Fryst saffranscheesecake med pepparkaksbotten


Igår när vi kom hem från världens mysigaste bak hos Mormor och Morfar ställde jag mig i köket och plockade med
Och plötsligt när jag vände mig om hade Wilma plockat fram denna fantastiska saffranscheesecake. Alltså WOW säger jag bara! Jag som inte ens gillar cheesecake vart helt såld. Hon kan verkligen det där med att baka hon!
Självklart bad jag om receptet för att dela med mig utav det till er!
Så, baka och njut =)

Fryst saffranscheesecake med pepparkaksbotten
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
INGREDIENSER
Botten
75 g Digestivekex (kan bytas ut mot endast pepparkakor)
200 g pepparkakor
80 g smör, smält
Fyllning
3 dl vispgrädde
½ g saffran (1 påse)
3 äggvitor
200 g färskost, t ex philadelphia
3 äggulor
2 dl florsocker
Garnering
några pepparkakor
ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Krossa eller mixa sönder Digestivekexen och pepparkakorna till smulor. Blanda smulorna med det smälta smöret. Klä en springform, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på kanterna. Tryck ut smulorna i botten på formen.
3. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–8 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop lite bättre).
4. Vispa vispgrädden fluffig ihop med saffranet.
5. Vispa äggvitorna till ett vitt skum i en annan skål.
6. Blanda ihop färskost, äggulor och florsocker med vispgrädden. Rör sist ner äggvitorna. Blanda försiktigt.
7. Bred ut smeten på smulbottnen. Låt kakan stå i frysen i några timmar.
8. Ta fram kakan ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor och pudra över lite florsocker
Kram