Hur jag har råd att resa trots att jag är student - hur jag tänker kring min ekonomi

Innan sommaren fick jag en frågan om jag inte kan skriva lite om hur jag tänker med min ekonomi. En fråga som nu dök upp under min Nya Zeeland-resa igen. Och jag förstår verkligen att det kan vara rätt så intressant. Jag menar, det är inte jättemånga studenter som har råd att resa utomlands typ 6 gånger per år och samtidigt inte direkt leva på nudlar. Så självklart kan jag göra det! Första gången frågan dök upp var precis i samma veva som jag separerade från mitt ex, så jag tänkte att jag skulle vänta lite och se hur det blir nu när jag för första gången står på helt egna ben. Och nu är jag här. Så hur tänker jag?

Mitt första, största och absolut bästa tips ever – betala för mycket i skatt. Jag har bestämt mig för att jag alltid vill betala 35% istället för de 30-33% jag kanske egentligen ska betala. Det började när jag fick många arbetsgivare (jag kan idag få lön utbetalt från 11 olika företag på en månad) och jag blev tvungen att hålla koll på att dom drog rätt skatt och inte jämkade. Så i slutet utav månaden kollar jag alla lönespecar, kollar vad som dragits och betalar in extra skatt till mitt skattekonto motsvarande vad som saknades.

Varför?? Då är jag van med att leva med en viss inkomst och en viss standard, och när skatteåterbäringen sen kommer får jag en riktigt fin bonus (min största var på 27 000 kronor. Helt okej alltså).

Inkomster

Okej, first of al. Inkomster. Jag har valt att ta ett fullt CSN (lån + bidrag) även om jag egentligen hade kunnat klara mig på mindre. Anledningen är att jag vill kunna njuta utav dom här 3 åren som student och inte känna att det har varit en pest och pina i livet där jag bara kämpade för att få livet att gå ihop. Det blir alltså strax över 10 000 kr /månad.
Utöver det jobbar jag också som gruppträningsinstruktör på SATS vilket ger cirka 1000 kr/månad, gör lite annat smått = 500/kr månad plus det jag får in via sociala medier <-- väldigt varierande.

Allt jag tjänar via bloggen och liknande hamnar på ett ”skräp-konto” (ett konto jag skapade för att våga ge ut numret till lite mer osäkra företag, så som affilliate-sidor osv). Dom pengarna rör jag oftast inte en vanlig månad utan tar till lite större saker jag gör för att unna mig. Exempelvis går till frisören eller bokar en resa (NZ flyg-biljetterna kommer bland annat därifrån).

Resterande inkomst går in på mitt ”vanliga” konto.

Konton

Jag har ett antal konton där jag har mina pengar. Däremot försöker jag göra så få överföringar som möjligt för att inte tappa koll på vad jag faktiskt lägger ut en månad. Men såhär ser fördelningen ut:

-Mitt vanliga konto = det jag har mitt kort kopplat till och det jag använder till vardags.

-Buffert konto = ett konto på min vanliga bank med ett buffert-belopp jag enkelt kan föra över till mitt vanliga konto om det skulle behövas.

-”Skräp-kontot” = som jag nämnde ovan

-ICA-banken = ett konto med kort jag bara använder för matinköp på ICA (dubbel bonus för studenter)

-SBAB = ett egentligen vanligt konto, men för mig sparkonto, då det ger 0.06% ränta. Där har jag mitt stora sparande (för kontantinsats eller något liknande).

-Fond-konto = ett månatligt sparande placerat i fonder som jag inte kommer röra förens jag går i pension.

Sparande

Det första jag gör när jag vaknar den 25e (okej kanske inte det absolut första, men någon annan gång under dagen) är att föra över ett lite större belopp till mitt SBAB-konto. Detta belopp beror helt på hur bra jag var på att inte slösa pengar månaden innan, men någon stans mellan 1000-3000 kronor. Samtidigt har jag en stående överföring på 300 kronor till Fondkontot. Det är mitt grundsparande kan man säga. Får jag sedan pengar ”över” i slutet utav månaden så är det inte så att jag spenderar det bara för att, utan då kan det första beloppet som flyttas till SBAB vara större månaden därpå.

Fasta kostnader, lån och avbetalningar

Min grundfilosofi har alltid varit att har man inte råd så har man inte råd. Punkt. Därför har jag aldrig tagit något lån (förutom mitt bostadslån såklart) eller tagit något på avbetalning. Ingen mobil, ingen resa, ingen dator, inte ens min bil. Jag köper saker cash. Likaså hatar jag att ha kostnader varje månad, så i den mån det går pyntar jag hellre ut för ett år/halvår/kvartal än att ha månadsdragningar på exempelvis försäkringar och liknande.

Därefter tänker jag ärligt talat inte så mycket. Jag försökte ett tag att sätta budgetar, men insåg snabbt att det var inget för mig. Jag är som person riktigt bra på att spara och då passar det mig bättre att kunna go with the flow för den månaden.

Men eftersom att jag älskar att resa väljer jag att prioritera det framför mycket annat. Därför drar jag ned på vissa kostnader, bland annat:

-Jag äter nästintill aldrig ute. Matlådor och hemlagad mat is the shit för att hålla kostnaderna nere.

-Jag köper väldigt sällan dricka på krogen. Istället köper jag en flaska (billigare än ett glas ute) från systemet, förar och känner mig sen rätt så nöjd.

-Står jag i provhytten och tänker Är den snygg eller inte? Ska jag eller ska jag inte?? då är det ett nej. Jag köper bara sånt jag verkligen känner är rätt. På så sätt slipper man spontanköpen som bara blir liggandes. Och skulle jag i värsta fall ändra mig lite senare, så är det ju faktiskt bara att gå tillbaka.

-Jag försöker alltid att ladda ned kurslitteraturen gratis och i annat fall köper jag den begagnad. Bortsett från den första matteboken och lagboken har jag inte köpt en enda bok ny under mina snart 3 år på KTH.

-Jag åker aldrig taxi eller uber. Jag har ett SL-kort, så varför inte använda det?

Och slutligen – jag säljer det jag inte använder. Upp med det på blocket, tradera, schpock eller va med på loppisar. Perfekt att få göra rent hemma samtidigt som man får lite pengar att kunna köpa något nytt för, hihi!

Sorry för långt inlägg utan några konkreta råd, men hoppas ni ändå blev lite inspirerade till att prioritera det som betyder något för dig!

Gillar

Kommentarer

Anngelic
Anngelic,
Jag tror inte att det finns några konkreta råd eller tips på hur man ska spara sina pengar, så jag tycker att du lyckats bra med ditt inlägg 😊 Vi har ett liknande inlägg på G 😊
//Ann
nouw.com/anngelic
feliciaidachristina
feliciaidachristina,
Sånt himla bra och intressant inlägg! Kul att få veta hur du tänker kring din ekonomi och ditt sparande 😊
nouw.com/feliciaidachristina
tildablanksvard
tildablanksvard,
Superbra och intressant inlägg och jätte bra tips
nouw.com/tildablanksvard
cdotter
cdotter,
Så bra tips! Måste verkligen komma in detta med att lägga upp en plan nu när man fårut lite mindre pengar varje månad när man är student!
nouw.com/cdotter
celinelundqvists
celinelundqvists,
Förutom att jag är sämst i världen på att spara till framtiden (ex pension) så tänker du och jag precis samma med ekonomin! Särskilt allt det du listar upp på slutet! Jag tar ju t.ex mina pengar jag får in från fotografin till ett "skräp-konto" också som jag sedan använder för att resa, samt så sparar jag alla pengar från mina sommarjobb/lovjobb också, slösar man inte för mycket i vardagen på onödiga saker såsom alkohol och uber-resor så är det inte så farligt dyrt att resa!
nouw.com/celinelundqvists
merelleyakoub
merelleyakoub,
Älskar den här typ av inlägg - så intressant! KRAM
nouw.com/merelleyakoub
amandatlindberg
amandatlindberg,
Jätte bra inlägg! jag blev verkligen motiverad, tack!
nouw.com/amandatlindberg
awesomecaroline
awesomecaroline,
Väldigt läsvärt!
nouw.com/awesomecaroline
Emmamehrali
Emmamehrali,
Grymt inlägg, detta är något jag har funderat på länge hur du har råd haha!! Men inte bara det hur du hinner människa med studentlivet? Här sitter man och känner att man varken har råd eller tiden hehe <3
nouw.com/emmamehrali
megkaup
megkaup,
dessa tips är guld och superinspirerande! följer mycket av det du gör redan, däremot måste jag bli bättre på att sälja grejer som jag inte använder. 🙈
nouw.com/megkaup

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin