Reseguide - Budapest

Bra att veta

Att ta sig från Flygplatsen är hur enkelt som helst!
Gå direkt till vänster när ni kommer till ankomsthallen. Där finns ett bås med skylten Public transportation. Be antingen om hjälp exakt var du ska eller köp en biljett till buss 100E. Det kostar mindre än 20 sek och tar dig direkt in till centrum.

Du behöver inte ta ut kontanter
Jag klarade mig utan att en enda gång ens hamna i en situation där mitt kort inte var accepterat. Det enda stället jag hade kunnat överväga det var om jag skulle ha velat köpa något på Budapest Central Market, men där finns en ATM så att ta ut på flygplatsen är helt värdelöst.

Fun fact
På ena sidan floden ligger Buda och på andra sidan ligger Pest. Buda + Pest = Budapest.

Att se och göra

Först av allt måste jag säga att halva grejen ligger i att bara gå runt. Liksom hemma i Visby är smågatorna, arkitekturen, färgerna och folket fantastiskt att bara se och suga in. Så bara traska! Bara se! Note: Packa bekväma skor!
Sen finns det såklart en massa grejer att ta sig till och uppleva lite extra. Jag valde faktiskt att enbart se allt från utsidan och inte betala några inträden (#student).
Och kom ihåg att utöver det jag nu nämner så finns det verkligen så himla mycket att se. Hade jag skrivit ned allt jag gick förbi så hade ni aldrig kommit till slutet utav inlägget, haha! Så öppna upp google maps och kika över alla deras nämnda sevärdheter =)

Széchenyi thermal bath
Eller något annat Thermal Bath. Utan tvekan ett MÅSTE om ni är i Budapest! Just Széchenyi thermal bath är Europas största medicinal bath och värms upp från två källor som berikar vattnet med mängder av mineraler. Det sägs kunna både lindra muskelvärk och artros, samt motverka inflammationer. Totalt finns det 18 olika pooler, varav 2 är utomhus, med temperaturer mellan 18-38 grader. Utöver det finns det bastu, steamroom, beer spa (kostar såklart extra), möjlighet att boka massage och så mycket mer.

Hero's Square
Detta är en del utav UNESCOs världsarvslista och på Wiki står det såhär: Monumentet anlades 1896 i samband med tusenårsfirandet av ungrarnas intåg men stod inte klart förrän 1929. De många olika monumenten speglar viktiga händelser i Ungerns historia. Mest utmärkande och den största attraktionen är Milleniummonumentet mitt på torget. På den 36 meter höga pelaren i mitten av Milleniummonumentet står en staty av ärkeängeln Gabriel. Vid pelarens fot står sju hövdingar som representerar de sju stammar vilka bosatte sig i Ungern runt tusen år sen.

Budapest Central Market
Helt ärligt egentligen som vilket central- eller night market som helst. En stor byggnad fylld med diskar med färsk frukt, färsk chark, ostar, fisk- och skaldjur, mängder av souvenirer och krimskrams. Kanske inte världens upplevelse, men samtidigt något man liksom vill ha sett. Däremot kan jag verkligen rekommendera er alla att äta mat här! Billigt, lokalt och baserat på köerna, riktigt poppis.

Gå över Chain bridge
Det är väl lite som att gå över Brooklyn Bridge eller Golden Gate. Egentligen inget speciellt i sig, men något man ändå vill ha gjort.

Fisherman's bastion
Det här var utan tvekan min stora favorit under hela resan. Trots att det tog mig närmre 40 minuter att gå dit från hotellet så var jag där varje dag. Först och främst är byggnaden otrolig, jag menar, bara se på den! Sen så är stämningen där obeskrivbar, speciellt när det kommer spelmän som framför låtar som introt till Game of Thrones, Lord of the rings eller något annat (kan vara så att det ligger ett klipp under mina Travel-highlights på insta, kika där så ska ni få se!). Och sen är det utsikten. Alltså, jag är mållös för det är verkligen MAGISKT!
På toppen ligger dessutom Matthias Church som också är otroligt vacker. Så ja, ett MSÅTE!

Gellért Hill (med Liberty Statue och citadellen)
Okej, helt ärligt, har ni varit vid Fisherman's så är detta inte ett måste. Men vill man däremot få lite motion (det är närmre bestämt 235 meter högt) och så en annan vy ovanifrån (okej, den är heeeelt otrolig, så ändå ett stort tips på det) så kan jag verkligen rekommendera er att traska upp.

Parlamentbyggnaden
Oavsett hur i traskar runt så går det inte att missa denna otroliga byggnad. Framför allt är vyn utav den otrolig från båda ovannämnda ställena.

Att äta

Lángos
Det är i grund och botten en bröddeg som friteras i olja och som sedan garneras. Standard är egentligen att den toppas med gräddfil och riven ost, men kikar du runt kan du hitta alla möjliga variationer. Jag åt bland annat en som hette Spicy Chicken. Så gott! Dock lite krångliga att äta då man får mat i hela ansiktet, så ta det inte som en första date, haha!

Paprikáscsirke
Jag är så besviken över att jag själv aldrig "hann" testa det för det låter så gott. Helt enkelt så är det en paprika-kyckling-pasta.

Kürtöskalács
I Tjeckien heter den Trdelnik (där bilden ovan kommer ifrån) och på engelska rätt och slätt för Chimney cake. Det är en deg som rullats runt ett metallspett och sedan grillats. I Budapest verkade det vara standard med att äta dom som dom är (lite som en tubformad kringla med smak av sockermunk) medan dom i Prag kunde fyllas med allt från glass till vaniljkräm till jordgubbar, choklad, nötter och allt vad man mer kan komma på. Oavsett är dom rätt så fantastiskt goda!

Gulyás
Eller som vi känner den - Gulasch. Utan tvekan kungen av ungersk mat, och därför också deras nationalrätt. It's, as you know, grytbitar (oxkött), potatis, grönsaker och en massa paprika och kryddor. Måste erkänna att jag verkligen saknar skoltiden när man fick det lite nu och då.

Restaurangtips

360 bar
Världens härligaste rooftop-bar mitt inne i smeten men som lyckas medföra ett totalt lugn (om man inte går dit på kvällen när hela stället blir likt en stor ute-klubb). Utsikten var helt otrolig, drinkarna magiska, priset helt otroligt bra, och även om jag inte testade maten så såg jag den komma in så kan jag utan tvekan rekommendera den (dooog lite för deras burgare). Så stort tips!!

Retró Lángos Büfé
En liten bod mitt på en gata. Inte mer. Men med fantastiskt goda Lángos. Och ska vi snacka student-vänliga priser så kan jag helt ärligt säga att this place is the shit! Tyvärr har dom inga stolar eller bord, men går man bara två kvarter bort så kommer man till en supermysig liten park man kan slå sig ned i och picknicka =)

Karaván
Okej, det är inte en specifik restaurang. Nej, mitt på en liten sidogata låg den här lilla food-truck-gränden. Det var verkligen bara ren tur att jag sprang på den, och tur var det, för hur mysigt?? Det fanns alla möjliga lokala rätter att välja mellan och allt till superpriser.

DEEP Burger
Jag åt tyvärr aldrig där själv då jag, som sagt, ville äta så mycket lokalt som möjligt på mina dagar. Men alla recensioner jag har läst rekommenderar det här stället till tusen.

Hoppas ni nu blev lite sugna på att åka, för jag blev verkligen kär i den här staden och vill dela det med er alla!

Gillar

Kommentarer

linndossing
linndossing,
Verkligen helt fantastiskt! Älskar dessa tips, så behövligt om man åker dit 😍 Kram
nouw.com/linndossing
happyM
happyM,
Åh satt faktiskt nyligen och kollade på resor dit!! Vill så gärna ta med pojkvännen på en trip!! Tusen tack för det här, blev ännu mer taggad nu ❤️ Stor stor kram ❤️
nouw.com/happym
Johannna
Johannna,
wow, nu vill man verkligen dit<3
nouw.com/johannna
Chanapha
Chanapha,
Åhh, jag måste verkligen åka dit snart <33
nouw.com/chanapha
josephinees
josephinees,
Men åh vad jag vill åka dit nu! ♡
nouw.com/josephinees
BelindaGoransson
BelindaGoransson,
Åh, härlig guide!!
nouw.com/belindagoransson
adelinaadelina
adelinaadelina,
Så härlig guide!! <3
nouw.com/adelinaadelina
malinkirstine
malinkirstine,
Vill SÅ gärna besöka Budapest! Kram
nouw.com/malinkirstine
juliakaarina
juliakaarina,
Här har jag varit för ett par år sedan! Helt fantastiskt vacker stad med egen charm ❤️
nouw.com/juliakaarina
Theahidass
Theahidass,
Nu vill man bara åka dit! Bra tips!
nouw.com/theahidass

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin