt inte. Istället är ett tips att äta efter säsong. Just nu är vitkål billigt (och supergott), likaså morötter, palsternacka, potatis och rödbetor.

Kort datum
Alltså älska! När jag bodde på Gotland hade jag på riktigt en hel frys fylld med sånt jag köpt på kort datum och sen slängt in i frysen tills jag behövde det. Jag upplever tyvärr att det finns betydligt färre kort-datum-produkter här i Stockholm, men så fort jag ser något med orange etikett är jag där och kikar. Bästa fynden att göra ju!

Matsmart
Än en gång, ÄLSKA! Jag fyndar där gång på gång och fyller upp mitt skafferi med fynd för noll och ingenting. Så bra!
Ett stort tips är att om du använder Refunder (skapa ett konto kostnadsfritt via den HÄR LÄNKEN så får du dessutom 50 kronor extra insatt på ditt konto efter ditt första köp. SÅ BRA!) så får du dessutom tillbaka 6,5% på din totala kostnad. Jag tror inte att ni förstår hur bra det faktiskt är!

Matlådor
Jag kan verkligen inte understryka det tillräckligt, och det känns som att jag konstant tjatar om det. Men om vi räknar på det så ska ni få se. Jag hittade det här exemplet hos icabanken: Låt säga att du pluggar och jobbar 48 veckor per år. Om vi räknar på att en genomsnittlig utelunch i Sverige kostar 85 kr blir det 20 400 kr/år. Enligt Konsumentverket går en genomsnittlig medtagen lunch på 29 kr, alltså 6 960 kr/år. Du sparar alltså 13 440 kr/år. Ja, ni ser ju själva. Det är över en hel utlandsresa, möjligtvis faktiskt två, hihi!

Vilka är era bästa tips? Please hit me up!

  • Postad i: Mat

Gillar

Kommentarer

thelisalarsson
thelisalarsson,
Bra tips😍 Alltså nu är ju vi en familj på 5 eller 6 om man räknar med Alice 😆 men vi har utgifter på mat som är sååå höga. skojar inte om jag säger drygt 8000-10000 ibland! Min akilleshäl är ekologiskt haha. Fast kan ju typ inte sluta heller för det är ju bra?? Sen har jag en grej för att jag inte kan köpa typ "icas egna varor" haha så snobbigt😂😂 typ Eldorados kyckling thvker jag känns ofräsch plus MÅSTE vara svenskt kött helst eko liksom. Så det plockar på sig. Tips till matlådor är att fylla ut dem. Typ köttfärssås som är grymt att ha i frysen kan man lätt blanda med nåt paket bönor eller linser. Även riva insett gäng morötter som är billigt😍
nouw.com/thelisalarsson
Arianne
Arianne,
Vilket bra inlägg! 😊
Jag planerar veckans måltider utifrån vad affärerna runtomkring mig har för erbjudande. Det är med andra ord erbjudanderna som styr veckans måltider. Jag är en person som planernar nästintill allt med listor osv så detta inspirerar mig!
Ha en fortsatt fin söndag!
tralllle.blogg.se
IP: 82.99.3.229

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin