Mina bästa student-tips

I samarbete med Gaston Luga

Vet ni vad som precis, och då menar jag precis, slog mig?

Jag ska inte plugga i år.

Under så många år av mitt liv har jag tillbringat hela mina dagar i skolan och som den pluggis jag är så har jag älskat det. Okej, dom flesta dagarna i alla fall. Men i år har höstterminen startat - utan mig. Missförstå mig inte, för jag älskar mitt jobb och är mer än överlycklig över att skolan faktiskt är över. Det känns bara så märkligt. Däremot har jag så många vänner som precis ska ge sig tillbaka till skolbänken, och med mina 3 år på KTH i bagaget tänkte jag dela med mig av några av mina absolut bästa tips och lärdomar jag kommit fram till under tiden.

Få inte panik över bokköpen! Från en (tidigare) student till en annan, köp inte nya böcker! Jag vet att man vill vara förberedd och redo när allt startar, men 1. Kurslitteratur är svindyrt!, 2. Det finns alltid att få tag i till billigare priser, och 3. Du behöver inte ens alla böcker. I en av juridikkurserna jag läste köpte jag två böcker för att dom stod på listan. En utav dom läste jag 24 sidor ur och den andra öppnade jag inte ens. Värt…
Inför första kursen jag skulle läsa köpte jag matteboken direkt när jag fick listan. Den kostade 750 kronor i KTHs bokhandel och ännu mera på nätet (böckerna är ALLTID dyrare på nätet, så kika kårbokhandeln om du verkligen vill ha en ny en). Visserligen är den plus 2 till de enda böcker jag faktiskt använt mig utav och läst hela så köpet var inte helt misslyckat. Men till slut gick jag alltid en av två vägar. I första hand kollade jag om boken fanns att ladda ned som pdf:er från internet. Inför en kurs lyckades jag exempelvis få tag i båda böckerna jag skulle ha och sparade på så sätt över 1200 kronor. Tack och bock sa studenten!
Fanns dom inte, kollade jag efter begagnade böcker. Med både Blocket, Facebook, Tradera och alla andra sidor är möjligheterna oändliga att fynda. Och priset? Tusen gånger bättre än att köpa en från någon bok-sajt.

Läser du på KTH kolla då in www.kthbok.com Det är en sida för just KTH-studenter att lägga upp sina böcker, vilket nästan alltid är återkommande material. Jag har själv köpt alla mina begagnade böcker där och även lagt upp mina egna. Hur bra som helst!
Läser du inte på KTH kolla då om inte din skola har något liknande =)

Sälj dina böcker vidare! Lägg upp dina böcker på ovannämnda ställen när du är klar! Pengar in för dig = lycka, och någon annan kommer bli glad över att slippa köpa boken ny.

Köp en bra ryggsäck! Under tiden jag var student levde jag mer eller mindre i min väska. Jag bar alltid med mig dator, kurslitteratur, matlåda, energidryck, mellanmål, träningskläder och allt annat jag kunde tänkas behövas från att jag lämnade läggan på morgonen till att jag kom tillbaka på kvällen.
Först hade jag en axelremsväska, men insåg snart hur tungt det faktiskt var och hur sned jag blev av att konka runt på den. Så till slut bytte jag ut den mot en ryggsäck = bästa beslutet jag tagit.

För mig blev Gaston Lugas Pråper min trotjänare vilken jag verkligen kan rekommendera. Den har plats för allt 👆🏼 det där, har riktigt bra kvalitet (med tanke på att den orkade med den tyngden utan slitningar) och är helt enkelt riktigt snygg med.

Med koden matildaberlin15 får ni 15%. Så klicka in på deras hemsida och fynda! Dessutom har dom just nu en kampanj där det ingår en gratis Gaston Luga Plånbok med varje köp (värde 489 kr). Hur härligt?? Behöver ni lite inspo kan ni kika in deras insta.

Fråga om studentrabatter! Dom finns överallt, och du vill inte missa dom. Till och med på apoteket här vid campus hade dom rabatt (had no idea!). Så ladda ned Mecentappen (där du också har ditt studentkort och slipper släpa runt ett i plånboken), studentkortsappen och alla andra liknande.

Välj dina vänner rätt! Och underskatta inte att plugga i grupp! Bortsett från den uppenbara mysfaktorn är det superbra att kunna bolla idéer, tankar och funderingar! Jag hade själv en tendens att plugga för mig själv. Både för att det funkade bra, för att jag själv kunde sätta upp tider utan hänsyn till andra och det faktum att jag brukade ha 40 minuter in till skolan. Det brukade betyda att cirka 1,5 timme gick till bara transport vilket, speciellt under tentaperioder, kändes som fruktansvärt bortkastad tid. MEN hade det inte varit för att åkte in och pluggade med världens bästa vänner, hade jag utan tvekan failat min första Statistik-tenta. Kom ihåg att det du inte förstår är det säkert någon annan som kan förklara, på samma sätt som du lär dig av att förklara för någon annan. Så välj inte bara vänner utifrån vem du gillar, utan tänk också utifrån vem du pluggar bra med.

Använd sociala medier! När våra föräldrar pluggade var dom tvungna att fysiskt ta sig till skolan när man behövde hjälp med något, och fastnade man på ett tal hemma fanns det oftast ingen chans att få hjälp med det förens nästa dag. Idag finns facebook och snapchat! And it’s magical! Använd messenger för större projekt, såna där ni behöver bestämma saker, diskutera och konversera. Och använd google docs för grupparbeten. Att kunna se vad dom andra skrivit, eller skriver i realtid, kunna se ändringar, lämna kommentarer och att faktiskt jobba med samma dokument samtidigt (istället för att alla ska hänga över axeln på den personen som sitter vid tangentbordet) är hur bra som helst!!

Men när det kommer till det där lilla mattetalet du sitter fast på – använd snapchat! Ni vet hur man ibland känner att man är jobbig som konstant frågar om sånt man inte fattar? Den grejen försvinner på snapchat. Ett meddelande på messenger blir så konkret. Men en snap i en grupp är så litet. Har man tid att svara då gör man det. Om inte så försvinner den i samma sekund som mottagaren klickar bort den. Inga spår, haha! Som sagt – hur bra som helst!

HA KUL!! Nog för att det är viktigt att fokusera på skolan, men du kommer (förhoppningsvis) bara vara student en gång i livet - så LEV!

Gillar

Kommentarer

ellicalundgren
ellicalundgren,

Så bra tips! 🤗

nouw.com/ellicalundgren
Linnealiebig
Linnealiebig,

Älskar tipsen ⭐️

nouw.com/linnealiebig
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,

Godmorgon älskade du! Kan verkligen förstå att det måste kännas så himla märkligt att inte plugga iår när du gjort så många år innan. Antar att det måste vara så underbart att få jobba istället, att du har nått ditt stora mål med all slit i plugget. Superbra tips som alltid! Massa kramar 😊 <3

nouw.com/sofialissmyr
linndossing
linndossing,

Förstår att det känns konstigt att inte plugga i år! Kommer känna samma när jag är klar <3 Så fin ryggsäck!

nouw.com/linndossing
jenniferliindqvist
jenniferliindqvist,
Hannas krypin,
Det är verkligen en ny era i livet att inte plugga och jobba istället. Superbra tips du delar med dig av!
hannafialotta.blogg.se
lindholm
lindholm,

Bra tips, en av mina trotjänare genom åren som student var att förbereda matlådor som fanns i frysen! och att laga flera rätter samtidigt och frysa in för variation 😊

nouw.com/lindholm
happyM
happyM,

Åh riktigt bra tips verkligen ❤️ Kram

nouw.com/happym
annawickell
annawickell,

Åh, haha. Blir så sugen på att börja plugga nu... soon.. maybe!! 😃

nouw.com/annawickell
MissJohansson
MissJohansson,

Så bra tips! Kan verkligen relatera till allt när jag studerade och det är så sant! Stor kram! ❤️

nouw.com/missjohansson

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin