Så tänker jag kring min ekonomi

Jag fick en kommentar för ett par dagar sedan där det stod: Jättebra inlägg! Skulle vara kul att läsa om hur du tänker kring din ekonomi t.ex. hur du sparar osv. 😃❣️✨

Hur kul? Jag vet att för många är pengar ett känsligt ämne. Men jag har alltid gillat det och aldrig haft problem med att ställa frågor, undra och fundera. Så självklart kan jag berätta lite om det =)

Mitt första, största och absolut bästa tips ever – betala för mycket i skatt. Jag har bestämt mig för att jag alltid vill betala 35% istället för de 30-33% jag kanske egentligen ska betala. Det började när jag fick många arbetsgivare (en månad för ett cirka ett år sedan fick lön utbetalt från 11 olika företag på en månad) och jag blev tvungen att hålla koll på att dom drog rätt skatt och inte jämkade. Så i slutet utav månaden kollar jag alla lönespecar, kollar vad som dragits och betalar in extra skatt till mitt skattekonto motsvarande vad som saknas.

Varför?? Jo, då är jag van med att leva med en viss inkomst och en viss standard, och när skatteåterbäringen sen kommer får jag en riktigt fin bonus (min största var på 42 000 kronor. Helt okej alltså).

Inkomster

Okej, first of all: Inkomster. Just nu har jag inte riktigt kommit in i hur min inkomst ser ut då de4t varierar så otroligt då jag ju jobbar på 100% provision. Så jag tänker att vi backar ca ett år när jag hade bättre kontroll.

Då var jag student. Jag valde under min studietid att ta ett fullt CSN (lån + bidrag) även om jag egentligen hade kunnat klara mig på mindre. Anledningen var att jag ville kunna njuta utav mina 3 åren som student och inte känna att det var en pest och pina i livet där jag bara kämpade för att få livet att gå ihop. Det blir alltså strax över 10 000 kr /månad.
Utöver det jobbar jag också som gruppträningsinstruktör på SATS vilket ger cirka 1000 kr/månad, gör lite annat smått = 500/kr månad plus det jag får in via sociala medier <-- väldigt varierande.

Allt jag tjänar via bloggen och liknande hamnar på ett ”skräp-konto” (ett konto jag skapade för att våga ge ut numret till lite mer osäkra företag, så som affilliate-sidor osv). Dom pengarna rör jag oftast inte en vanlig månad utan tar till lite större saker jag gör för att unna mig. Exempelvis går till frisören eller bokar en resa (i vanliga fall).

Resterande inkomst går in på mitt ”vanliga” konto.

Konton

Jag har ett antal konton där jag har mina pengar. Däremot försöker jag göra så få överföringar som möjligt för att inte tappa koll på vad jag faktiskt lägger ut en månad. Men såhär ser fördelningen ut:

-Mitt vanliga konto = det jag har mitt kort kopplat till och det jag använder till vardags.

-Buffert konto = ett konto på min vanliga bank med ett buffert-belopp jag enkelt kan föra över till mitt vanliga konto om det skulle behövas.

-”Skräp-kontot” = som jag nämnde ovan.

-ICA-banken = ett konto med kort jag bara använder för matinköp på ICA (dubbel bonus för studenter).

-SBAB = egentligen ett vanligt konto, men för mig sparkonto, då det ger 0.06% ränta. Där har jag mitt stora sparande = min kontantinsats.

-Fond-konto = ett månatligt sparande placerat i fonder som jag inte kommer röra förens jag går i pension.

Sparande

Det första jag gör när jag vaknar den 25e (okej kanske inte det absolut första, men någon annan gång under dagen) är att föra över ett lite större belopp till mitt SBAB-konto. Detta belopp beror helt på hur bra jag var på att inte slösa pengar månaden innan, men någonstans mellan 1000-3000 kronor. Samtidigt har jag en stående överföring på 300 kronor till Fondkontot. Det är mitt grundsparande kan man säga. Får jag sedan pengar ”över” i slutet utav månaden så är det inte så att jag spenderar det bara för att, utan då kan det första beloppet som flyttas till SBAB vara större månaden därpå.

Fasta kostnader, lån och avbetalningar

Min grundfilosofi har alltid varit att har man inte råd så har man inte råd. Punkt. Därför har jag aldrig tagit något lån (förutom mitt bostadslån såklart) eller tagit något på avbetalning. Ingen mobil, ingen resa, ingen dator, inte ens min bil när jag hade en. Jag köper saker cash. Likaså hatar jag att ha kostnader varje månad, så i den mån det går pyntar jag hellre ut för ett år/halvår/kvartal än att ha månadsdragningar på exempelvis försäkringar och liknande.

Därefter tänker jag ärligt talat inte så mycket. Jag försökte ett tag att sätta budgetar, men insåg snabbt att det var inget för mig. Jag är som person riktigt bra på att spara och då passar det mig bättre att kunna go with the flow för den månaden.

Men eftersom att jag älskar att resa väljer jag att prioritera det framför mycket annat. Därför drar jag ned på vissa kostnader, bland annat:

-Jag äter nästintill aldrig ute. Matlådor och hemlagad mat is the shit för att hålla kostnaderna nere.

-Jag köper väldigt sällan dricka på krogen. Istället köper jag en flaska (billigare än ett glas ute) från systemet, förar och känner mig sen rätt så nöjd.

-Står jag i provhytten och tänker Är den snygg eller inte? Ska jag eller ska jag inte?? då är det ett nej. Jag köper bara sånt jag verkligen känner är rätt. På så sätt slipper man spontanköpen som bara blir liggandes. Och skulle jag i värsta fall ändra mig lite senare, så är det ju faktiskt bara att gå tillbaka.

-Jag åker aldrig taxi eller uber. Jag har ett SL-kort, så varför inte använda det?

Och slutligen – jag säljer det jag inte använder. Upp med det på blocket, tradera, shpock eller va med på loppisar. Perfekt att få göra rent hemma samtidigt som man får lite pengar att kunna köpa något nytt för, hihi!

Sorry för långt inlägg utan några konkreta råd, men hoppas ni ändå blev lite inspirerade till att prioritera det som betyder något för dig!

Gillar

Kommentarer

elinfrost
elinfrost,
Otroligt bra och värdefulla tips!! Ska absolut ta till mig framöver❤️Kram
nouw.com/elinfrost
Linnealiebig
Linnealiebig,
Sååå bra tips, ska helt klart sparas ⭐️👌🏻
nouw.com/linnealiebig
A
,

Sparar du i fler olika fonder alltså gör du själv val i vilka fonder du spar i varje månad, eller har du en samlad fond (index? ) ?

Det stressar mig att veta att pengar KAN växa men själv låter de bara hållas på ett vanligt konto eller att en väldigt liten andel sparas i fond. Att inte röra pengarna är väl också spara, tänker jag, att inte leva över sina tillgångar 😊 men de flesta sparar väl med iden om att de ska växa!carolinalarsson
carolinalarsson,

Bra inlägg, vi köper också alltid kontant. Aldrig krediter eller avbetalningar förutom huslånet. Har man inte pengar så handlar man inte. En bra regel att hålla.

nouw.com/carolinalarsson
Hannakarlzzon
Hannakarlzzon,

Otroligt bra inlägg! Älskar att du är så ärlig och delar med dig! <3

nouw.com/hannakarlzzon
LouiseEdling
LouiseEdling,

Väldigt bra inlägg med tips och hur man kan tänka kring ekonomin <3

nouw.com/louiseedling
Pia,

Alltid bra att spara på lite olika konton!

www.piaw.se
Emiliaapetterssons
Emiliaapetterssons,

Vad roligt att läsa! Är själv väldigt intresserad av ekonomi, så det var kul att höra hur du tänker kring ämnet och hur du fördelar månadens pengar 😊

nouw.com/emiliaapetterssons
sarahlinnsliv
sarahlinnsliv,

Så bra inlägg, intressant att läsa. Du verkar vara så ekonomisk!

nouw.com/sarahlinnsliv

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin