Mina absolut bästa studenttips

Innehåller affiliate-länkar

T-shirt HÄR // Kjol HÄR // Skor HÄR

Höst. Efter en fantastisk sommar är det svårt att veta exakt hur man ska förhålla sig till just det ordet. Höst. För många är det negativt. Det betyder regn, rusk, deppighet, stress, ramar och grå vardag.

För mig? Tvärt om! Jag känner nystart! Jag känner pepp! Jag känner att nu är det dags igen!

Efter en helt otrolig sommar ska det ändå bli skönt att komma tillbaka till lite rutiner och framför allt att börja plugga igen. Till skillnad från när man gick i grundskolan och var tvungen att plugga, är det en helt annat sak att studera vid högskola/universitet (även om jag alltid älskat skolan). Man har liksom valt det själv och läser (troligtvis) något man är intresserad utav. Den där lyckan som uppstod när man får sitt antagningsbesked är verkligen helt obeskrivlig. Och efter den följer nervositeten utav att man faktiskt skall sätta sig i skolbänken igen. För mig var det ”bara” 3 år från det att jag tog studenten till att jag förra året började läsa igen, men ändå kom frågan: Hur gör man ens? Minns jag det?
Skoja inte att jag var nervös när jag väl klev av vid Östra Station för första gången.

Nu har det gått ett år sedan dess, och jag vet att det finns tusentals nervösa studenter där ute, så här kommer mina bästa tips inför skolstarten.


1. Få inte panik över bokköpen! Från en student till en annan, köp inte nya böcker! Jag vet att man vill vara förberedd och redo när allt startar, men 1. Kurslitteratur är svindyrt!, 2. Det finns alltid att få tag i till billigare priser, och 3. Du behöver inte ens alla böcker. Jag har liksom 2 böcker jag köpte för att dom stod på listan. En utav dom läste jag 24 sidor ur och den andra öppnade jag inte ens. Värt…

Inför första kursen jag skulle läsa köpte jag matteboken direkt när jag fick listan. Den kostade 750 kronor i KTHs bokhandel och ännu mera på nätet. Visserligen är den + 2 till de enda böcker jag faktiskt använt mig utav och läst hela så köpet var inte helt misslyckat. Men numera går jag 2 vägar. I första hand kollar jag om inte boken finns att ladda ned från internet. För en vecka sen lyckades jag få tag i båda böckerna jag ska ha nu under de första kurserna som pdf:er och sparade på så sätt över 1200 kronor. Tack och bock säger studenten!
Finns dom inte, kolla då efter begagnade böcker. Med både Blocket, Facebook, Tradera och alla andra sidor är möjligheterna oändliga att fynda. Och priset? Tusen gånger bättre än att köpa en från någon bok-sajt.
Läser du på KTH kolla då in www.kthbok.com Det är en sida för just KTH studenter att lägga upp sina böcker, vilket nästan alltid är återkommande material. Jag har själv köpt alla mina begagnade böcker där och även lagt upp mina egna. Hur bra som helst!
Läser du inte på KTH kolla då om inte din skola har något liknande =)

2. Sälj dina böcker! Inte alla såklart. Behåll dom du tror att du kommer använda någon gång i framtiden. Men många böcker kommer tyvärr bli liggandes och samla damm. Lägg istället ut dom. På samma sätt som du själv blir överlycklig av att fynda böcker kommer någon annan bli det. Plus att du kanske till och med går plus minus noll på litteraturen som annars nästan ruinerat dig.

Tips: Ta väl hand om dina böcker! Klottra inte i dom, vik inte hörn och ta hand om omslaget (om du inte själv vet att du ska behålla dom), för ju finare skick desto mer kan du sälja dom för. Plus att nästa person blir överlycklig av att fynda en bok i fantastiskt skick till ett fantastiskt pris. Win-win!


3 .Hitta ditt sätt att plugga på! Och testa dig fram!
Jag har vänner som enbart har med sig dator till föreläsningarna och har alla sina anteckningar där. Sen har jag vänner som gärna pluggar med dator men tycker att den är ett distraktionsmoment och därför bara har med sig anteckningsblock.
Själv har alltid med mig båda. Jag älskar att ha datorn att snabbt kunna söka på saker jag funderar över eller om det är något jag inte förstår. Likaså att kunna plocka upp powerpointen och ha den under tiden ifall att föreläsaren pratar för snabbt och byter slide innan man antecknat färdigt. Men samtidigt lär jag mig mer utav att faktiskt ha skrivit ned orden själv och har lättare att få en överblick utav det hela när det står på papper, än om jag bara ser tecken på en skärm

Så testa dig fram. Låt ingen annan säga att det ena är bättre än det andra. Utan se vad som funkar för dig =)

4. Var bjussig! Om din kompis fråga om anteckningarna från en föreläsning – ge dom då till henne eller honom! Det kommer säkerligen komma en dag när du inte är där och kommer behöva be någon annan om dennes. Är det då din kompis kommer det inte vara något som helst problem


5. Använd sociala medier! När våra föräldrar pluggade var dom tvungna att fysiskt ta sig till skolan när man behövde hjälp med något, och fastnade man på ett tal hemma fanns det oftast ingen chans att få hjälp med det förens nästa dag.
Idag finns facebook och snapchat! And it’s magical! Använd messenger för större projekt, såna där ni behöver bestämma saker, diskutera och konversera. Och använd google docs för grupparbeten. Att kunna se vad dom andra skrivit, eller skriver i realtid, kunna se ändringar, lämna kommentarer och att faktiskt kunna jobba med samma dokument samtidigt (istället för att alla ska hänga över axeln på den personen som sitter vid tangentbordet) är hur bra som helst!!

Men när det kommer till det där lilla mattetalet du sitter fast på – använd snapchat!
Ni vet hur man ibland känner att man är jobbig som konstant frågar om sånt man inte fattar? Den grejen försvinner på snapchat. Ett meddelande på messenger blir så konkret. Men en snap i en grupp är så litet. Har man tid att svara då gör man det. Om inte så försvinner den i samma sekund som mottagaren klickar bort den. Inga spår, haha! Som sagt – hur bra som helst!

6. Studentkort och studentrabatter! Ni anar inte hur mycket rabatter det finns. Jag anar inte hur mycket rabatter det finns! Det var först efter att jag stod efter en annan kille i kön på apoteket vid KTH som jag fick reda på att man som student har rabatt på sina köp där om man säger till. Sen så är det alltid 10% rabatt på Nelly (ß utnyttjar denna flitigt) för att inte tala om rabatten på SL-kortet.
Så ladda ned apparna, testa, fråga – spara!


7. Skaffa en kaffetermos och ta med dig ditt egna kaffe till skolan! Innan jag började förra hösten drack jag inte kaffe. Idag är det minst en kopp om dagen. Även om det är grym studentrabatt på 7eleven blir 10 kronor om dagen 50 kronor i veckan, 200 kronor i månaden, 2400 kronor om året. Och det är om du bara köper en liten bryggkaffe. Tänk då vad det istället skulle kosta med en latte på Espresso House. 50 kronor om dagen, 250 kronor i veckan, 1000 kronor i månaden, 12000 kronor om året.
Att köpa en kaffetermos för 49 kronor och sen lite bryggkaffe att göra hemma är då en väldigt liten investering!

8. Ät matlådor till lunch och packa gärna med dig ett mellis! Om ni istället sätter in lunch ute och en chokladkaka för när sockersuget slår till i ekvationen ovan förstår ni vad jag menar. ’Nough said

9. Skaffa dig morötter! Då menar jag inte fysiska morötter, även om det är ett grymt pluggmellis att ha liggandes i kylen (okej, köp hem morötter med). Nej jag snackar om något att se fram emot. Jag ser exempelvis till att alltid ha en resa bokad när jag skrivit mina tentor, haha! Nu har kanske inte alla råd med just resor, speciellt inte på studentbudget, men se till att verkligen unna dig något att se fram emot. Ett par nya skor? Ett besök på din favoritrestaurang? En ny kaffetermos? Att dra ut och tälta en kväll?
Vad det är spelar ingen roll, bara det betyder något för dig!


10. Ha kul! Att stressa bort 3-5 år av ditt liv är inte värt det. Ha kul istället! Njut av tiden som student och lev livet!!!

Gillar

Kommentarer

Julia Svensson,
Åh så bra tips!
juliavenssons.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tusen tack fining <3
nouw.com/matildaberlin
annelie,
vilken vacker bild på dig vännen där då håller en dricka från espresso house kram
www.tippellertopp.blogg.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åh! TACK fina <3
nouw.com/matildaberlin
Carolina,
Bra tips eftersom att jag nu nästa måndag börjar plugga. Jag är rätt nervös, speciellt över att inte hitta då det är i en annan stad. Men ändå längtar jag! 😊
knaset.com
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men så spännande! Hoppas dom är till hjälp =) Kram <3
nouw.com/matildaberlin
Annie,
Riktigt Bra tips!<3 Har faktiskt kvar mina böcker sen jag läste på högskolan 😉
Ha en fin kväll<3
www.lifebyannie.bloggplatsen.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
juliamalmgren
juliamalmgren,
super bra tips!! ❤️
nouw.com/juliamalmgren
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tack finaste <3
nouw.com/matildaberlin
Frida,
Det var riktitgt gott 😃 Bra inlägg! Jättebra tips inför starten på Universitetet 😊
fridachristina.com
Matildaberlin
Matildaberlin,
Johannna
Johannna,
Så bra tips. Börjar på måndag så de var välbehövliga🤣
nouw.com/johannna
Matildaberlin
Matildaberlin,
Hoppas dom är till hjälp =) Kram <3
nouw.com/matildaberlin
Linda,
Helt underbara bilder! Så bra tips till alla studenter därute!
Sociala medier eller skype eller messenger har ju verkligen underlättat, exempelvis ifall man skulle köra fast som du skriver!
Svar: Ja haha samma här, men försöker nu medvetet skärpa mig en hel del gällande mobilen.
www.lindamarie.nu
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tusen tack finaste du!!! <3
nouw.com/matildaberlin
Alice,
Jättebra tips, och håller med om att det är sådan skillnad att studera på uni/högskola, både distans och fysiskt! <3 Kram!
lallizzlife.blogg.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tack fina! Och ja, verkligen <3
nouw.com/matildaberlin
Pauline,
Matildaberlin
Matildaberlin,

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin