Så lyckas du med träningen

I samarbete med Yogia

Godmorgon hjärtan! Har ni sovit gott? Laddade för en ny dag? Min började faktiskt lite extra tidigt. Som att mitt larm inte ringer tillräckligt tidigt i vanliga fall liksom... Men idag är ingen vanlig dag. Nej för just nu, när det här inlägget publiceras, håller jag min första morgon-combat. Ihhh! Äntligen är jag tillbaka och instruerar. Bortsett från några enstaka pass har jag inte teachat sedan typ Februari. Jag har ju knappt varit på gymmet ens. Så som ni förstår så ville jag vara på plats i tid = extra tidig morgon.

Som vanligt, nu när semestern är över, rutinerna börjar komma på plats igenom och hösten är på ingång så är det många som vill komma igång med träningen. Tro mig, jag som jobbat på gym på heltid under en väldans massa år vet hur det brukar se ut i både Augusti/September och sen samma sak i Januari, haha! Jag vet dock också hur det ser ut 1-2 månader senare. Så för alla er som bett om tips på hur man kommer igång, och er andra med såklart, kommer här 5 tips, inte bara för att komma igång, utan för att faktiskt lyckas.

1. HÄR // 2. HÄR // 3. HÄR // 4. HÄR // 5. HÄR

Men innan vi går in på dom kommer ett litet bonus-tips. Är ni beredda?

Köp nya träningskläder!


Det finns väldigt få saker som gör en så taggad som en ny träningsgarderob. Löjligt? Men sant! Alla pass blir cirka hundra gånger bättre när man känner sig sådär snygg och härlig som man gör med nya kläder, haha! Så investera i ett par snygga toppar, ett par tights som sitter som en smäck, det där snygga setet du suktat efter eller varför inte ett par cykelbyxor (som du dessutom kan använda till vardags med). Kika in till exempel yogia.se. Dom har allt och lite till. Både för yogan och för andra träningstyper med. Jag är själv helt kär i både deras träningsbyxor och det matchande settet ovan. Hur härlig färg?

5 tips för att lyckas

1. Fundera på varför du ska träna och vilka dina mål är!
Börja där. Sätt dig en stund och verkligen tänk igenom det. Varför ska du börja träna? Är det för beach2021? Är det för att du vill orka leka med barnen? Är det för att kunna springa ett maraton? Är det för att stötta någon närstående som behöver det? Det finns inget rätt eller fel svar! Kom ihåg det! När du sen vet varför behöver du också sätta upp ett bra mål så du vet vad du strävar mot.

Obs! Det är skillnad på ett bra mål och ett dåligt mål. Jag ska bli stark är ett dåligt mål. Inte i sig, för egentligen är det ett grymt mål. Men det är dåligt för du har faktiskt ingen aning om när du har klarat det. Jag ska bli så stark att jag kan göra 10 armhävningar på tå är istället ett bra ett, för det vet du när du klarat. Och hey, glöm inte att belöna dig själv när du nått dit!

Nu vet du varför och nu vet du vad du vill få för resultat, så lägg upp träningen utifrån det

2. Gå inte ut för hårt!
Det här är det utan tvekan vanligaste felet man gör. Man får världens träningsmotivation, känner new year new me, och lägger in ett träningspass varje dag. Ett tag funkar det. Men sen börjar:

1. kroppen säga ifrån. Att gå från otränad till att utmanas varje dag är långt ifrån vad den vill, vilket kommer resultera i skador eller sjukdomar.

2. andra saker att komma emellan. Ett träningspass om dagen inklusive dusch och tiden att ta sig till och från gymmet, blir i runda slängar 14 timmar i veckan. 14 timmar som du måste ta från något annat. Det betyder att exempelvis AWn ryker, mystiden i soffan, bowlingkvällen, eftermiddagsfikan med tjejkompisarna - dom sakerna du egentligen älskar. Efter ett tag kommer du börja prioritera dom igen, och vips försvann gymtiden.

Lägg istället in 2 kanske 3 träningspass till att börja med och gör en naturlig plats för träningen i din vardag. Kör på det ett par månader. Känns det sen bra och du vill köra mer, lägg då in ett (!) pass till. På så sätt får du en balans och hållbar livsstil!

3. Hitta variation och det du tycker är kul!
Att gå till gymmet och göra samma sak dag in och dag ut skulle till och med kunna få en träningsenbeten person som mig själv att tröttna. Nej, träning ska vara kul. Så enkelt är det faktiskt! Okej, har du ett mål du strävar mot så måste du kanske bita i det sura äpplet och göra mindre kul saker för att kunna lyckas. Det finns tyvärr ingen chans att klara av ett maraton om man aldrig lägger in någon löpträning bara för att man tycker det är tråkigt, haha!
Bortsett från det, så ska träning vara kul! Vad är då kul? Det är något du måste testa dig fram för att ta reda på. Kanske är det att lyfta tungt på gymmet, kanske är det högintensiva intervall-pass, kanske är det yoga, badminton, klättring, boxning - vad vet jag? Hugg tag i en vän och testa er fram! Men sen får ni inte fastna där! Känns det som att motivationen börjar dippa är det dags att testa något nytt igen. Kanske köra en period med lågintensiva pass för att sen kliva in i en riktig köttar-period.

Våga utmana dig själv - det är då du kommer utvecklas!

4. Planering är a och o!
Tråkigt men sant! Och det är något jag märkt av ordentligt sen jag flyttade till Stockholm för 2 år sedan. När jag bodde på Gotland hade jag gymmet 5 minuter bort och en bil jag praktiskt taget hade kunnat bo i (det vill säga att det alltid fanns 3 eller 4 ombyten där i). Men så flyttade jag hit, sålde bilen och tillbringar numera över en timme om dagen med att ta mig fram och tillbaka från olika ställen. Att ta mig hem efter jobbet för att hämta något och sen dra och träna inne i stan känner jag inte skulle fungera. Så för mig, liksom för dig, är planering a och o.

Sätt dig på Söndagskvällen och se hur veckan ser ut. Vilka dagar ska du träna vad? Vilka kvällar behöver du packa väskan och ställa den i hallen för att nästa morgon kunna rycka den i farten, och slippa stå och svära när du 5 minuter innan passet börjar inser att sportBHn ligger kvar hemma i byrålådan. (Been there! Och tro mig, att köra BodyCombat i tight linne och push-up-bh är inget jag kan rekommendera).

Planera, bestäm dig och underlätta för dig själv i vardagen!

5. Gör det inte mer komplicerat än det är!
Bara för att du har läst på internet att du bara får äta mellan 09:27-16:42 för optimala träningsresultat och din kompis säger att den absolut bästa övningen är over-head-under-spagat-trippel-push med skivstång, betyder det inte att du måste göra det. Nej, jag är ett stort fan utav back to basic! Börja med att göra sånna övningar du känner dig säker på, typ rygglyft, armhävningar, sit-ups, benböj och dom andra ni gjorde på gympan när du var liten. Sen när du börjar tröttna på dom, då kan du gå vidare till något nytt. Och kosten? Strunta i den! Eller nej, se till att du äter ordentligt. För ett annat stor misstag man ofta gör är att samtidigt bestämma sig för att lägga om sina matvanor och plötsligt har man alldeles för lite energi i kroppen. Så gör det inte mer komplicerat än det är! Fortsätt äta bra, lägg in övningar du känner ger dig något och kom ihåg att träningen ska vara rolig!

Stort lycka till!

Gillar

Kommentarer

Ellendelin
Ellendelin ,
Så bra tips och beskrivning till tipset - tack!
nouw.com/ellendelin
brallans
brallans,
Det här var verkligen såå bra tips!! Riktigt bra skrivet. TACK!! 🤍🤍
nouw.com/brallans
Pia,
Att göra ett träningsschema är toppen, då slipper man fundera över vad man ska göra.
www.piaw.se
emmel
emmel,
Så himla bra tips 😃
nouw.com/emmel
charlottahagg
charlottahagg,
Grym du är! 😊
nouw.com/charlottahagg
Hannas krypin,
Grymt bra träningstips! Så kul att köra igång med dina pass igen. Jag började i måndags och hjälp vad jag saknat det. Att få instruera är så roligt!
hannafialotta.blogg.se

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin