Så klarar du tentan

I samarbete med Sudio

Tenta week is coming up! Vi checkade av den ena examinationen igår (och blev godkända med beröm, woop woop), har nästa stora redovisning på Fredag och därefter en hel vecka med fullt fokus på tentaplugg. All day every day! Jag tror nog att alla som pluggat på Högskola/Universitet vet precis vad jag menar med att den här tentabubblan är lika med den totala pressen och stressen, trots att man bara har en enda (eller kanske två) sak att fokusera på.

Så därför kommer här mina bästa tips för hur man gör tentaperioden så smärtfri och effektiv som möjligt =)

Ta reda på vad som funkar för dig
Det här är punkt nummer 1 på listan! En punkt som dock tar ett par vändor innan man får till, för här gäller det att testa sig fram.
Vad behöver du för att kunna plugga så effektivt som möjligt? Behöver du vara ensam eller sitta tillsammans med dina bästa pluggvänner för att kunna diskutera alla frågor? Kan du sitta hemma eller behöver du åka iväg? Klarar du av att plugga på datorn eller måste du skriva för hand?
Testa dig fram och ta reda på vad som är din grej!

För mig är det oftast att sitta själv. Tidigare kunde jag vara hemma, men har nu insett att jag får så mycket mer gjort när jag är på en offentlig plats (bibliotek, skolan eller ett fik exempelvis)

Gör dig i ordning!
Jag vet, det känns sjukt onödigt att sätta klockan, sminka sig, välja ut en outfit och sen kanske bara sitta hemma med näsan i böcker hela dagen. Men vet ni vad? Gör man det vaknar man till liv och får fokus på ett helt annat sätt än om man tar sovmorgon, masar sig till garderoben, drar på sig ett par mjukisbyxor och sen släpar sig bort till skrivhäftet. Tro mig!

Zoona ut med musik!

Oavsett om jag är hemma eller borta är den här punkten superviktig för mig! Ibland klarar man av att ha ljud omkring sig, men när en pratglad kompis sitter nära, sambon kommer hem från jobbet och sätter igång en bra serie eller man helt enkelt läser samma mening om och om igen, behöver man få stänga in sig självt och totalt zoona ut i bra musik.

Jag kan verkligen rekommendera mina favorithörlurar (Nivå) från Sudio! Så himla smidiga att kunna ha med sig i fickan var man en går, slippa ha sladden som bara hamnar ivägen hela tiden och framför allt så har dom GRYMT ljud!

Som ni ser är inlägget i samarbete med Sudio, men det här är verkligen 110% mina personliga åsikter (ifall ni nu tvivlar på mig).
Jag ÄLSKAR Sudio! Vilket då också gör mig så glad att kunna dela med mig utav en rabattkod till er.

Använd koden matildaberlin i kassan så får ni hela 15%.
Och under em begränsad tid får ni dessutom med ett fodral i svart veganskt läder. Hur bra??

Så kika in på Sudios hemsida och köp hem dom bästa lurarna ni kan önska er!

Nyttiga mellanmål!
När jag pluggar småäter jag konstant! Handen går mellan skålen och munnen non stop, och när det ena innehållet är slut går jag och hämtar något annat. Oftast slutar det med att jag äter sockriga flingor, pepparkakor, choklad, popcorn eller något annat godis. Jag skojar inte när jag säger att jag lätt kan gå upp emot 2 kilo under en tenta-period, haha!
Jag vet dessutom att det här är ett väldigt vanligt fenomen.
Så fyll istället kylen med härlig frukt och färska morötter, ladda på med proteinbars och se till att ha energinyttig mat hemma istället att kunna snacka på. Det gör gott för både kropp och knopp!

Koffein!
My savior! Vet ni att innan jag började på KTH så klarade jag verkligen inte av att dricka kaffe. Idag klarar jag inte av en dag utan det, haha! Men när ögonen håller på att sagga ihop, då är detta det absolut bästa ni kan vända er till!

Skippa inte mat!
Jag har läst om så många som skriver Med all stress så känns det så onödigt att ta pauser för att laga mat, och så ser man hur dom istället äter en knäckemacka, en kanelbulle eller något annat litet och lättåtkomligt.
Kroppen behöver BRA energi för att orka. Och med kroppen så ingår utan tvekan hjärnan. Den tar betydligt mer energi än man tror.
Så lova mig att ta hand om dig själv och ät ordentligt!

Prioritera sömnen!
Samma här som ovan! Skippa inte sömnen för att du känner dig stressad, utan gå och lägg dig, låt hjärnan få vila och kom tillbaka med nya tag!

Jobba effektivt och ta pauser!
Bestäm dig för att Nu ska jag jobba i 2 timmar eller Nu ska jag göra den här ex-tentan. Gör då det med hundra procent fokus (det betyder: lägg bort mobilen, stäng av VÄNNER i bakgrunden, klicka ned Pinterest and so on), och när du är klar - ta ett break!
Istället för att mesa och göra plugget halvdant under väldigt lång tid, gör det då ordentligt och tillåt dig själv pauser när du faktiskt gjort det!

Rör på dig/träna!
Precis som jag skrev i punkterna ovan, så är det så himla lätt att bortprioritera sig självt och det fysiska måendet under sånna här perioder. Men om det är någon gång man behöver träna, så är det fasen när man sitter fast i tenta-bubblan! Och vill du inte träna, gå då ut och ta en promenad!
Vi vet alla hur många studier det finns som talar om hur fantastiska resultaten utav träning är när det kommer till inlärning. Så lova mig att inte nalla utav den här posten!

Belöna dig själv!
Det finns nog inget som är så motiverande som belöningar! Även om jag nu säger emot vad jag skrivit innan om att man ska försöka äta nyttigt, så måste man faktiskt också unna sig själv småsaker för det grymma jobb man faktiskt gör!
Det betyder inte en skål med Dumle varje dag, utan kanske när du skrivit klart ett arbete som ska in eller när du lyckats ta dig igenom en hel ex tenta utan att behöva kika i facit.
Och precis lika viktigt är det att ha ett mål och en belöning när du har skrivit dina tentor.
[För mig är det Vietnam-resan, hehe]

Här har ni mina bästa tips! Har ni några ni vill fylla på med? Then hit me up! =)

Gillar

Kommentarer

amandalarssons
amandalarssons,
Alltså wow, super bra tips fina du!! 😍 kram! ❤️
nouw.com/amandalarssons
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åhhh! TACK hjärtat <3
nouw.com/matildaberlin
Väldigt inbjudande bilder 😊
www.henrikolsson.eu
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tack snälla =) kram 3
nouw.com/matildaberlin
Emmamehrali
Emmamehrali,
SÅÅÅÅ grymt inlägg! Allt du skriver är bara sååå rätt! Det är skönt att veta att det är inte bara en själv som hamnar i en speciell bubbla när tentaperioden kommer haha KRAAAAM <3
nouw.com/emmamehrali
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men alltså DU! Tack finaste <33
nouw.com/matildaberlin
Alice,
Jättebra tips juuuu! Du är så duktig med plugget, HEJA DIG! <3 Flyttar jag någonsin till Stockholm MÅSTE jag ha dig som min mäklare! Kram finis! <3
lallizzlife.blogg.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men alltså åhhh! TACK finaste! Och JA! Lova att höra av dig 😉 Kram <3
nouw.com/matildaberlin
by_anniess
by_anniess,
Super tips ju! 😊 Du är så grym finaste!<3<3
Många kramar!
nouw.com/by_anniess
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åh! Tack vännen <33
nouw.com/matildaberlin
Yasmine,
Superbra tips verkligen! 😃 Och älskar alla dina härliga bilder till! Kram
www.yasmissy.blogg.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tusen tack fining <3
nouw.com/matildaberlin
Hilma
Hilma,
Musik är verkligen räddningen i sååå mycket! Kan göra underverk! BRA jobbat vännen och kör hårt ❤️❤️ du är GRYM och kommer fixa den här tentaperioden galant! ❤️✨
nouw.com/hilma
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men alltså JA! Det är ju det! och tack <33
nouw.com/matildaberlin
mollysvedin
mollysvedin,
Bra tips! Kan behövas för min kommande tenta om några veckor (i matematik, som jag är sääämst på haha) <333
nouw.com/mollysvedin
Matildaberlin
Matildaberlin,
Åh! STORT lycka till vännen! Du kommer äga det! <3
nouw.com/matildaberlin
happyM
happyM,
Åh så bra tips!! Måste verkligen ha dessa kvar tills det är dags för mig att plugga 😍❤️
nouw.com/happym
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tack fina! och hoppas dom hjälper dig då! Kram <3
nouw.com/matildaberlin
awesomecaroline
awesomecaroline,
Vilken fin blomma!
nouw.com/awesomecaroline
Matildaberlin
Matildaberlin,
visst är den? =)
nouw.com/matildaberlin

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin