Glöm inte bilförsäkringen innan du ger dig ut i semestertrafiken!

Det är sommar och alla ska ut och resa. Många tar bilen, som erbjuder frihet och en möjlighet att improvisera. Samtidigt är sommartrafiken tät och intensiv, så det gäller att vara väl förberedd om något händer.

Jag sitter och tittar på försäkringsbolaget Svedeas hemsida och hittar en checklista för vad man bör tänka på om man är med i en olycka. Ring först och främst 112, eller 114 14 om det bara är en liten olycka. Kolla om någon är skadad och ge om det behövs första hjälpen. Ta kort på vad som skett och se till att alla inblandade bilar och deras registreringsnummer kommer med på bilderna. Se sedan till att ta uppgifter om alla inblandade (namn, adress, telefon, mejl, körkortsnummer, försäkringsbolag, chassinummer). Ta gärna även namn och telefonnummer till eventuella vittnen. Och när situationen på olycksplatsen är avklarad, då är det dags att kontakta försäkringsbolaget.

Inte för att man skall gå omkring och oroa sig eller förvänta sig att något skall hända. Men om det sker, då blir allt så mycket enklare om man är mentalt förberedd. Jobbiga saker blir helt enkelt mindre jobbiga om man vet hur man skall hantera dem.

Sedan kan det vara bra att veta hur det där med Svedeas bilförsäkringar fungerar. Alla som har bil måste ha en trafikförsäkring. Den gäller om två eller fler bilar är inblandade i en olycka och då är det den vållande bilens försäkring som täcker skadorna på andra fordon eller personer. Sedan kan man själv ha en halv- eller helförsäkring. Mest omfattande är en helförsäkring, för då ingår även alla skador på den egna bilen. Vilket kan bli en dyr affär annars.

Men bäst är naturligtvis att man inte är med om någon olycka alls. Kör försiktigt och ta inga onödiga risker. Kör aldrig när du druckit. Kör inte om du är trött. Var uppmärksam på vad som händer omkring dig. Och kom ihåg att man nu inte får tala i mobil (utan handsfree) när man kör. Är du passagerare, så undvik sådant som kan avleda förarens uppmärksamhet.

Sedan är det bara att ge sig ut på vägarna.

Gillar

Kommentarer

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin