Reseguide - Hawke's bay

Den första veckan utav min resa tillbringade jag hos min Morbror med familj i Napier, och i förlängning Hawke's bay. Det är en region på den östra delen utav Nord-ön med helt otrolig natur. Allt från bergig kust, långa floder, stora fält, gröna böljande kullar och otroliga hills. Städerna i sig är enligt mig inte jättemycket att se (dom är rätt så väldigt små), utan är det något man ska göra där så är det verkligen naturen man ska njuta utav.

To se

Te Mata Park/Te Mata Peak
Söder om Hastings ligger Te Mata Park. Det är en volontär-omhändertagen naturpark med helt otroliga miljöer. Bestämmer man sig för att parkera bilen vid Visitors parking och sedan gå upp för någon utav trailsen, kan man se allt från branta stigar, till öppna fält, klippor, redwood skog och allt möjligt annat. Beroende på vilken man väljer kommer man efter en viss tid upp till Te Mata Peak som på sina 399 meter ger en, en helt otrolig överblick över området. På en vacker dag kan man se så långt som Mount Ruapehu och Mahia Peninsula (enligt wiki, hehe). Vill man inte gå kan man också ta bilen upp för det slingriga vägarna hela vägen till toppen. Jag skulle dock, utan någon sm helst tvekan, rekommendera er att gå - för vyerna på vägen är MAGISKA!

Redwood skogen i Te Mata Park

Mangakuri Beach
Trots att vi var där under våren när havet var riktigt kallt, så var det helt otroligt klarblått. Ja, ni ser ju själva. Jag kan bara tänka mig hur otroligt det skulle vara att ta en stranddag med bad där. DRÖM!
Det finns också en riktigt fin hike-trail som tar en längs med hela kusten. Upp och ned längs berget, genom buskar och snår, över sanddyner och stenstränder. Inget för den rullstolsbundne tyvärr, men för er som älskar att gå kan jag verkligen rekommendera det!

Shine Falls
Till skillnad från trailet vid Mangakuri Beach är stigen till Shine Falls betydligt mer lättgådd. Ungefär en haalvtimme tar det att gå från parkeringen innan man kommer till, vad som beskrivs som, Hawke Bay's mest spektakulära vattenfall. Med sina 58 meter är det en otrolig syn. Och under varmare årstider går det utan tvekan också att bada där. Helt klart ett måste!

Te Ana Falls (och Tangoio falls)
Jag tror att ni börjar förstå hur mycket jag älskar vattenfall va? Haha! På bilden ser ni Te Ana falls. Ett otroligt litet (litet och litet, 20 meter högt) vattenfall som ligger ungefär en halvtimmes bilfärd ifrån Napier. Både Te Ana och Tangio har en gemensam startsträcka på stigen in. Efter ungefär 10 minuter splittar den sig och man får välja till vilket vattenfall man vill gå. Självklart valde jag att se både. Vill man bara se ett skulle jag utan tvekan rekommendera Te Ana då Tangoio enbart kan ses från en viewing point på långt avstånd, medan man till och med kan bada i Te Ana.

To do

Stadsvandra i Napier
1931 skakade en enorm jordbävning staden Napier och branden som följde förstörde de flesta byggnaderna och dödade många människor. Kort därefter påbörjades återuppbyggnaden av staden och många hus byggdes i Art Deco stil. Idag är stadens Art Deco byggnader, med sina pastellfärger och djärva linjer, internationellt kända.
Googlea runt så hittar ni både guideade turer, självguideade turer eller bara en karta över vad man "borde" se.

Kika på väggmålningar
Arkitekturen i all ära, men helt ärligt tyckte jag den var vackrare i både Budapest och Prag. Däremot finns det helt otrolig väggmålningar staden över. Allt från karikatyr till riktiga konstverk.

Wine-tasting
För er som är lika insatta i vin som jag (dvs not so much) kan jag berätta att Nya Zeeland faktiskt är känt för viner med riktigt hög kvalitet. Så är du här - ta chansen, åk till någon (eller ett par) utav dom fantastiskt fina vingårdarna och kör en riktig wine-tasting.
Fun fact: Det finns till och med en självguidead vintur att ta på cykel som tar en mellan 9 olika vingårdar.

To eat

(Nu åt vi väldigt mycket hemma hos min Morbror (ain't complaining 'bout that), men ett par tips har jag.)

MEXI Mama
En riktigt god mexikansk restaurang med barkänsla nere i centrala Napier. Besöker ni är deras Pollo Taco (chicken tinga, salad, chipotle aioli, pickled chilli, blue cheese crumble) ett riktigt måste. Och gillar ni starkt får ni inte missa the death sauce.

Hygge
"Hygge is a Danish term pronounced Hue Guh. It means the essence of what is good in this life." Ett sjukt mysigt Café med utsikt över Cape Kidnappers med sitt klarblåa vatten. Stället har allt från mer lokal mat, vegetariskt, veganskt, mackor och mycket mer. Kan utan tvekan rekommendera deras ceasarsallad med pärondressing. OBS! Glöm inte att be att få den utan ansjovis om i inte vill ha faktiskt fiskbitar i den.

Faith Hope Love Malaysian Eatery
Namnet på stället säger ju ungefär allt som behövs sägas, so just go there!

Gillar