Hur man blir mäklare

I samarbete med CV-mallen.se

Hej Matilda! Jag är så galet sugen på att själv bli mäklare men har ingen aning ejentligen om vad det är. Jag vet att du är ute på praktik nu så kan du inte berätta lite mer om yrket, om hur du pluggat, om hur du fått jobb osv?

Hej fining!! Självklart kan jag göra det!! Än så länge har jag ju faktiskt inte börjat jobba än, utan är mest med ute och kikar när dom andra mäklarna på kontoret gör sitt jobb. Men den bilden jag har fått är att det här utan tvekan kommer att vara världens roligaste jobb. Det man däremot skall veta är att det är sjukt kämpigt (vilket inte alltid speglas utåt). Det är väldigt många långa dagar, enormt mycket kalla samtal i början (det betyder basically så att man ringer från en lista till personer som inte har det minsta intresse utav att sälja, vilket innebär MÅNGA nej), mycket jobb med att hela tiden vara flexibel och tillgänglig, och stor osäkerhet lönemässigt med tanke på att man går på provision.
MEN det verkar så oerhört kul med att träffa olika människor, aktivt jobba med att pussla ihop rätt person med rätt objekt, se lösningar snarare än problem, flexibilitet att själv kunna styra sin tid, att själv få betlat för det man gör och så vidare.

Jag har som jag tidigare skrivit inte läst en mäklar-utbildning, utan istället läst en kandidat i fastighetsutveckling med fastighetsförmedling på KTH. Det betyder i korta drag att jag läst alla kurser som jag behöver plus en massa mer. Utöver det behöver man sen 10 veckors praktik för att få sin licens. Eftersom att jag inte läser ren mäklare så ingår det inte i skolan, utan är något man måste fixa själv utanför. Jag rekommenderar dig definitivt att börja med det förhållandevis tidigt. Både för att känna av och förstå vad yrket innebär, men också för att hitta vilken byrå du vill vara på (klimatet varierar så oerhört). Jag hade själv tur och halvt om halvt snubblade vidare på mitt bananskal. Efter att en vän rekommenderat mig till Fastighetsbyråns huvudkontor fick jag ett telefonsamtal från dom med en kortare intervju, vilket sen ledde till ytterligare en längre, en uppmaning om att skicka in mitt CV ( <--- förstå paniken! Bortsett från när jag sökt sommarjobb hade jag aldrig ens skrivit ett CV innan. Vad ska man ens ha med? Hur gör man för att det ska se proffsigt ut och inte som att man är 14? Tack och lov hittade jag cv-mallen.se som erbjuder massor av bra cv exempel. Så stort tips på dom!), och sen test-praktik på två olika kontor.

Jag hade sån otrolig tur att jag trivdes från dag 1 på kontoret på Östermalm, och framför allt att dom trivdes med mig, haha! Så för mig var det inte ens utav intresse att kolla vidare och kika på andra kontor och byråer. Jag hade hittat rätt. Men jag kan som sagt verkligen rekommendera dig att testa ett par olika om du bestämmer dig för att bli mäklare. Med tanke på hur mycket tid man tillbringar på jobbet så är det verkligen så himla viktigt att trivas! Och för att lyckas i en sån här karriär så måste man älska och brinna för det man gör, och med fel förutsättningar kommer du inte göra det. Makes sens?

Hoppas du fick svar på dina frågor fining! Och annars vet du att det bara är att fråga på =)

Gillar

Kommentarer

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin