Hobbiton - världens coolaste upplevelse?

När jag klev på planet till Nya Zeeland hade bara två saker jag visste att jag ville göra (läs MÅSTE göra). Det ena var att träna på Les Mills Headquarter i Auckland (still on the list) och det andra var (*trumvirvel) Hobbiton. Och big check på den! Är det något ni måste boka in om ni ska resa hit så är det verkligen det!!

Hobbiton är alltså orginal-moviesetet från både Lord of the rings och Hobbiten, som nu är en permanent attraktion. Jag skulle dock säga att det är fel att kalla det för attraktion, för det här är långt ifrån en turistfälla utan en helt äkta upplevelse.

En 2 timmars guided tour tar en igenom hela Hobbiton, från botten, till toppen, tillbaka igen och avslutas sedan på pubben Green Dragon där man bjuds på en dryck i genuin miljö. Nej, allt var verkligen så värt varenda krona!!
Dessutom fick man reda på en massa roliga fun facts man aldrig annars hade vetat om inspelningen. Som "vanlig" person har man inte ens susning om hur noggrann Peter Jackson (regissören) har varit. Små, små detaljer som nästan låter sjukt löjliga, men så himla roliga att höra om. Bland annat:

Fun Facts

Det är totalt 44 unika hus. Dock är de flesta enbart facader. För att vara mer exakt är det faktiskt bara ett enda man kan gå in i.

Enbart ett är i 100% skala. Och det är Sams hus då han var så mycket längre än de andra. Resterande hus är mellan 90-60% beroende på hur stora skådisarna skulle se ut i förhållande till dom.

Allt man ser är äkta grödor. Det är 8 trädgårdsmästare som är anställda på heltid för att sköta om dom. Och enligt våran guide är det också dom som får ta hem alla mogna frukter och grönsaker.

I hela Hobbiton finns ett enda artificiellt träd. Och det är trädet ovanpå Bag End (Bilbos hus). Anledningen är att det riktiga trädet hade växt sig så stort att det inte var rimligt när dom skulle spela in Hobbiten.

Skådisarna fick vara fulla på jobbet. Peter Jackson (regisören)ville att Bilbos födelsedagsfest skulle vara så genuin som möjligt, så han lät skådisarna drick för att bli fulla. Dock serverades, utan deras vetskap, öl på 1%. Så det ni ser i filmen är skådespelare som på riktigt tror att dom är salongs, men i verkligheten var dom rätt så långt därifrån.

Peter Jackson anställde en person på heltid som varje morgon skulle gå till varje tvättlina och hänga upp tvätten och sen varje kväll gå och plocka ned dom igen. Anledningen? Han ville att det skulle bli fotsteg i gräset så det skulle se ut som att någon bor där på riktigt.

I scenen med Bilbos födelsedagstal brinner tårtan på riktigt. Tårtan är gjord i polyester, men ljusen är faktiskt äkta och mitt i filmningen fattar den eld. Sir Ian Holm (Bilbo) agerade dock så bra att Peter bestämde sig för att behålla det.

Soluppgången i filmen är faktiskt en solnedgång. Hobbiton ligger i fel vädersträck för att en soluppgång ska vara fysiskt möjlig. Så man filmade istället en solnedgång och körde den på rewind.

Vill du kan du ha ditt bröllop där. Oh yes! För alla Lord of the rings-nördar där ute så finns möjligheten att boka in och ha hela sitt bröllop på området. Sugen?

Gillar

Kommentarer

Pia Widlund,
Vilket häftigt resemål, dit skulle jag vilja åka. Roliga fakta att ta del av!
www.piaw.se
lindholm
lindholm,
men vad coolt! Ett besök där står definitivt på min bucketlist!
nouw.com/lindholm
linnronning
linnronning,
ÅH! WOW! så coolt! Vill verkligen också åka dit en gång framöver! <3
nouw.com/linnronning
tildablanksvard
tildablanksvard,
Men wow så coolt!
nouw.com/tildablanksvard
Desireekujala
Desireekujala,
Men vilket roligt fakta haha 😃
nouw.com/desireekujala
Therese,
Åh wow, dit skulle jag också vilja åka!
www.theresemolander.se
Hannas krypin,
Men wow vad häftigt! Kul att få läsa om alla detaljer som regissören tänkt på.
hannafialotta.blogg.se
thegoldendog
thegoldendog,
WOW verkligen en dörmupplevelse! Nya Zeeland har alltid vart en sån där plats jag velat åka till!! O roliga fakta =) Älskar sånt som ahr med film att göra ! Kram
nouw.com/thegoldendog
happyM
happyM,
Men wow så himla kul ju!!❤️
nouw.com/happym
Emma Engström,
Nämennmen hallååå, hur avis är jag inte på dig som faktiskt varit där och sett?? Vill också dit ju hihi <3 KRAM
nouw.com/emmaengstrom

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin