Vad gör en mäklare? Egentligen

I samarbete med Hedemora Glas

Jag fick för ett par dagar sedan där här frågan:

Jag är så nyfiken på ditt jobb nu som mäklare. Jobbar du alltså med att visa hus/ lägenheter för köparna? Du får bokning på en visning och så berättar du om bostaden? 😘

För mig är det så självklart vad en mäklare gör, men ju mer jag pratar med folk desto mer inser jag att det faktiskt inte är det. Bilden många verkar ha är antingen:

- Den man ser i Million Dollar Listing. Det vill säga att Fredrik Eklund springer runt, pratar med antingen köpare eller säljare, får till en deal, gör en high kick och tjänar multum.

- Den där man jobbar som mäklare, spelar golf på vardagarna, tar ett samtal, säljer en lägenhet, tjänar multum och öppnar skumpan i tid och otid.

- Den där man springer runt i pennkjol och höga klackar, håller en visning, får en budgivning och sen tjänar multum.

Men riktigt så är det inte. Varken delen om att man jobbar lite, snabbt får till en deal eller tjänar multum. Rättelse, man kan absolut jobba lite men då tjänar man inget. Och tjäna multum kan man absolut göra, men då får man jobba ar*let av sig.

Okej, så vad gör en mäklare?

Först av allt är det fel att säga att vi säljer hus eller lägenheter. Vårat jobb är (enligt lagboken) att agera oberoende mellanman mellan köpare och säljare vid en bostadsförmedling. Det vill säga, mer konkret, går mitt arbete ut på att hitta rätt köpare till just din lägenhet för att kunna få ett så bra pris som möjligt. Sen är själva försäljningen något som sker mellan köpare och säljare (där är jag inte ens en inblandad part).

Jag kan, med handen på hjärtat, säga att jag får ingenting gratis. Nu i början är det ett par riktiga hundår som ligger framför mig. Lite längre fram, när man gjort ett namn för sig själv, kommer personer som vill sälja sina bostäder att ringa till mig och be om hjälp med förmedlingen. Men nu i början är det ju faktiskt ingen som vet vem jag är. Så 95% av mina dagar sitter jag i telefon, ringer kalla samtal (det vill säga från listor som vilken telefon-försäljare som helst), säger något i stil med Hej! Matilda på Fastighetsbyrån. Jag ska värdera ett par lägenheter i ditt område i veckan. Skulle det vara intressant att jag kommer förbi dig med?, och i 99% av fallen får jag ett Nej.

Får jag däremot ett Ja så bokar vi upp ett möte, jag träffar personen hemma hos denne, värderar dennes lägenhet och försöker övertala dom att jag är en absolut bästa mäklaren dom kan ha vid försäljningen av sin bostad. Lyckas jag skriver vi på något som kallas ett Uppdragsavtal, och efter det börjar jag jobba.

Då:

- tar jag fram all dokumentation som behövs.
- bokar vi in en fotografering.
- tar jag fram en planritning och skriver en bostadsbeskrivning.
- publicerar jag annonsen på våran hemsida (på samma sätt som jag gjort med den HÄR och HÄR)
mitt mål är sen att få in ett så bra bud som möjligt redan här. Det genom att kontakta personerna i vårat spekulantregister och erbjuda privatvisningar. Om inte eller om säljaren önskar det så,
- lägger jag ut annonsen på Hemnet och bokar in öppna visningar.
- håller jag visningarna, ringer alla och får igång en grym budgivning.

Under hela den här tiden finns jag tillgänglig mer eller mindre dygnet runt, både för köpare, säljare och alla andra spekulanter. Dessutom ska jag kunna svara på mer eller mindre allt. Och med allt menar jag allt. Allt från reavinstbeskattning, till hur en kolfilterfläkt fungerar, till vad föreningens skuldkvot ligger på, till hur ett fönsterbyte går till eller hur bostadsmarknaden påverkats av olika händelser genom åren.

När säljaren sen får ett bud som denne är nöjd med bokar vi in kontraktsskrivning. Då är det mitt jobb att se till att alla dokument uppförs enligt lagens alla regler så att köpet blir giltigt. Därefter skall allt (såklart) arkiveras och sedan förberedas inför tillträdet (när köparna får nycklarna och pengarna överförs mellan bankerna) som hålls allt från en månad till kanske ett helt år senare. Först då är förmedlingen klar och jag får mitt arvode.

Här skall tilläggas att utav det arvodet säljaren betalar mig får jag som individ ut en pytteliten del. Ta till exempel ett arvode på 65.000. Det ger mig 5746 kronor efter att moms, arbetsgivaravgifter och skatter dragits. Så det krävs definitivt mer än en enda affär för att jag ska få ut en någorlunda bra lön.

Okej, nu blev det ett väldigt långt inlägg. Men för att sammanfatta: Mitt jobb är att agera oberoende mellanman mellan köpare och säljare i en bostadsförmedling. Jag gör allt för att hitta rätt köpare till rätt lägenhet och ser till att alla mina säljare får ett slutpris dom är nöjda med. Innan det ger jag mig aldrig!

Världens roligaste jobb! Men ett som kräver att man kan kämpa, är beredd på att faktiskt lägga ned x antal timmar och verkligen dedikerar sig.

Blev det klarare? Eller har ni några fler frågor? Hit me up så ska jag svara, för det här kan jag prata på om i evigheter =)

Gillar

Kommentarer

brallans
brallans,
Så himla intressant!! Man vet ju vad en mäklare är, men så kul att läsa mer om vad man faktiskt gör 🤍🤍
nouw.com/brallans
Juliaoa
Juliaoa,
Så intressant att läsa om! <3
nouw.com/juliaoa
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Åh vilket intressant inlägg! Superroligt att få lära sig mer om detta för jag hade ingen aning om vad du gör på ditt jobb helt ärligt. Det verkar vara ett väldigt roligt jobb. Massa kramar 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr
Ellendelin
Ellendelin ,
Så intressant att läsa om, jag har velat bli mäklare på grund av just Million dollar listing NY haha! Hittade din blogg och får ännu mer inblick i branshen. Vi får se hur det blir i framtiden <3
nouw.com/ellendelin
ebbabrage
ebbabrage,
Men vad intressant, mycke man inte visste!
nouw.com/ebbabrage
Johannagrahn
Johannagrahn,
Så intressant att läsa! Ville bli mäklare för ett par år sedan men insåg gansa snabbt att det inte passar mig alls haha. Kämpa på!!
nouw.com/johannagrahn
Emma
,
Så coolt! Får man fråga, får du en fast lön från det bolag du jobbar med eller tjänar du endast pengar via arvode? Eller blir det en mix? Tack!
Hannas krypin,
Känner spontant att jag inte vill jobba som mäklare. Det låter som ett riktigt tufft jobb som inte passar vem som helst. Just det där att jobba "provisionsbaserat" gör det extra tufft tänker jag.
Hannafialotta.blogg.se
Jasmine,
Intressant att läsa! Tack för att du delar med dig.
Kram
rosanatt.blogg.se

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin