Riga guide

Weekend resor är utan tvekan underskattade! För en vecka sen satt jag och min lillasyster Wilma och njöt utav en fantastisk hotellfrulle mitt i Riga. En helg, bara hon och jag, och ett helt annat land. Innan har jag känt att varför åka någon stans för så få dagar? Man behöver ju minst 5 för att hinna se något. men efter det här har jag en helt annan bild. Mer weekend resor åt folket säger jag!
Därför kommer här en reseguide med alla mina Riga tips. Hope you'll like it!

Resa, bo och transport

Att resa och bo behöver verkligen inte vara dyrt.
Vi bokade flyg via SAS när de hade en Torsdagskampanj med billiga priser. Håll ögonen öppna helt enkelt =)
Gällande hotellet kan vi verkligen rekommendera Riga Islande Hotel. Det ligger ungefär en kvarts promenad utanför Old Town. Det var billigt, frukosten är toppenbra, rummet var stort, det fanns ett riktigt bra gym, personalen hjälpte utan problem till med tidigare incheckning och det fanns till och med en bowlingbana, haha! Vi testade dock den aldrig. Dessutom ligger det precis brevid ett Outlet mall med både foodcourt och mataffär. Så, toppentips för budget-resenären.

Gällande transport är det bara bussbiljetter till och från flygplatsen, samt ett par bra promenadskor du behöver. Bussbiljetten kan antingen köpas cash (2 EUR/trip i jämna pengar) ombord på bussen eller i små kiosker som i kedjan Nervesen (finns en direkt till vänster när man kliver ut från flygplatsen), och då kostar dom 1,3 EUR/trip och kan betalas med kort. Supersmidigt!

Annars gick vi precis överallt, bortsett från när vi i PANIK fick beställa en taxi vilket kostade cirka 150 SEK för 25 minuters färd. Ni kan läsa om varför HÄR

Ett annat alternativ är ju såklart att åka på kryssning dit.

Men summan av kardemumman Riga är väldigt litet och vackert, och det räcker med 2-3 dagar där. Transport är enkelt men till störst del klarar man sig med att gå, så packa bra promenadskor

Ha alltid lite cash med dig. Oftast klarar man sig på kort, men ska man handla på Central Marknaden är det kontanter som gäller, och med tanke på kaoset vi råkade ut för med bussen pga att vi inte hade några, så är det alltid bra att ha säg 10 EUR med sig.

Man ska inte dricka vattnet i kranen. Säger vissa sidor, medan andra säger att det går bra. Men varför chansa när en 5 liters dunk med vatten kostade 4 sek i mataffären?


Mat

Det enda ordet jag kan komma på när det gäller maten i Riga är oinspirerande.
Vi gick dock oftast på lite billigare restauranger, men vi blev flera gånger missnöjda. Så ha inte för höga förväntningar. När man försöker söka på tips är det fruktansvärt få. Jag förstår nu varför. Men några har jag =)

Rödbetssoppa! Tydligen är de kända för allt som har med rödbetor att göra. Rödbetor och rabarber om jag förstått det rätt. Så ta chansen att smaka. Vi testade en kall rödbetssoppa som verkligen var supergod. Så stort tips!

Blue Cow! Ni får inte åka till Riga utan att gå dit. Jag skrev ett helt inlägg om deras fantastiska mat HÄR

3 kockar, ska tydligen vara fantastiskt bra. Vi gick tyvärr aldrig dit, men det ska vara världens upplevelse

Bake Berry! Omg! Det här caféet alltså. Ett stort måste för alla fikasugna svenskar!!

Att se 

Först av allt kan vi konstatera att den fantastiska arkitekturen är magisk i sig. Gå runt i Old Town, kika in i små gränder, se de färgglada fasaderna och bara njut!

St Peterskyrkan! Har du bara tid att göra en enda sak så är det just det här du ska göra! Kyrkan i sig är absolut magiskt vacker, men inget slår utsikten från toppen. Att åka upp kostade för mig som student 7 EUR, och jag hade utan tvekan betalat det tre-dubbla. Det är verkligen MAGISKT!

Frihetsmonumentet! Det är stort minnesmärke som ärar de soldater som dödades under det lettländska oberoendekriget. Monumentet anses vara en viktig symbol för Lettlands frihet, oberoende och självständighet.

Swedish Gate, vilket för många är en fascinerande upplevelse att se den autentiska porten i muren. Men för oss uppväxta på Gotland var det ärligt inte så mycket, haha! Men folk påstår att man "ska" ha sett den, så spring förbi lite snabbt

Blackhead House, vilket faktiskt är en kopia utav orginalbyggnaden. Den ursprungliga byggnaden byggdes 1334 som säte för skrået för utländska köpmän, Svarthuvudbröderna.

3 bröder, vilket är tre smala hus bredvid varandra som är byggda på varsitt århundrade. Det äldsta huset på nr 17 kallas den vita brodern och har anor från 1400-talet. Mellanhuset på nr 19 är den gula brodern från 1600-talet och yngst är den gröna brodern på nr 21 från 1800-talet.

Opera Parken och Bastion hill! Så otroligt vacker park mitt i centrala stan. Speciellt en solig höstdag. Det var verkligen helt fantastiskt! Så köp med en chai latte, vanlig latte, te eller what ever, och ta dig en promenad längs med ån. Såååå fint!

Central Marknaden. Vi snackar jag vet inte huuuur många stånd med allt från lokala hantverk, till skor, till frukt, till svamp, till en hel lokal med kött marknad, till städgrejer och djurmat, till jag vet inte vad. Riktigt kul att se. OBS! Som nämnt tar de bara kontanter, men i ingången till köttmarknads-lokalen finns en uttagsautomat. Och håll koll på ficktjuvar!

Katthuset! Enligt legenden skall ägaren ha varit sur på det stora gillet då han ej fick gå med, och därför placerat de två katterna på taket med rest rygg och bakdel mot gillet

Kgb Building File No. 1914/2014! Ett museum från KGB-tiden i Riga, vilket skall vara en helt fantastisk upplevelse (gratis dessutom). Men såklart var det stängt för reparationer när vi var där... Slår ju aldrig fel, haha

För att sammanfatta allt: Åk dit! Ta en weekend (inte mer), traska runt i old town och njut utav arkitekturen. Ha inte någon förväntning på maten, men missa för guds skull inte Blue Cow!

#nouwautumnchallenge

Gillar

Kommentarer

LindaLinnros
LindaLinnros,
vilka vackra bilder!
nouw.com/lindalinnros
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åh! Tusen tack fining <3
nouw.com/matildaberlin
carroat
carroat,
Underbara bilder och vilken härlig guide 😍
nouw.com/carroat
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åh! Tack finaste du <33
nouw.com/matildaberlin
annelie,
vilket fint inlägg vännen kram
www.tippellertopp.blogg.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åh! tack fina <3
nouw.com/matildaberlin
Pauline,
vilken fin bild 😃
lillafrokenhurtig.blogg.se
Pauline,
oj nu var jag för snabb, vilka fina bilder och vilket bra inlägg skulle jag skriva 😊
lillafrokenhurtig.blogg.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men alltså åhhh! Tack söta du <3
nouw.com/matildaberlin
Mathildaannafelicia
Mathildaannafelicia,
Superbra guide!! Låter som en mysig stad😍
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åh! Tack fining <3
nouw.com/matildaberlin
Lillymihlte
Lillymihlte,
Åh vad jag längtar till vi tar färjan över till julmarkanden i Riga i december, vi kommer dock inte hinna med allt det fantastiska du skriver om men jag kommer vara glad bara av att få känna på atmosären och gå på de mysiga gatorna - åh! <3
nouw.com/lillymihlte
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åh! Jag förstår verkligen det! är övertygad om att det kommer vara FANTASTISKT med allt julmys!! Kram fina <3
nouw.com/matildaberlin
eselimovic
eselimovic,
Ser väldigt mysigt ut! Kram på dig <3
nouw.com/eselimovic
Matildaberlin
Matildaberlin,
Det var det verkligen! Kram <3
nouw.com/matildaberlin
Amanda (Swedish Passport),
Men åh, tusen tack för detta inlägg! Nu kliar det verkligen i fingrarna att boka den där weekendresan till Riga jag varit sugen på 😉
swedishpassport.com
Matildaberlin
Matildaberlin,
Ihhh! You should!! Gör det över julmarknadsperioderna väl? Är helt hundra på att det kommer vara såååå mysigt där då =) Kram <3
nouw.com/matildaberlin
emmialfredsson
emmialfredsson,
Fina bilder! Varifrån är din mysiga jacka? 😍
nouw.com/emmialfredsson
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tack fina! Jag själv lyckades fynda den på Tradera, men det står Ellos i den, så kika där =) Kram <3
nouw.com/matildaberlin
emmialfredsson
emmialfredsson,
Åh, har inte ens tänkt på att man kan göra fynd där
nouw.com/emmialfredsson

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin