Tips till alla studenter

Innehåller affiliate-länkar

Överallt på både bloggar och sociala medier ser jag hur många av mina vänner (och även alla ni andra) börjar plugga nu - hur kul som helst! Själv kickar jag igång min tredje och sista termin på KTH nu den 26e. Så jag tänkte passa på att langa mina bästa tips för studenter. Inte studietips, utan lifehacks för allt runt omkring. Sånt som jag har lärt mig under mina två första år och sånt jag önskar att jag hade vetat när jag började =)

Få inte panik över bokköpen! Från en student till en annan, köp inte nya böcker! Jag vet att man vill vara förberedd och redo när allt startar, men 1. Kurslitteratur är svindyrt!, 2. Det finns alltid att få tag i till billigare priser, och 3. Du behöver inte ens alla böcker. I en av juridikkurserna jag läste köpte jag två böcker för att dom stod på listan. En utav dom läste jag 24 sidor ur och den andra öppnade jag inte ens. Värt…
Inför första kursen jag skulle läsa köpte jag matteboken direkt när jag fick listan. Den kostade 750 kronor i KTHs bokhandel och ännu mera på nätet (böckerna är ALLTID dyrare på nätet, så kika kårbokhandeln om du verkligen vill ha en ny en). Visserligen är den + 2 till de enda böcker jag faktiskt använt mig utav och läst hela så köpet var inte helt misslyckat. Men numera går jag en av två vägar. I första hand kollar jag om inte boken finns att ladda ned från internet. För en vecka sen lyckades jag få tag i båda böckerna jag ska ha nu under de första kurserna som pdf:er och sparade på så sätt över 1200 kronor. Tack och bock säger studenten!
Finns dom inte, kolla då efter begagnade böcker. Med både Blocket, Facebook, Tradera och alla andra sidor är möjligheterna oändliga att fynda. Och priset? Tusen gånger bättre än att köpa en från någon bok-sajt.

Läser du på KTH kolla då in www.kthbok.com Det är en sida för just KTH-studenter att lägga upp sina böcker, vilket nästan alltid är återkommande material. Jag har själv köpt alla mina begagnade böcker där och även lagt upp mina egna. Hur bra som helst!
Läser du inte på KTH kolla då om inte din skola har något liknande =)

Sälj dina böcker vidare! Lägg upp dina böcker på ovannämnda ställen när du är klar! Pengar in för dig = lycka, och någon annan kommer bli glad över att slippa köpa boken ny.

Fråga om studentrabatter! Dom finns överallt, och du vill inte missa dom. Till och med på apoteket här vid campus hade dom rabatt (had no idea!). Så ladda ned Mecentappen (där du också har ditt studentkort och slipper släpa runt ett i plånboken), studentkortsappen och alla andra liknande, för tänk hur mycket mer kläder du kan köpa när du har minst 10% på både Nelly och NA-KD.

Lappskrivningar/kontrollskrivningar är dina bästa vänner! Skulle du inte få godkänd på en så spelar det absolut ingen som helst roll, blir du däremot godkänd är det asnajs inför tentan. Nu har vi inte haft några på et tag, men under min fösta mattekurs hade vi en nästan varje vecka. Och tack vare att jag klarade dom så behövde jag bara ha ett enda rätt på min mattetenta. Hur grymt som helst ju!

Ha en kaffebudget! Även om du inte dricker kaffe - avsätt en ordentlig summa för detta varje månad. För du kommer alltid ha en kompis som behöver en koffeinkick och du kommer att gå med X antal rundor till 7-eleven (bästa!) eller något annat fik. Och där efter lunch börjar väldigt mycket se gott ut, så utgifter kommer att tillkomma.

Var bjussig! Om din kompis fråga om anteckningarna från en föreläsning – ge dom då till henne eller honom! Det kommer säkerligen komma en dag när du inte är där och kommer behöva be någon annan om dennes. Är det då din kompis och har du själv varit bjussig, så kommer det inte vara något som helst problem (taaaack Sofia - du är BÄST!)

Köp en kaffetermos! Om du dricker kaffe - såklart! Perfekt att göra en kopp och ha med sig på morgonen istället för att stanna och köpa en det första du gör. Många bäckar små, eller rättar sagt många koppar små, haha! Kan helt klart rekommendera min som jag köpte på Ikea för 75 kronor. Den håller inte värmen hela dagen, men klarar sig åtminstone hela förmiddagen och är betydligt billigare än många andra ute på marknaden. Plus att den inte läcker <--- bäst! Jag överväger dock att själv klicka hem den HÄR för hur snygg är den inte??

Välj dina vänner rätt! Och underskatta inte att plugga i grupp! Bortsett från den uppenbara mysfaktorn är det superbra att kunna bolla idéer, tankar och funderingar! Jag själv har en tendens att plugg för mig själv. Både för att det funkar bra, för att jag själv kan sätta upp tider utan hänsyn till andra och det faktum att jag brukade ha 40 minuter in till skolan. Det betyder att cirka 1,5 timme gick till bara transport vilket, speciellt under tentaperioder, känns som fruktansvärt bortkastad tid. MEN hade det inte varit för att åkte in och pluggade med världens bästa vänner, hade jag utan tvekan failat min första Statistik-tenta. Kom ihåg att det du inte förstår är det säkert någon annan som kan förklara, på samma sätt som du lär dig av att förklara för någon annan. Så välj inte bara vänner utifrån vem du gillar, utan tänk också utifrån vem du pluggar bra med.

Använd sociala medier! När våra föräldrar pluggade var dom tvungna att fysiskt ta sig till skolan när man behövde hjälp med något, och fastnade man på ett tal hemma fanns det oftast ingen chans att få hjälp med det förens nästa dag. Idag finns facebook och snapchat! And it’s magical! Använd messenger för större projekt, såna där ni behöver bestämma saker, diskutera och konversera. Och använd google docs för grupparbeten. Att kunna se vad dom andra skrivit, eller skriver i realtid, kunna se ändringar, lämna kommentarer och att faktiskt kunna jobba med samma dokument samtidigt (istället för att alla ska hänga över axeln på den personen som sitter vid tangentbordet) är hur bra som helst!!
Men när det kommer till det där lilla mattetalet du sitter fast på – använd snapchat! Ni vet hur man ibland känner att man är jobbig som konstant frågar om sånt man inte fattar? Den grejen försvinner på snapchat. Ett meddelande på messenger blir så konkret. Men en snap i en grupp är så litet. Har man tid att svara då gör man det. Om inte så försvinner den i samma sekund som mottagaren klickar bort den. Inga spår, haha! Som sagt – hur bra som helst!

Skaffa dig morötter! Då menar jag inte bokstavliga morötter, även om det är ett grymt pluggmellis att ha liggandes i kylen (okej, köp hem morötter med). Nej jag snackar om något att se fram emot. Jag ser exempelvis till att alltid ha en resa bokad när jag skrivit mina tentor, haha! Nu har kanske inte alla råd med just resor, speciellt inte på studentbudget, men se till att verkligen unna dig något att se fram emot. Ett par nya skor? Ett besök på din favoritrestaurang? En ny kaffetermos? Att dra ut och tälta en kväll? Vad det är spelar ingen roll, bara det betyder något för dig!

HA KUL!! Nog för att det är viktigt att fokusera på skolan, men du kommer (förhoppningsvis) bara vara student en gång i livet - så LEV!

#bestofnouw

Gillar

Kommentarer

FannyBjerenius
FannyBjerenius,
Hahaha, kurslitteraturen är något som stressar sönder mig<3 Superbra tips!!
nouw.com/fannybjerenius
linndossing
linndossing,
Wow så bra tips!!! Det där med kurslitteraturen är så relevant! Ville va redo så kollade upp och köpte alla böcker innan första kursen, läste några sidor i EN av dom, såå onödigt haha.. Kram
nouw.com/linndossing
happyM
happyM,
Åh vilket underbart inlägg!!!!! Tusen tack för tips! Börjar plugga nu till hösten och alltså så himla skönt det är att få all den här peppen och alla fantastiska förenklingar!! STor kram ❤️
nouw.com/happym
Louiseelinore
Louiseelinore,
Jättebra tips vännen! Funderar faktiskt på att börja plugga! <3
nouw.com/louiseelinore
TessiTranehed
TessiTranehed,
Så bra tips!!
nouw.com/tessitranehed
mollysvedin
mollysvedin,
Riktigt bra tips!! <3
nouw.com/mollysvedin
melissaniem
melissaniem,
Åh så bra inlägg! Ska själv börja plugga till hösten så uppskattar verkligen dessa tips🥰❤️
nouw.com/melissaniem
Cindyllb
Cindyllb,
Herlige tips!!
nouw.com/cindyllb
Sabinakj
Sabinakj,
Så himla bra tips! Jag är så sjukt taggad på att hoppa in i plugget igen, konstigt nog! Men detta året ska jag minsann skaffa mig en termos. Det är verkligen ett måste! <3
nouw.com/sabinakj
Lillymihlte
Lillymihlte,
Du är så jävla bra rent ut sagt! Dina tips är fantastiska & precis så som du tänker tänker jag med! 🌟 Idag börjar jag skolan, min sista termin till blivande undersköterska - såå taggad!! 🙌♥
nouw.com/lillymihlte

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin