Så är det att vara mäklare

Skulle du kunna skriva mer om jobbet som mäklare? Tycker att det är ett spännande yrke och skulle veta mer om hur det går till 😍 Visste till exempel inte att man jobbar endast på provision. Vore kul att veta mer! ❤️

Jag fick den här kommentaren för ett par dagar, och självklart kan jag göra det! Dock utbildar jag mig fortfarande och har inte haft supermycket praktik än. Så skulle jag svara på det här om ett år kanske svaren är helt olika (just so you know, haha).

First of all kan vi börja med att konstatera att det dessutom skiljer sig enormt mellan mäklarbyrå och mäklarbyrå. När jag nu svarar kan jag bara berätta om den bilden jag fått efter att ha varit på Fastighetsbyrån Östermalm <— där jag sen kommer börja jobba. Så ska ni eller någon annan sälja på Östermalm vet ni vem ni ska kontakta.

För det är så att Fastighetsbyrån jobbar områdes-inriktat. Vissa företag gör det, andra inte alls. Det betyder att jag får bara förmedla bostäder inom ”mitt” område (dvs Östermalm, Gärdet och Norra Djurgårdsstaden). Skulle någon vilja sälja en lägenhet i exempel Vasastan så får jag hänvisa till en utav mina kollegor där istället (ring mig ändå först så fixar jag så ni får prata med den bästa på det kontoret, hihi). Det betyder att istället för att ha lite koll på hela Stockholm så kommer jag vara expert på Östermalms-området. Så skönt som ny i Stockholm!

Gällande lönen så är det som sagt nästan alltid 100% provision. Några enstaka kontor kör med en låg grundlön och sen lägre provisions-arvoden på det, men det är väldigt väldigt få. Vissa månader rullar det på bra och andra får man kanske inte en enda försäljning, och ingen försäljning = ingen lön. Sjukt läskigt, men samtidigt sjukt motiverande.

Och ska vi sen ta ett exempel på hur mycket man faktiskt får ut så tror jag ni blir chockade. Under min praktik var jag med en mäklare som sista dagen skrev ett kontrakt som genererade att han fick ett arvode på 150 500 kronor (dvs det är vad säljaren fick betala för mäklartjänsten). Gissa hur mycket han fick ut i utav det!
Efter moms, avgifter, delen till byrån, skatt och så vidare, så landade det på 13 400 kronor. Hör ni?? Utav 150 000 får man ut 13 000.

Det betyder att bilden utav att man som mäklare bara glassar runt, spelar golf och dricker Champagne på vardagskvällar är helt fel. Tvärtom är det sjukt slitigt. Eftersom att man till störst del lägger upp schemat själv så varierar dagarna enormt, men snittat kan man nog säga att man jobbar mellan 09-18 fem dagar i veckan + Söndagen då det i regel alltid är visningar.


Vad gör man då om dagarna?

- Ringer!
Perfekt för mig som telefonrädd människa, haha! Det här är dock vad mina typ 2 första månader bara kommer att bestå utav --> kalla samtal. Dvs att jag får en lista att ringa ifrån till människor som inte har anmält intresse eller så, utan som jag helt enkelt ska försöka bjuda in mig själv till.
När man väl kommit in i det och byggt sin kundkrets så fortsätter det. Inte med kalla samtal, men ändå samtal till gamla köpare/säljare, spekulanter, aktiva säljare, budgivare och så vidare. Så mycket telefon.

- Går på intag.
Det är mötena när man åker ut till potentiella säljare för att sälja in sig själv och hoppas att dessa signar på att sälja med en.

- Andra kundmöten.
Värderingar, samtal för att hjälpa till vid nya lånelöften och så vidare.

- Aktiva försäljningar.
När man väl lyckats "ta in" objekt att sälja börjar allt roddade med fotografering, objektsbeskrivning (och i det ta fram all info man behöver), ständig kontakt med säljarna, visningar, budgivningar och så vidare. Och förhoppningsvis leder det till....

- Kontraktskrivningar.
En fastighetsaffär är aldrig avslutad förens köpekontraktet är påskrivet (och potentiella svävarvillkor har gått ut). Så att samla samtliga parter och få papprena påskrivna är målet - drömmen! Och därefter kommer såklart också tillträdes-mötet, vilket är när man lämnar över nycklar och dylikt (normalt sett runt 3 månader efter försäljningen).

Och såhär rullar det på med både det ena och det andra. Mycket lika moment, men aldrig en exakt likadan situation. Så mycket variation och flexibilitet, vilket jag VERKLIGEN ser fram emot! Nog för att det kommer vara påfrestande och slitigt, men jag tror på riktigt att det här kan vara världens roligaste jobb.

Gillar

Kommentarer

Linnealiebig
Linnealiebig,
Men åh sååå spännande 🤩
nouw.com/linnealiebig
Marie,
Vaed spännande att läsa och kan tro att ni får slita, men kan tro det är ett jätterolit arbete, och kul att du kommer få börja jobba där sedan.
sweeetwordsbymirre.com
Ebbasalomonsson
Ebbasalomonsson,
Såååå roligt att du snart äntligen får börja på riktigt🤩
nouw.com/ebbasalomonsson
Desireekujala
Desireekujala,
Så intressant att läsa! 😃
nouw.com/desireekujala
artibus
artibus,
Wow vad häftigt egentligen! Snart är du färdig 😍
nouw.com/artibus
Linda,
Men ändå hur kul?! Och hur motiverande?! Du kommer vara en GRYM mäklare - det är jag säker på! <3
lindaviktoria.se
linndossing
linndossing,
Men gud så coolt!!! Kan verkligen se dig i detta arbete, du kommer äga!!! Kram
nouw.com/linndossing

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin