Prestationsångest from ....

Det är verkligen sjukt hur fort det kan vända. Efter dom här dagarna när jag levt high on life och med en känsla av att inget kan krossa mig slog det mig hårt. Gårdagen började med världens Fredags-feeling. Jag bestämde mig till och med för att tillbringa dagen i ett par nya klackar med öppen tå. Men vid 3-tiden började ångesten krypa sig på och vid 5 var den ett totalt faktum.. Jag ville bara krypa ur mitt egna skinn, lägga mig ned och gråta, och samtidigt bara sluta existera. Först förstod jag inte alls varför, men sen slog det mig. Prestationsångest.
Det är så svårt att förklara för någon som aldrig har haft det, exakt hur det känns. För jag förstår ju att det låter superpatetiskt. Jag tycker själv att jag är patetisk som inte har lärt mig hantera mina känslor efter snart 25år.

Topp HÄR // Kavaj HÄR // Byxor HÄR

Jag är egentligen definitionen utav prestationsprinsessa. De senaste åren har jag dock lyckats inse att det inte är hållbart. Jag har fortfarande varit driven, engagerad och högpresterande inom de områdena jag lagt fokus på men på något sätt lyckats bortse från resten. Men igår kom allting över mig.

- Tidigare i veckan fick vi feedback från examinatorn och vips gick våran c-uppsats från mer eller mindre färdig till att nästan allt ska skrivas om.
- Det känns som att jag underpresterar på jobbet. Jag upplever inte alls att jag gör det intrycket jag vill göra och vet inte vad jag ska göra för att ändra på det. Innerst inne vet jag logiskt sett att jag såklart inte kan vara perfekt på något jag inte gjort förut, men ändå är jag inte bekväm med att det inte går bättre än det gör.
- Mina sociala medier går sämre. För många en sjukt löjlig punkt, för vem bryr sig ens? Well, I do. När man lägger ned så mycket tid så vill man att det ska gå bra. Och när det inte gör det så tappar man motivationen, vilket i sin tur går ut över inspirationen. Och plötsligt sitter man fast i en ond spiral.
- För första gången i mitt liv har jag drabbats av fomo och känt av den sociala pressen över vad man borde göra. Aldrig tidigare har jag haft några problem med att sitta i soffan och äta popcorn på en Fredag, tvärtom har jag älskat det. Men igår var paniken total över att jag inte satt på någon uteservering och och skålade in någon snygg insta-story med mina tjejkompisar. Note: Det är trots att jag gjorde det i Onsdag, vilket jag aldrig annars brukar göra.
- Min ekonomi står still. Egentligen är det rätt så otroligt att jag under mina student-år har kunnat både spara pengar och resa som jag gjort. Under de senaste månaderna är det så många som förlorat sina jobb och mer, så jag borde verkligen inte vara besviken över att min ekonomi "bara" står still och att jag inte går back. Men jag vill mer än så. Jag vill köpa min egna lägenhet. Jag vill uppdatera min garderob. Jag vill lyckas!
Jag vill lyckas! Det är nog just det. För tillfället står jag väldigt still. I väntan på att c-uppsatsen ska bli klar, på att betyg skall registreras, på att licensen skall handlägga, ja då finns det inte så mycket att göra. Samtidigt som jag har så mycket att göra (både skriva c-uppsats, ha praktik på heltid, hålla mina pass och så mycket mer) känns det inte som att något ens syns utåt eller resulterar i något. Jag vet liksom inte hur jag ska beskriva det.

Allt mynnar ut i en prestationsångest av värsta slaget.

Helt ärligt har jag ingen aning om hur jag ska hantera det. Jag har ingen magisk lösning. Jag måste på något sätt inse att jag som person inte är lika med mina prestationer. Frågan är bara hur. Lösningen igår var dock att kombinera en liten utmaning och social kontakt. trots min telefonskräck och blyghet bestämde jag mig för att dra iväg ett meddelande till @lindaviktoriaaa (som jag bara pratat med en enda gång tidigare) och fråga om hon inte ville prata lite. 1 timme och nästan 12 minuter senare mådde jag betydligt bättre. Tänk vad vissa människor kan få en att känna. Thank life for them!
Jag har insett att jag kanske inte någonsin kommer att komma ifrån dessa känslor till hundra procent. Däremot kan jag fortsätta att fylla livet med dom där personerna som får en att må bra och fokusera på ens andra sidor. Idag fortsätter jakten på dom!

Gillar

Kommentarer

Desireekujala
Desireekujala,
Åh jag hade också en sån dag igår när prestationsångesten tog över.. bara att acceptera att saker är som dem är och att man bara kan göra sitt bästa. Kram <3
nouw.com/desireekujala
Alice,
Jag förstår precis vad du menar! Ibland blir prestationen bara för mycket. Men jag tror man bara får acceptera det och försöka jobba så mycket som möjligt på det, utan att lägga massor av press och stress, trots att det är svårt. Många kramar. <3
nouw.com/aliceemericsson
beattriicee
beattriicee,
Presentationsångest kan verkligan sabba så mycket Men underbart att du kunde ringa henne och mår bättre! <3
nouw.com/beattriicee
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Godmorgon finaste du! Jag förstår verkligen vad du menar! Prestationsångest är så hemskt att känna för man får en sån stress! Jag tycker du gör ett helt fantastiskt jobb med dina sociala medier! Jag ser fram emot varje dag när jag ska besöka din fantastiska blogg för den ger mig så otroligt mycket! Sluta aldrig tro på dig själv! Massa kramar 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr
linneassofie
linneassofie,
Tror verkligen en utav de viktaste sakerna är att få prata om det. Det känns så naturligt att vilja skjuta ångesten åt sidan, men ju mer man håller inne den ju mer verkar den växa och framför allt skrämma. Det mesta brukar kännas lite mindre läskigt när man tar ut trollen i solen och pratar om det! Är själv en väldigt ''Highs and Lows'' människa, men har börjat finna mig lite mer i mitten nu, då varken mina highs eller lows var särskillt hälsosamma. Känns på så sätt som att jag hittat ett sätt som förhoppningsvis kommer vara i längden. Inte så att man inte ska ha sina highs, men ofta tror jag att man ''presterar'' som fan under dom perioderna och att man då ibland glömmer bort att man kanske tar i lite väl hårt, och eftersom de inte vara i längden så kraschar man... Just a thought <3 Kram finis, hoppas du mår bättre snart!
nouw.com/linneassofie
Malin Tarvainen,
Alltså oh no, jag kom över ordet fomo för första gången nu när jag läste inlägget och blev tvungen att googla upp det. Och ja bara det visar hur mycket även jag lider av fomo. Shit, jag förstår din känsla. Och det är absolut en del av prestationsångesten. Men det är bra att du tar upp detta på ytan för det är nog lättare för dig att bearbeta detta. Ta hand om dig! Alla dagar kan inte vara perfekt, för hur ska man annars se de dagar som är riktigt bra? Kram fina du!
www.malinmonroe.se
ineees
ineees,
Fint och ärligt Matilda. Kom ihåg att ditt värde inte sitter i det du presterar, utan att du är en människa - du är Matilda, och det har ett värde i sig. Det blir bättre, men tillåt dig själv att njuta av små saker i vardagen istället för alla förväntningar på allt stort som ska ske. Det kommer. ❤️ Du är inte ensam i dina känslor ❤️ Kram
nouw.com/ineees
Ajli,
Det är INTE patetiskt. Jag är 30 och jag kan inte hantera att ens stå i en kö utan att få panik och närma mig känslan av att spy och svimma och dö. En KÖ! Så... jag känner med dig. Jag är inte en prestationsdriven person, men jag har paniksyndrom och jobbet gick i konkurs så jag blev ofrivilligt arbetslös och allting sånt... helvetet... vill att det ska bli bra, och så blir det bara skit. Då är det lite tungt.
ajlimuller.se
Hannas krypin ,
Vet du Matilda, jag är 36 och jag brottas fortfarande med tankar om att jag vill vara perfekt och inte göra fel. Vill helst kunna allt på en gång och vet ju rent intellektuellt att det inte går och att det är helt okey. Men känslan jag har är att det ändå inte är bra nog fast jag gör allt jag kan. Så dumt ju!

Kram ❤
hannafialotta.blogg.se
artist
artist,
Du är bra som du är. Du ger så mycket inspiration och motivation till andra genom bloggen. Vi alla har stunder då vi tvivlar på oss själva. Men det kommer att gå bra för dig. Du har rätt inställning. Kram till dig.
nouw.com/artist

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin