Langar nyttiga recept

Hej finingar! Först av allt - OMG! Frustrationen över Nouw är total... I nästan 24 timmar har allt legat nere... Men nu verkar (peppar peppar) allt vara på banan igen. Så här kommer inlägget som skulle ha kommit upp igår.

Ni va ju lite nyfikna på hur det går med mitt nyårsmål om att laga mer mat i vardagen, så jag tänkte uppdatera er lite på den punkten. Än så länge - lite sådär, helt ärligt. Jag lagar fortfarande mat (väldigt lite halvfabrikat), men jag hamnar så lätt i mönster utav att laga det jag kan. En standard är att bara koka upp ris eller potatis, steka på lite kyckling, slänga i lite grönsaker och så lite smaksättning i form av soja, olika curry-sorter, buljong, kryddor osv. Jag behöver mer variation och jag ska kämpa mig ditåt.

Något jag däremot har gjort ett par gånger är att testa nya grejer för mig. Bland annat qiunoa, sojabönor, linser och framför allt kikärtor. Just kikärtor har jag nog faktiskt aldrig ätit tidigare i mitt liv (rätta mig och jag har fel Mamma). Men precis när jag kom tillbaka efter julen och hade absolut noll och ingenting hemma i kylen bestämde jag mig för att vara modig och ge mig på den där förpackningen som stod längst in i skafferiet. Riktigt bra val, för det vart riktigt gott! Dessutom är kikärtor oerhört nyttigt.

- Kikärtor innehåller massor av näringsämnen, bland annat antioxidanten mangan som är viktig för ett friskt skelett och folsyra som bidrar till ett normalt nervsystem och är nödvändig för cellernas ämnesomsättning. Genom att äta kikärtor får du också i dig mycket fytonutrienter, som hjälper till att skydda våra celler från skador av gifter, kemikalier och stress.

- Kikärtor är också en bra källa till protein, och är därför extra bra för dig som vill minska ner på eller helt utesluta animalier ur din kost. 100 gram kikärtor innehåller 7,2 gram protein, vilket motsvarar ungefär tio procent av den totala proteinmängden som Livsmedelsverket rekommenderar per dag. Protein är också den viktigaste bygg-stenen i kroppen, och hjälper dig att behålla ett friskt skelett och bygga upp nya muskler och annan vävnad.

- Det finns också forskning som visar att kikärtor, tillsammans med bönor, skyddar hjärtat och hjälper till att hålla kolesterolet i schack, något som förmodligen beror på det höga fiber- och antioxidantinnehållet.

- Kikärtor är också otroligt mångsidiga; du kan inte bara äta dem hela, mixa till hummus eller göra falafel av dem – du kan också använda kikärtsmjöl som ett bra, glutenfritt alternativ till vanligt mjöl när du bakar.

Jag har hittills bara testat det i två rätter, men jag har samlat på mig ett antal recept jag utan tvekan skall testa. Och dom tänkte jag nu dela med mig av till er. Perfekt med lite helginspo sådär, eller vad säger ni?

Gillar

Kommentarer

mathildahogbergs
linndossing
linndossing,
Men allt detta ser ju helt fantastiskt ut! Mums <3 Kram
nouw.com/linndossing
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,
Åh, kikärtor är så gott och jag brukar slänga i dem i linsgrytor för att göra allt mer matigt och få mer protein. Och vilka fantastiska tips! Kram<3
nouw.com/emmeliesehlin
malinhardstahl
malinhardstahl,
ÅH bowlen ser så god ut!! KRAM
nouw.com/malinhardstahl
matildakz
matildakz,
Ser så gott ut, så bra tips!
nouw.com/matildakz
malinkirstine
malinkirstine,
Men åh detta tackar jag SÅ mycket för! Behöver lite inspiration när det gäller mat <3
nouw.com/malinkirstine

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin