Ho Chi Minh City - reseguide

Så länge har bilderna legat utplockade och redo att skrivas om, men med tanke på att det var på den här resans sista dag jag gjorde slut med mitt ex (bra timing fröken Berlin...) så har det liksom tagit emot. Inspirationen har inte funnits. Men i sig var det verkligen en helt otrolig resa, så SJÄLVKLART är en reseguide ett måste!

Vi var i Vietnam i totalt 2 veckor. Hade jag gjort om resan hade jag planerat in en trip till den norra delen utav landet (Ha Long Bay osv), men kompromissen med mitt ex var att han ville ligga på en strand och inte göra så mycket mer, haha! Så vi tillbringade den största delen av resa på Phu Quoc (läs reseguiden HÄR) och de sista 4 dagarna i Ho Chi Minh City.

Fun fact: Vet ni att staden hette Saigon till 1975 men att man då bytte till Ho Chi Minh City för att hedra deras premiärminister från slutet utav Vietnamkriget?

Allmänna tips

Resans längd: 4 dagar i just Ho Chi Minh var rätt så perfekt. Egentligen hade till och med 3 dagar (varav en heldagsutflykt) räckt bra.

Transport: Vi använde oss faktiskt inte utav några transportmedel under våra dagar där, utan gick överallt. Däremot kan jag verkligen rekommendera GetTransfer.com när ni ska till och från flygplatsen. På den sidan skriver man helt enkelt in vilka sträckor man vill åka, hur många, vilka tider osv och sen får olika företag (och privatpersoner) komma med prisförslag. Enkelt, smidigt, riktigt bra!

Boende: Vi bodde på A & EM Art hotel vilket jag verkligen kan rekommendera. Inget speciellt egentligen, utan bara helt klart prisvärt. Frukosten var kanske inte vad vi förväntade oss (det var den ingenstans i Vietnam), men det fanns definitivt så man blev mätt. Och framför allt låg hotellet väldigt bra till så att man kunde gå överallt. Bäst utav allt var dock takpoolen, möjligheten att kunna sola lite trots att man var mitt i storstaden och viben som var på takbaren på kvällen. Så härligt!

Att se och göra

Bitexco Financial Tower
Helt klart ett måste. Att se staden ovanifrån är verkligen otroligt. När vi var där fanns det tre alternativ att välja mellan (vi valde nummertre).

1. Betala för att åka upp på Skydecket
Då får man se en 360 graders vy på hela 262 meters höjd (49 våningen).
(Entrebiljetten ligger på 9$/person)

2. The Heineken experiance
Vi hade egentligen tänkt göra den. Utöver inträdet till skydecket ⬆️ ingår också en interaktiv ölbryggnings-tur samt smak prov på världens officiellt högsta Heineken bar. Men eftersom att 1. jag inte är något jättestort fan av öl (inte alls faktiskt) och 2. vi fick höra om alternativ nummer tre utav våran guide, valde vi att ⬇️
(105kr/person via GetYourGuide)

3. Besöka EON Helibar - The bar on the 52 floor
Att åka upp är gratis, däremot måste man (såklart) köpa något. Prislistan är betydligt dyrare än en dricka på marknivå, men med tanke på att våra två drinkar landade på 202 kr tillsammans så var det helt klart värt det! Dessutom får man sitta så länge man vill (förutsatt att man fortsätter beställa, så drick din drink långsamt och njut utav utsikten)

Ben Tranh Market
Det är ett marknadsområde fyllt med små stånd. Precis som överallt när man är utomlands är det fyllt med en massa krims-krams, asien-kopior osv. Men man kan verkligen göra riktiga fynd med. Och gör man inte det så är det ändå en mysig liten promenad.

War Remnants Museum
Det här är inget för den svaghjärtade. Aldrig har jag sett ett museum som skildrar historian så rått, så ärligt eller så gripande. Del 1 innehöll oerhört mycket fakta. Nästintill för mycket med ord på ord på ord, på årtal, på namn osv. Men därefter följde del 2 och 3 med bara en massa "äkta" bilder. Hur man som person någonsin skulle kunna utföra något liknande förstår jag då inte. Trots den stora klumpen jag fick i magen är detta något jag rekommenderar alla att se.

Notre Dame
Visste du att det fanns ett Notre Dame i Ho Chi Minh? Jag hade då ingen aning. Under slutet av 1800-talet var Vietnam en del utav det franska Indochina. Under den tiden uppfördes katedralen utav de franska nybyggarna. Med sina två klocktorn med en höjd på 58 meter är det Ho Chi Minhs högsta kyrka. Självklart (med våran tur) så var den under renovation när vi var där. Så vi fick tyvärr bara beskåda den utifrån.

Central Post Office
Precis brevid katedralen ligger Central Post Office, som även den uppfördes under samma tid. Ofta får Eiffeltornets fader Gustav Eiffel äran för arkitekturen. Enligt wikipedia stämmer detta dock ej, utan i själva verket var det en man vid namn Alfred Foulhoux som var handen bakom designen.

Tours

Ett stort tips när ni är utomlands är att kika in appen Get your guide. Jag har använt den både på Bali, på Nya Zealand och i Vietnam. Där kan både privatpersoner och företag lägga in olika Tours man kan köpa. Det kan vara allt från själv-guideade-walking-tours i staden till vecko-utflykter. Alla gånger jag har använt den har den varit supersmidig och hur bra som helst, så stort tips!

Mekong-deltat
Då vi hade så få dagar bokade vi enbart in en utflykt (tipsar dock om fler jag hade velat åka på nedan), vilket var till Mekong-deltat. Helt klart ett måste om ni är där! Turen vi åkte på inkluderade allt från stopp vid Vinh Trang Pagoda (ett tempel med otrolig trädgård runtomkring), båttur ut till Unicorn Island där vi fick äta lokal frukt och lyssna på traditionell musik, vidare till att testa lokalt honungste, båttur på självaste deltat, coconut candy, lokal mat och så mycket mer. Riktigt, riktigt bra faktiskt! Ni kan läsa hela inlägget jag skrev om det HÄR.

Chu Chi Tunnels
Chu Chi-tunnlarna är ett omfattande nätverk av underjordiska tunnlar i Cu Chi-distriktet i utkanten av Ho Chi Minh. Tunnlarna är del av ett ännu större nätverk av tunnlar som finns i större delen av landet. Cu Chi-tunnlarna, liksom övriga tunnlar, spelade en avgörande roll under Vietnamkriget och på Touren får man undersöka dessa. Riktigt cool utifrån vad jag har hört.

Restauranger / Att äta

Ben Tranh Streetfood Market
För lunch kan jag verkligen rekommendera Ben Tanh Street Food Market. Där kan du hitta allt från lokala vietnamesiska rätter till sushi, till koreanskt till hamburgare. Maten äts sen på plastmöbler längst in i baracken samtidigt som det vietnamesiska tjattret pågår runt omkring en. Så härligt! Dock stänger dom tidigt, så tyvärr inget för middag.

Streetfood
Däremot ligger det precis brevid en night-food-market med en massa god (och riktigt billig) mat. Vi snackar småtält, grillen utanför och plaststolar till möbler. Långt ifrån en lyxrestaurang, men en riktigt fantastisk upplevelse.

BBQ World
En riktig restaurang en vän till mig verkligen rekommenderade, och något jag kan rekommendera vidare. Konceptet går ut på att man beställer in maten rå (det finns verkligen typ allt möjligt) och sedan grillar man den själv på en grill som är inbyggd i bordet. Sjukt gott och så kul sätt att äta på.

Små restauranger utan namn
För mig är halva grejen att inte gå på lyxrestauranger när jag är i Asien. Nej, jag gillar dom där småställena där man vet att man verkligen får autentisk mat (och förhoppningsvis inte magsjuka, haha! Law of attraction guys! Still 0 for 0 på den punkten).

Med det sagt kan jag verkligen rekommendera Vietnam! Under så många år var det ett utav mina bucketlist mål (check på den) och jag är så glad över att jag fick se det. Hade jag gjort om resan igen hade jag däremot som sagt planerat in den Norra delen av landet med, sett mer utav landskapet och åkt på fler turer. Men landet är otroligt! Så åk dit, njut av maten, lev livet!

#bestofnouw

Gillar

Kommentarer

malinhardstahl
malinhardstahl,
ÅH ser helt fantastiskt ut! KRAM
nouw.com/malinhardstahl
Netti Starby ,
Vilken härligt reseguide och bra tips! 😃 Kramis
starbys.se
Emmamehrali
Emmamehrali,
Det ser och låter helt underbart!!! Jag vill resa NU!!! 😍
nouw.com/emmamehrali
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Åh får aldrig nog av dina reseinlägg, det är så härligt att hänga med på. Kan man inte åka på semester själv på et tag så hjälper det lite att få se dina fantastiska inlägg iaf hihi. Det verkar helt klart vara ett kanonställe, åh! Massa kramar 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr
isabelhakansson
isabelhakansson,
Sååå himla kul med reseinlägg!!! Så underbart 😃 Man blir så sugen på att åka iväg!
nouw.com/isabelhakansson
isabelhakansson
isabelhakansson,
Sååå himla kul med reseinlägg!!! Så underbart 😃 Man blir så sugen på att åka iväg!
nouw.com/isabelhakansson
happyM
happyM,
Åh men alltså definitionen av uuuunderbart med resor ❤️❤️ Stor kram ❤️
nouw.com/happym
Emellie_Larsso
Emellie_Larsso,
vilka bra tips och så härliga bilder!
nouw.com/emellie_larsso
Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Åhh vad jag älskar dina guider, blir så inspirerad och peppad till att själv resa och upptäcka!! Tack för det vännen <3 KRAM
nouw.com/emmaengstrom
Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Åhh vad jag älskar dina guider, blir så inspirerad och peppad till att själv resa och upptäcka!! Tack för det vännen <3 KRAM
nouw.com/emmaengstrom

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin