Jag älskar att säga upp mig - en summering av mitt yrkesliv

Visste du att du ville bli mäklare när du blev liten? Börjar du då plugga det dirr efter skolan? Eller vad har du gjort däremellan?

Nej, jag visste verkligen inte att jag ville bli mäklare. Det var något jag plötsligt kom på en natt för lite mer än 4 år sedan. Studenten tog jag 2014 (hej åldersnoja), så åren däremellan har jag hunnit med både det ena och det andra.

Rätt så exakt samtidigt som jag började gymnasiet började jag jobba som barndansinstruktör på helgerna. Jag minns fortfarande hur jag på sommarlovet fick ett sms där det stod "Hej! Vill du bli barndansinstruktör?" varpå jag svarade "Absolut! Vem är det förresten?". Haha! Efter att ha rätt ut att det var en av mina egna danslärare blev jag anmäld till utbildning och vips var jag inne i karusellen som ockuperade 10 lördagar och söndagar varje höst- och vårtermin i nästan 5 år.

På somrarna jobbade jag på en restaurang som låg i samma byggnad som gymmet.

Samtidigt blev jag mer och mer förälskad i gymmet i sig. Jag gick den ena utbildningen efter den andra och blev CX-instruktör, zumba, core på boll mm. Efter en del tjat fick jag också till slut en plats i receptionen. Så samtidigt som jag läste NA-programmet (vilket är jobbigt i sig) och satsade på (och fick) bra betyg jobbade jag ungefär en halvtid på gymmet. Plus körde min egna träning, vilket var en hel del det med.
I efterhand har jag insett att jag ungefär här var så nära att gå in i väggen som man bara kan vara. Tack och lov höll jag mig på rätt sida kanten.

Min kärlek för gymmet fortsatte att växa. När jag hade tagit studenten tillbringade jag (frivilligt) cirka all min vakna tid där. Inte bara för att träna och jobba, utan för att jag också hade mina vänner där. Så det var helt enkelt stället jag hängde på.
När min närmsta chef blev gravid och mammaledig utökade min tjänst och jag jobbade ungefär motsvarande 120-130%.

Men efter ett par år och lite omstrukturering på stället kände jag bara att jag stod och stampade. Jag fick inga nya uppgifter, jag tjänade inget själv på att jag sålde mer än andra och det spelade absolut ingen roll om jag gjorde mitt absolut bästa eller bare minimum. Så jag kände att det var dags att testa något nytt.
Efter lite sökande hittade jag en tjänst för Sergel Inkasso. Det vill säga ett inkasso-företag. Jag själv jobbade dock inte för inkasso utan för reskontra på Telia. Be mig inte förklara vad det innebär för det tog ungefär lika lång tid för mig att förstå det som det tog mig att inse att det här var det värsta jag någonsin gjort. Att gå från att hoppa och flänga på gym hela dagarna till att sitta på kontor där allt skulle göras på minuten (08:15 uppstart, 08:30 telefontid, 09:15 förmiddagsfika, 09:45 admin, 10:45 telefontid, 12:00 lunch...) var verkligen inte min grej. Jag mådde skit. Så jag sa upp mig. Väldigt spontant och oväntat faktiskt, haha!

Efter det var jag lost och visste inte alls vad jag skulle göra. Lat men smart som jag är så hittade jag att man kunde läsa Konvux-kurser och få studiestöd på gymnasienivå (dvs inte ta från min "CSN-pott" för framtiden). Så jag sökte in och läste så enkla, men roliga kurser jag bara kunde. Företagande, entreprenörskap, företagsekonomi mm. Samtliga på distans. Så med det som en "löne bas" sökte jag en tjänst som lärarvikarie vilken jag kunde säga ja/nej samma dag som jag blev erbjuden jobb. Jätteskönt!

Och jättebra för mig att testa på. För vet ni vad? Jag hade varit en helt otrolig lärare. Jag är helt ärligt (inget krydd) riktigt jäkla bra på att lära ut. Enda problemet - jag tyckte det var jättetråkigt. Det var inte min grej helt enkelt.

Så när sommaren började närma sig sökte jag in och fick jobb på Destination Gotland. And guys: Det här är det BÄSTA sommarjobbet man kan ha. Utan någon som helst tvekan.
1. Det är sjukt kul!
2. Man får bra betalt!
3. Man jobbar en vecka, är ledig en - och får betalt för båda. Ni hörde rätt: Det är ett sommarjobb där man är ledig varannan vecka och dessutom får fullbetalt.
4. Man hamnar under sjömansskatt = extremt låg skatt.

This is life!!

3 somrar resulterade det i. För samma år som jag gjorde min första säsong på båten kom jag på att jag ville bli mäklare, sökte, kom in och började plugga. Som sagt - bästa sommarjobbet. Så när terminen tog slut i skolan, tog jag mina väskor och åkte hem till Gotland.

Det var nästan lite vemodigt när jag sen fick min mäklarlicens och stannade kvar i Stockholm för att kicka igång min karriär där. Men samtidigt det absolut roligaste jobbet jag vet. Och det är där ni hittar mig idag. Som mäklare på Fastighetsbyrån Östermalm och gruppträningsinstruktör på SATS.

Så lite granna har jag ändå hunnit med under mina år efter skolan. Mitt stora tips till dig som känner dig vilsen: testa! Ta det ena jobbet efter det andra, se chanser och våga. Och en sak jag lärt mig på vägen är att jag tycker det är fantastiskt kul att säga upp mig, haha! Så våga säga jag till en möjlighet. Antingen blir det fantastiskt eller så får du chansen att säga Tack och hej! Och en dag kommer du att hitta det där yrket som får dig att hoppa upp ur sängen på morgonen och skutta iväg med ett leende på läpparna.

Gillar

Kommentarer

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin