Mitt nya liv

Heey guys! Vi kan väl börja med att konstatera att det har tagit mig sex veckor att skriva det här inlägget. Jag började gå i tankarna kring att jag behöver förändring och struktur innan min lilla semester kom. Sen var tanken att jag skulle sätta upp en plan då, men det hände inte, utan det var något jag påbörjade när jag kom tillbaka till Stockholm. Först nu känner jag att jag har kommit någon vart. I alla fall till den grad att jag har något att dela med mig av.

För det är så att dygnet bara har 24 timmar, och veckan bara 7 dagar. Jag är van med att fylla mina dagar på ett sätt. Ett sätt som inte fungerar längre. Tekniskt sett så skulle jag nog faktiskt kunna köra vidare för jag är van med att kunna göra allt jag vill, köra i 210 och lösa allt längs med vägen. Men är det verkligen ett liv jag vill leva? Nej, jag är klar med att vara stressad.
För ett antal år sedan lyssnade jag mycket på Josefin och Vanja, och då pratade dom om just det här och om livstårtan. Något som jag haft i bakhuvudet ända sen dess. Jag letade upp inlägget Josefin postade i samband med det och hon skrev såhär:

För dig som ofta känner dig stressad, vill ha ut mer av livet eller som inte riktigt fått till den där härliga vardagen är livstårtan en superbra metod. Du delar upp din tårta i olika bitar som du fyller med saker du vill ha i livet. Om du vill få in en ny bit när tårtan redan är full måste du ta bort en annan bit för att få plats med den nya biten, annars blir det för mycket och tårtan sprängs. Att se sin egen livstårta framför sig är ett bra sätt att se till att man inte ta på sig för mycket och lever ett för stressigt liv.

Så här kommer den, min livstårta för 2020. Mitt nya liv.

Jobb

Den största förändringen är att jag nu gått från plugg till jobb. Plugget har tidigare tagit förhållandevis liten tid i min vardag. Nu däremot jobbar jag heltid och lite till. Dessutom är det fullt fokus på jobb när jag är på jobbet. Under föreläsningar och liknande har jag kunnat slöscrolla, shoppa, svara på mail osv osv. Det händer inte längre.
Jobb är numera den största delen i min livstårta och ska jag ha en hållbar vardag så måste den få rum att vara det.

Träning

En SUPERVIKTIG bit i min tårta för att jag ska kunna fokusera rätt och må bra. Träningen är och kommer (förhoppningsvis) alltid att förbli en utav mina absolut största kärlekar här i livet. Men här måsta jag hitta en balans. Jag måste inse att den kan inte vara det största fokuset så som det varit innan, för jag jobbar faktiskt inte med det på heltid längre. Det är inte rimligt med att lägga ned 3 timmar om dagen på det (obs! tränade inte i 3-4 timmar utan räknar här in all tid med att ta sig fram/tillbaka, hänga med personalen osv). Däremot måste jag låta den få ta plats. Jag måste tillåta mig själv att "unna" mig ett gruppträningspass på kvällen trots att det hade varit mycket mer tidsoptimalt att bränna av ett halvdant gympass. Jag måste liksom tillåta mig att göra det jag verkligen älskar!

Sociala medier

Mina älskade sociala medier. Här har ni en tårtbit som tyvärr kommer, och redan har, fått krypa ihop för att göra plats åt annat. En månad in och jag märker redan nu att jag hinner inte med så som jag egentligen vill. Som ni kanske har märkt har jag för första gången på 5 år gått ifrån att publicera två blogg-inlägg om dagen. Ett oerhört jobbigt beslut. Men att pressa fram inlägg hade varken varit bra för mig eller för er som läsare. Vidare hinner jag knappt vara inne och kika på insta. Nej, jag loggar in, laddar upp min bild och stänger sen ned appen.

Även om det är nödvändigt att den här tårtbiten är mindre än den varit tidigare så känner jag dock nästan att den har krympt lite för mycket. Jag måste komma till en plats i vardagen där jag har ro att sätta mig ned, scrolla igenom instagram, läsa bloggar, se vad mina vänner gör och kunna vara aktiv.

Vänner och Familj

Till skillnad från föregående tårtbit är det här en som har typ 4-dubblats. Backar vi två år (nu är jag sjukt ärlig, så no hate) var den här biten nästintill oexisterande. Självklart hade jag min älskade familj, men våra interaktioner var mer eller mindre på mina villkor och ofta prioriterade efter träningen. Vänner? Utanför skolan/jobbet/gymmet träffades vi kanske 1 gång var 3e vecka <-- på riktigt! Inget krydd. Jag hade min pojkvän som jag satt hemma i soffan med, och lite så var det.

Idag VILL JAG INTE leva så! Nej! 1. min familj förtjänar all kärlek och uppmärksamhet här i livet. Speciellt efter allt dom har stått ut med från min sida, och 2. jag vill ha och älskar mina vänner! Så nu är minst 3 kompis-dejter i veckan ett måste och däremellan (försökt till) meddelanden och telefonsamtal.

Egentid

En bit in, en bit bort. Även om den här biten inte får krympa allt för mycket så är det en som nästintill ryker. I grund och botten är jag introvert och behöver egentiden för att ladda om. Numera är jag inte alls det i samma nivå och därför har jag bytt ut mycket av egentiden mot kompis-dejtande.

Spontanitet

För att jag tidigare skulle hinna med allt jag ville och allt jag tog för mig så var jag tvungen att leva rätt så inrutat. Att planera in något nytt var verkligen ett projekt. Så vill jag inte ha det längre. Nej, jag vill spontant kunna ta en AW efter jobbet, hoppa på om någon frågar om vi ska gå ut och äta eller vad det nu kan vara för äventyr. Så det behöver finnas en liten tårtbit avsatt för att kunna göra just allt det där som jag idag inte vet vad det är.

Hur ser eran tårta ut för resten av 2020? Är det något som behöver förändras? Ta fram papper och penna, måla upp den och sen kör vi järnet! <3

Gillar

Kommentarer

Desireekujala
Desireekujala,
Så himla bra grej att göra! Nu blev jag inspirerad till att göra min egna ''tårta'' <3
nouw.com/desireekujala
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Godmorgon fina du! Tycker du är grym så får ihop livspuslet på ett sådant fint sätt även fast jobbet tar upp massa tid. Det är ju superbra att hinna med att uppdatera bloggen 1 gång pe dag. SUperbra tips att göra som en tårta, så man ser vad man behöver mer och mindre av! Massa kramar 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr
MissJohansson
MissJohansson,
Underbart! Livstårtan är verkligen ett så bra verktyg för en själv. du är verkligen en så stor inspiration Matilda! stor kram till dig! ❤️
nouw.com/missjohansson
happyM
happyM,
Åh det här låter som en superduperbra planering fina du ❤️ Stor kram
nouw.com/happym
sarahlinnsliv
sarahlinnsliv,
vad kul att du också sett över detta, jag har fördelat det betydligt bättre. Lägger mer tid på mig själv, men också ha gott om tid till allt när jag personligen jobbar deltid och det är så viktigt att ha framförhållning som håller. Vi satsar tillsammans på en hållbar höst 😃 kram <3
nouw.com/sarahlinnsliv

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin