Mina bästa spartips

I samarbete med Fyndiq

Nu har jag visserligen inte rest någonstans på snart ett år. Hör ni hur sjukt btw? Det är första gången på mina 25 år här på jorden som jag inte varit utomlands en enda gång. Och det kommer heller inte bli någon. Nästintill oförståeligt. But, anyways. Det jag skulle komma till var att jag fortfarande kan få frågor om hur jag har haft råd under tiden som jag var student.

För det första så levde jag för att resa så jag valde att prioritera det framför allt annat. För det andra så har jag alltid tänkt många bäckar små. Visst påverkar stora utgifter allting, men det är i vardagen man kan påverka så otroligt mycket utan att man kanske tänker på det. Så här kommer mina bästa tips samt mina egna största fällor (och hur jag ska lösa dom).

Mina bästa spartips

Matlådor

Dessa älskade matlådor alltså! Väldigt översiktligt räknat: en dagens lunch kostade i snitt 95 kronor under 2017. Äter man då lunch ute 5 dagar i veckan, 4 veckor i månaden kommer man upp i en kostnad på 1900 kronor. Säg att man istället äter en mealprepad matlåda kostar 20 kronor/låda blir kostnaden 400 kronor. Då sparar man alltså 1900-400=1500 kronor i månaden, vilket är lika med 18 000 kronor per år (+ / -). Hör ni hur sjukt det är? Matlådor is the shit!

Termosmugg

Oh yes! Ta räkneexemplet ovan men byt ut dagens lunch mot din dagliga kaffe för 25-52 kronor (beroende på var du köper den) och matlådan mot din termosmugg fylld med bryggkaffe hemifrån. Studenttips 101.

Begagnad kurslitteratur

Och för att fortsätta på studenttipsen såhär nu när alla kurser påbörjas. Få inte panik över alla bokköpen utan ta dig en stund, sätt dig och sök om det går att ladda ned gratis från internet (den stora fördelen med mycket utländsk litteratur) alternativt om den finns begagnad. Många gånger har jag inte ens läst boken som är rekommenderad utan har bara gått på föreläsningarna, och då är jag så glad att jag inte köpt boken ny. Går du på KTH kan jag verkligen rekommendera kthbok.com (se om ditt lärosäte har något liknande, alternativt kika på facebook) där många lägger in sina gamla böcker. Där kan man göra riktiga kap. Du blir glad, säljaren blir glad. Win-win!

Och glöm inte att lägga upp dina gamla böcker. Dom gör kap, du blir av med böckerna. Win-win!

Loppis/Bloppis/Shpock/Tradera

Visserligen kanske det inte är ett spar-tips utan snarare det motsatta, men ni fattar.
Det här står faktiskt nästan högst upp på min todo-list för tillfället. Jag har sååå mycket kläder, oanvänt smink, inredning, skor och annat jag inte använder. Speciellt med tanke på att jag snart kommer att flytta så vill jag verkligen tömma mitt förråd så mycket det bara går. Så att få det tömt och istället fullt på kontot hade ju varit superhärligt!

Planera

... och köp dina julklappar redan nu. Eller inte just nu, nu. Utan på Black Friday. Jag gjorde faktiskt det under förra året. Så genom att jag klickade hem mina systrars julklappar under just Black Friday sparade jag nästan 1000 kr. Hör ni hur bra? Dessutom blev det riktigt bra julklappar eftersom att jag hann tänka ut dom i tid istället för att stå där dagen innan julafton med panik. Så tips, tips, tips!

Mina onödiga utgifter - and how to solve them

Sluta med smoothiebowls (eller rättare sagt frysta hallon)

Jag skojar inte när jag säger att under den senaste tiden (typ året..) har ätit en 1 kg påse med frusna hallon på cirka 2 dagar, när jag gjort mina smoothiebowls eller ätit dom i min yoghurt till frukosten. En påse kostar cirka 45 kronor, vilket ger en ungefärlig veckokostnad på 157 kronor. Det är 628 kronor i månaden - bara på hallon. Inte okej någon stans.

Sluta dricka läsk

(eller i alla fall dra ned på det)

Läsken har under våren och sommaren varit min riktigt svaga punkt. Än en gång så skojar jag inte (men skäms rätt ordentligt) när jag säger att jag drack cirka 1,5 liter cola zero/pepsi max om dagen. Ibland mer. Inte bra för varken plånboken eller kroppen.

Nu vill jag inte sluta med det helt då jag tycker det är riktigt gott. Men under vardagarna ska jag se till att byta ut den mot bubbelvatten (soda stream) i så stor utsträckning som möjligt.

Matsmart

Älskade matsmart!

Som ni kanske vet dricker jag väldigt mycket energidryck. Inget jag kommer sluta med, för det är något jag njuter av och älskar. Dock kommer vi till skillnaden att köpa en burk på 7-eleven för 25-30 och fynda på matsmart för cirka 5 kronor burken (anledningen till att jag nu har fyra flak hemma). Och vidare finns det cirka 15 chokladkakor i mitt godisskåp (kostade 5 kronor styck), 8 burkar med grytbaser i skafferiet och 6 rullar med riskakor i skåpet. Det gäller att fynda =)

Vilka är era onödiga vardagsutgifter? Och vilka är era bästa spartips? Let me know =)

Gillar

Kommentarer

Hannakarlzzon
Hannakarlzzon,

Bra tips!!✨😊❤️

nouw.com/hannakarlzzon
sarasara
sarasara,

Bra tips, speciellt att köpa julklappar redan under Black Friday! 😃 Något som jag kört på i flera år och som funkat jättebra är att inför varje månad skriva upp inkomsten, dra bort alla fasta utgifter, räkna ut hur mycket jag i genomsnitt kan göra åt per dag och därefter per vecka av det som är över och sedan varje vecka förs över det beloppet till kontot som är kopplat till kortet. Jag ser till att inte ha mer pengar än så på kortet, om det inte är något dyrt jag ska köpa som jag ska använda sparpengar till. Då har jag bra koll på vad jag gör åt och ofta gör jag åt mindre än vad jag får. Dock har jag nu upptäckt att min nya bank inte alltid förvarnar om SEPA-Lastschriften och sedan tar ut en avgift om betalningen inte går i genom, för att jag inte fört över beloppet till huvudkontot. Och jag vill ju helst inte ha en massa pengar på det kontot för att vara beredd, för att jag då inte har någon koll längre. Därför funderar jag på att skaffa en annan bank!

nouw.com/sarasara
happyM
happyM,
Åh grymma tips ♥️ Kram
nouw.com/happym
jenniferliindqvist
jenniferliindqvist,

Jättebra tips! 😍

nouw.com/jenniferliindqvist
tjaweman
tjaweman,
Woopwoop grymt 👌🏽
nouw.com/tjaweman
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,

Åh älskar verkligen såna här inlägg för det är alltid välbehövligt att få tips om just ekonomi. Superbra tips du kommer med! Många av dessa gör jag och det gör en sån enorm skillnad. Massa kramar 😊 <3

nouw.com/sofialissmyr
Mammatillthea
Mammatillthea,
Väldigt bra tips 🤩
nouw.com/mammatillthea
Hilma
Hilma,

Jättebra tips ju som gör mycket i det stora hela 😊 <3 Kram!

nouw.com/hilma
sofiahagberg
sofiahagberg,

Jättebra tips!! 😃

nouw.com/sofiahagberg

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin