Januaris bästa spartips

Januari - årets fattigaste månad för många. För mig är det nog faktiskt Juni då man bara får en liten del av studiebidraget och inte har kunnat jobba något innan pga de avslutande tentorna. Men jag känner ändå lite utav en nytändning. Jag har många små poster där mina pengar bara springer iväg, och många bäckar små you know.
Med tanke på att jag planerar att om ett år dyka rakt in i min framtida karriär som mäklare känner jag att jag måste passa på och resa så mycket jag bara kan. Om ett år kommer det inte alls gå. Så därför är min plan att börja spara in lite på dom där onödiga posterna, men samtidigt utan att sluta njuta utav livet.

Så jag satte mig ned och 1. funderade på mina bästa spartips, och 2. funderade på vilka mina onödiga utgifter är

Mina bästa spartips

Matlådor
Dessa älskade matlådor alltså! Väldigt översiktligt räknat: en dagens lunch kostade i snitt 95 kronor under 2017. Äter man då lunch ute 5 dagar i veckan, 4 veckor i månaden kommer man upp i en kostnad på 1900 kronor. Säg att man istället äter en mealprepad matlåda kostar 20 kronor/låda blir kostnaden 400 kronor. Då sparar man alltså 1900-400=1500 kronor i månaden, vilket är lika med 18 000 kronor per år (+ / -). Hör ni hur sjukt det är? Matlådor is the shit!

Termosmugg
Oh yes! Ta räkneexemplet ovan men byt ut dagens lunch mot din dagliga kaffe för 25-52 kronor (beroende på var du köper den) och matlådan mot din termosmugg fylld med bryggkaffe hemifrån. Studenttips 101

Begagnad kurslitteratur
Och för att fortsätta på studenttipsen såhär nu när alla kurser påbörjas. Få inte panik över alla bokköpen utan ta dig en stund, sätt dig och sök om det går att ladda ned gratis från internet (den stora fördelen med mycket utländsk litteratur) alternativt om den finns begagnad. Många gånger har jag inte ens läst boken som är rekommenderad utan har bara gått på föreläsningarna, och då är jag så glad att jag inte köpt boken ny. Går du på KTH kan jag verkligen rekommendera kthbok.com (se om ditt lärosäte har något liknande, alternativt kika på facebook) där många lägger in sina gamla böcker. Där kan man göra riktiga kap. Du blir glad, säljaren blir glad. Win-win!

Och glöm inte att lägga upp dina gamla böcker. Dom gör kap, du blir av med böckerna. Win-win!

Loppis
Det här står högst upp på min todo-list (och longing to), men det känns inte som att det är någon idé att vara med på en ordentlig loppis innan alla har fått lön.
Men med nytt år, nystart och allt vad det heter ska det bli så fruktansvärt skönt att städa ur alla skåp, garderober, lådor och källarförråd - för att dessutom få ut en liten slant på det

Refunder
Använder ni inte Refunder så MÅSTE ni börja med det. Genom att skapa ett gratis konto (signa upp HÄR så får du dessutom 50 kronor extra insatt på ditt konto efter ditt första köp), och sedan göra alla dina vanliga onlineköp genom dom så får du pengar tillbaka. Och då menar jag verkligen riktiga pengar tillbaka. Jag har exempelvis kunnat plocka ut 3164 kronor från det att jag skaffade mitt konto för 3 år sedan. SÅ bra! Och dom har nästan alla sidor jag vanligtvis shoppar från (Nelly, NA-KD, Hotels.com, Lyko, Reebok, Ideal of Sweden - och så många fler).
Så skaffa ett konto NU!

Mina onödiga utgifter - and how to solve them

Sluta med smoothiebowls (eller rättare sagt frysta hallon)
Jag skojar inte när jag säger att under den senaste tiden (typ året..) har ätit en 1 kg påse med frusna hallon på cirka 2 dagar, när jag gjort mina smoothiebowls eller ätit dom i min yoghurt till frukosten. En påse kostar cirka 45 kronor, vilket ger en ungefärlig veckokostnad på 157 kronor. Det är 628 kronor i månaden - bara på hallon. Inte okej någon stans.
Så nu går jag över till havregrynsgröt. En 1,5-kilos påse kostar cirka 18 kronor, och hur länge räcker inte en sån??

Sluta dricka läsk
(eller i alla fall dra ned på det)
Läsken har under vintern varit min riktigt svaga punkt. Än en gång så skojar jag inte (men skäms rätt ordentligt) när jag säger att jag drack cirka 1,5 liter cola zero/pepsi max om dagen. Ibland mer. Inte bra för varken plånboken eller kroppen.
Nu vill jag inte sluta med det helt då jag tycker det är riktigt gott. Men under vardagarna ska jag se till att byta ut den mot bubbelvatten (soda stream) i så stor utsträckning som möjligt. Bra för både plånbok och kropp =)

Fredags- och Lördagsgottet
Jag blir nästan aldrig sugen på sötsaker någon annan dag än Fredag och Lördagar. Men då går jag loss på ALLT!
Det "värsta" är att både mitt gym och ICA (och hemköp) ligger precis brevid varandra. Så varje Fredag och varje Lördag, har jag gått in efter att ha tränat, och då går jag loss. Det blir godis, gurka, morötter, dipp, goda ostar, vindruvor, chips till Richard, läsk, naturgodis, popcorn, choklad, glass - allt! Kvittot brukar landa på runt 200 kronor varje gång. Både Fredag och Lördag. 4 veckor i månaden = 800 kronor i månaden.
Så nu är det dags att ändra på detta. Kanske handla i förväg, säg på Torsdagen. Eller se till att välja en eller två saker, inte alla

Matsmart
Älskade matsmart! (finns också på Refunder btw)
Som ni kanske vet dricker jag väldigt mycket energidryck. Inget jag kommer sluta med, för det är något jag njuter av och älskar. Dock kommer vi till skillnaden att köpa en burk på 7-eleven för 25-30 och fynda på matsmart för cirka 5 kronor burken (anledningen till att jag nu har fyra flak hemma). Och vidare finns det cirka 15 chokladkakor i mitt godisskåp (kostade 5 kronor styck), 8 burkar med grytbaser i skafferiet och 6 rullar med riskakor i skåpet. Det gäller att fynda =)


Vilka är era onödiga vardagsutgifter? Och vilka är era bästa spartips? Let me know =)

Gillar

Kommentarer

louisemellqvist
louisemellqvist,
Super bra inlägg!! 😃
nouw.com/louisemellqvist
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tack finaste du <33
nouw.com/matildaberlin
celinelundqvists
celinelundqvists,
Matlådor är något vi måste bli bättre på i detta hem! Vi tenderar att slänga allt som blir över vilket är så (!) dumt (!)
nouw.com/celinelundqvists
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men ja! det är ju typ det dummaste jag hört. Mer matlådor åt folket 😉 kram <3
nouw.com/matildaberlin
myjjohansson
myjjohansson,
Dessa tips stoppar jag i fickan rakt av! Tack för att du delar med dig vännen, inga mer hallon efter denna uträkning😂 havregrynsgröt it is! KRAM❤️
nouw.com/myjjohansson
Matildaberlin
Matildaberlin,
Självklart vännen! Och hahaha, jajamensan! kram <3
nouw.com/matildaberlin
sandrakannasto
sandrakannasto,
Alltså vilka fantastiska tips! 😊 Dessa ska jag börja tänka på ❤️
nouw.com/sandrakannasto
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tack söta du! <3
nouw.com/matildaberlin
Amanda (Swedish Passport),
Alltså Matsmart är ju utan tvekan det bästa någonsin. Företagen får sålt det de annars inte hade kunnat sälja, konsumenten får varan billigt och inget matsvinn som skadar klimatet. Genialt! Annars brukar jag säga att mitt bästa spartips är att prioritera sparandet. Så fort pengarna kommer in på kontot ska de först gå till räkningar, sedan till sparandet och sedan lever man på det som blir kvar, inte tvärtom att spara det som blev kvar i slutet av månaden 😊 En ganska enkel grej egentligen, men bara det tänket gör så himla stor skillnad 😊
swedishpassport.com
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men alltså ja! Fullkomligt ÄLSKAR det!! Och ja! Så bra! Gör utan tvekan den med =) KRAM <3
nouw.com/matildaberlin
happyM
happyM,
Tack för superbra tips!! Jag lägger också sjukt mycket pengar på dricka, eller rättare sagt Nocco, så sjukt när man kollar tillbaka och ser hur mycket pengar som bara drukigts upp! Dock måste man ju såklart få unna sig ibland, men jag har unnat mig alldeles för mycket ❤️
nouw.com/happym
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men alltså ja! Så sjuuukt ju!! Kram <3
nouw.com/matildaberlin
Yasmine,
Såå bra tips! 😃
Matlådor är mitt stora tips, jag har inte behövt köpa mat en enda dag sedan jag började jobba 😊 Onödiga utgifter har jag dragit ner på förut, så just nu tycker jag inte att jag har några. Dock har flytten kostat en del, och fortsätter kosta!
www.yasmissy.blogg.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men alltså ja! Verkligen så himla bra! Och det kan jag förstå! är inte direkt gratis nej att skapa sig ett hem =) Kram <3
nouw.com/matildaberlin
awesomecaroline
awesomecaroline,
Många bra tips, härligt 😊
nouw.com/awesomecaroline
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tusen tack vännen <3
nouw.com/matildaberlin
fluffandberries
fluffandberries,
så mange gode tips! takk for at du deler!! 😃
nouw.com/fluffandberries
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tack fina du <3
nouw.com/matildaberlin
corneliakarlsson
corneliakarlsson,
Matildaberlin
Matildaberlin,

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin