För dig som är sugen på att bli mäklare

I samband med att jag fick min registrering fick jag en kommentar där det stod: STORT GRATTIS!!!! Kan du inte göra ett inlägg om vägen dit? Vad som svårt, vad som var lätt? Jag är själv intresserad av att bli mäklare 🧡

Och självklart kan jag göra det! För det första - go for it!! Även om jag inte har hunnit jobba mer än ett par veckor så kan jag säga att jag fullkomligt älskar det. Jag tror på riktigt att det här kan vara ett utav världens roligaste jobb. Ett tips är att höra av dig till ett kontor och fråga om du inte kan få göra någon/några dagar praktik bara för att se vad det är man gör. För helt ärligt så är det många som har en felaktig bild utav hur det är att vara mäklare (därav är det också så stor omsättning inom yrket). En gång i tiden gick det att sitta på kontoret och vänta på att kunderna skulle komma in, säga Hej, jag vill sälja min bostad, sen la man ut den, såld den, klart. Idag är det betydligt mer jobb som ligger bakom. Vi snackar ett 100% provisions-baserat jobb där man i snitt kanske jobbar mellan 50-60 timmar i veckan, ständigt är tillgänglig och dessutom inte alls får ut 50.000 per förmedling, utan snarare kanske 6.000 kr. Man kan alltså inte sälja en lägenhet, korka upp bubblet, känna att man är klar för månaden och istället gå ut och golfa <-- en väldigt vanlig bild av yrket, haha! Nej, det är mycket, mycket slit. Men så himla kul!

Okej, så hur bli man mäklare? Kortfattat kan man säga att det finns 3 olika sätt:
1. Uppdragsutbildning. Detta görs på distans och måste göras genom en firma, så det är inget man själv kan anmäla sig till. Utbildningen läggs mer eller mindre upp efter individen men brukar ta runt 1,5 år. Dock kostar det 270.000 kronor och är inte CSN-berättigat.
2. Mäklar-program. Bland annat Högskolan i Gävle erbjuder ett rent mäklarprogram. Där har man efter 2 år läst de poäng man behöver för att kunna söka sin licens.
3. Kandidater med förmedlingsinriktning, vilket är vad jag har läst. Jag har alltså inte läst en ren mäklarutbildning utan har en kandidatexamen inom fastighetsutveckling från KTH, men som på vägen har "checkat av" det som krävs för licensen. Det betyder alltså att jag har pluggat i 3 år. Skillnaden är att när jag tröttnar (mvh rastlös själ, haha) så kommer jag ha en uppsjö av möjligheter och inte "bara vara mäklare".

Utöver de 120 hp som krävs måste man också ha haft 10 veckors praktik innan man kan ansöka om sin registrering.

Seeee! Nu finns jag till och med som kontaktperson! Woop woop!

Vad som svårt, vad som var lätt?
Hmmm. Jag skulle nog inte säga att något egentligen var svårt. Eftersom att jag läste ett "helt vanligt" högskole-program så har den delen bara varit som vilka skolår som helst. Lite som när man började på gymnasiet. Man visste helt enkelt att jag har tre år av plugg framför mig, och så enkelt är det. Sen har vissa kurser såklart varit svårare än andra, på samma sätt som Fysiken var svårare än Bilden under högstadiet. Men det har aldrig uppkommit något riktigt hinder jag behövt kämpa mig igenom eller så.

Vad som har varit lätt är att få jobb. Med tanke på att det är så hög omsättning inom branschen så skriker byrår efter nya hungriga mäklare redo att kicka igång sin karriär. Alla mina kursare har redan kontor att vara på (och då tog vi våran examen för en månad sen) och för mig blev det klart var jag skulle vara redan ett år in på utbildningen. Ett stort tips är att rätt så tidigt söka praktik på olika firmor. Både för att känna av stämningen på kontoren, se hur alla jobbar olika (för det skiljer sig JÄTTEmycket) och hitta ett ställe som passar just dig, samt för att checka av dina 10 veckor så du är redo att skicka in ansökan så fort du fått din examen.

Hoppas du fick lite svar på dina frågor i alla fall! Skulle det vara något mer ni undrar över så vet ni att ni alltid kan lämna en kommentar =)

Gillar

Kommentarer

tildablanksvard
tildablanksvard,
Så roligt att läsa! Visste inte att de fanns så många olika vägar att gå för att bli mäklare, kram<3
nouw.com/tildablanksvard
marietheresel
marietheresel,
Åh vilket intressant inlägg! Det är så roligt för jag känner ingen lust alls till att bli just mäklare, ändå blir jag så himla inspirerad när du skriver om det. Fast inspirerad att prestera på andra sätt då 😊❤️. kram fina du!
nouw.com/marietheresel
Linnealiebig
Linnealiebig,
Så inspirerande 😍
nouw.com/linnealiebig
linndossing
linndossing,
Så himla spännande att läsa om! Ser framför mig hur jäkla grym du är som mäklare <3 Puss
nouw.com/linndossing
celinelundqvists
celinelundqvists,
Alltså detta känns så rätt för dig <333
nouw.com/celinelundqvists
resanmotfrihet
resanmotfrihet,
Så spännande! <3
nouw.com/resanmotfrihet

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin