Dublin - reseguide

Jag ska erkänna att när jag väl landade i Dublin hade jag inte en enda aning om vad jag skulle förvänta mig. Men jag fick ett infall, lyckades övertala min syster Wilma och bokade biljetterna dit. Eftersom att jag hade fullt upp med skolan och allt som skulle "avslutas" i Stockholm inför att jag skulle lämna för julen, lämnade jag Pinterest-ansvaret till Wilma. Jag hade alltså inte gjort en enda ordentlig sökning. Så den enda bilden jag hade utav staden var ungefär lika med små gator fyllda med pubbar och utav någon anledning är det St Patrick's day = allt är grönt.

Att resa iväg såhär mitt i December kan vara ett riktigt gamble. Man har ingen aning om hur vädret kommer vara, det kan bli skymning och mörkt på direkten, och man har heller ingen aning om julen påverkar öppettider. Men under dessa 3 dagar vi var iväg (rätt så perfekt längd på resan btw) uttalade vi på riktigt frasen "Det här hade inte kunnat bli bättre" ungefär 50 gånger. Att det var just inför jul gjorde mer än halva grejen. Så STORT tips på att besöka Dublin just under denna tid.

Allmänna tips

Resans längd: Staden är rätt så liten. Så om man inte har tänkt åka runt och se naturen på resten utav Irland, är en weekend rätt så väldigt perfekt.

Prismässigt är det normaldyrt. Kanske något dyrare. Att hitta lågprisalternativ var väldigt svårt om man inte var sugen på McDonalds eller Burgerking. En "burgar-lunch" (på restaurang) landade på cirka 150 kronor och en "normal" middag (alltså ingen finmiddag) gick på runt 200.

Gå! Speciellt om ni åker dit under December. För helt plötsligt, i varenda liten gränd, är det julbelysning eller dekorerat på annat sätt. Så bara traska runt på gatorna och se den lilla mysiga staden.
Bortsett från bussresan till och från flygplatsen använde vi faktiskt inte ett enda transportmedel.

Transport: Överlag har jag som ni då förstår inte några tips att ge. Till och från flygplatsen däremot finns basically 3 alternativ:

- Taxi: Probably dyrt. Inget option för oss.

- Airport link: En expressbuss som enbart går mellan flygplatsen och City Center. Den kostar 7 Euro enkel väg (12 för tur och retur) och tar cirka en halvtimme.

- Local Bus: Budget-alternativet som kostar 3,30 Euro enkel väg. Denna buss tar dig också enkelt mellan flygplatsen och City Center. Däremot är det en lokalbuss, så den stannar cirka tusen gånger på vägen in. Jag tror att det tog oss någon stans runt 50 minuter att nå hotellet. Men har man inte bråttom är det absolut ett option.

Du klarar dig på kort. Vi använde aldrig några kontanter (vi växlade faktiskt inte ens in) utan enbart kort. Så mycket smidigare!

Att se

Eftersom att Wilma var ansvarig för att söka runt och största del gjordes på Pinterest är många utav tipsen jag langar nu just Pinterest-vänliga-tips. Ingen utav oss är direkt intresserade utav Museum eller liknande. Däremot tipsade bartendern på en utav pubbarna om Collin Barracks. Tydligen skall det vara ett helt gratis muséum uppfört för att ingen irländare skall kunna säga att dom inte har råd att lära sig sin historia. Så där skall finnas allt från flygplan och maskiner till kläder och mathistoria. Allt!

Guinness Storehouse
Eftersom att Wilma bara är 16 besökte vi tyvärr inga öl- eller ginmuséer, men åker ni dit är det verkligen att rekommendera. Just Guinness Storehouse, som berättar hela Guinness historia, har också vad som ska vara en helt otrolig 360 garders Gravity Bar på 7e våningen.

St Stephen's green (shopping centre)
Här kommer två tips i ett: St Stephen's green. Det i sig är en fantastiskt fin park, utan tvekan värd en mysig promenad. Och precis intill ligger shopping centret som bara är ett MÅSTE! Efter att ha besökt både Dubai Mall och flera olika i bland annat USA, kan jag utav tvekan säga att det här är det vackraste jag sett.

Anne's Lane
Ett tips rakt ifrån Pinterest. En liten gränd dekorerad med paraplyn. Inte mycket i sig, men samtidigt så fint att ha sett.

St. Patrick’s Cathedral
En helt otrolig katedral, utan tvekan värd ett besök.

Christ Church Cathedral
Kyrka nummer två att besöka. Båda två ligger förhållandevis nära varandra, så ett tips är att ta dom i en och samma promenad. Dock kostar det att gå in här, så vi kikade bara på stället utifrån. Ett annat tips är att det finns en Leo Burdock "restaurang" på andra sidan korsningen. Så varför inte sticka in huvudet där, köpa Fish and Ships serverade i tidningspapper och ha en liten irländsk picknick på en av kyrkogårdens parkbänkar??

The Temple Bar
Ett MÅSTE! Speciellt i December! Googlear ni To see in Dublin så är detta en utav de första sakerna som kommer upp. Personligen tycker jag att exteriören var mer värd än interiören, och menyn består enbart utav olika mackor, ostron och drickor såklart. Men som sagt - ett riktigt måste!

Dublin Castel
Jag menar, vem vill inte besöka slottet när man har en chans? Haha! Fun fact är att tydligen har Dublin inte haft några julmarknader - förens i år. Då gjorde dom Christmas at the castle. Så mitt inne på slottsgården stod det massor av små stånd, en stor karusell, en kör med pensinärer som sjöng jullåtar och så var såklart hela stället upplyst med diverse lampor. Magiskt!

Trinity College Library
Eftersom att det skulle ha kostat runt 150 sek och vi är två studenter på resande fot valde vi att prioritera annat. Därför kommer den här bilden ifrån Pinterest. Men alltså ser ni vad läckert??

Grafton Street
Shopping-gatan nummer 1. Och även om du inte är shopping-sugen är gatan värd ett besök då det alltid händer något. Det räcker med att kliva in och sedan komma ut ur en butik för att det skall ha dykt upp en gatuartist, ett nytt litet blomsterstånd eller, nu i December, en julkör.

Millenium Bridge
Okej, jag rekommenderar er ärligt att gå över alla broarna i centrala Dublin. Varför? jo, varenda en utav dom är upplysta på ett eller annat magiskt sätt. Men mest magisk är Millenium Bridge. Jag menar, bara se på den!

Restauranger/Pubbar

The Teller Room
På något som vi kallade för vimpel-gatan (över hela sitter små vimplar i Irlands färger, helt klart något ni måste se) ligger massor utav pubbar. En utav dom var The Teller Room. På undervåningen finns en klassisk pub medan det på övervåningen är en restaurang i pub-stil. Jag kan utan tvekan rekommendera deras Guiness Pie. Och är ni riktigt hungriga ska ni ta deras Fish and Chips. Ni skulle bara se storleken på Wilmas portion, haha! Attans att jag tydligen inte fick någon bild på den.

Molly Malone
En liten pub, inhyst mitt i en utav de till synes tomma byggnaderna mittemot The Temple Bar. När vi steg in var det bara en enda stammis där som dessutom informerade oss om att bartendern var borta men snart skulle komma tillbaka. Behöver jag säga att vi var nära att vända?? Men letar ni prisvärt ställe att luncha på så is this the one. Wilma hävdar dessutom att det var den bästa fish and chip'en hon någonsin ätit.

Murphy’s Bistro Cafe Bar
Vår första måltid i Dublin - Fredagsburgaren. Om den satt fint? Oh ja! Ingen burgare i världsklass, men långt ifrån snabbmat. Det var helt enkelt en riktigt härlig, fräsch, prisvärd måltid. Och efter att kikat runt på vad andra beställde kan jag utan tvekan rekommendera deras Beef Lasagna för att inte tala om Banoffi Pie.

Butler's Chocolate Café
Wilmas krav var att vi skulle dricka varm choklad, och OM vi gjorde! This is the place to go! Till skillnad från Starbucks varma choklad som ändå smakar pulverchoklad, så är det här the real deal. Det smakar verkligen choklad! Och då menar jag choklad! Dessutom är menyn enorm. Hur gott låter det liksom inte med varm choklad med pepparkakssmak? Karamell? Chili? Eller varför inte mörk choklad? DRÖM!

Så, rekommenderar jag stället? Utan tvekan! Go there!

Gillar

Kommentarer

Netti Starby,
Vilken härlig guide och så himla bra tips! 😃 Kramis
starbys.se
Therese,
Så många bra tips!
www.theresemolander.se
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
SOm jag älskar dessa fantastiska inlägg du bjuder på vännen, du är en pärla verkligen! Underbart att få massa fina tips! Massa kramar 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,
Så himla mysigt att åka vintertid. Både Paris och London är oxå jättemysiga vid jul men kan tänka mig Dublin med alla pubar osv måste vara supermysigt <3
nouw.com/emmeliesehlin
Hilma
Hilma,
Alltså wooow nu åkte ju Dublin längre upp på min res-lista än det legat förut, TACK för dom underbara tipsen finaste du!! Det där biblioteket, alltså MY GOD! Kan verkligen tänka mig att det var helt fantastiskt att åka runt jul också 😃
Puss och kram vännen! <33
nouw.com/hilma
ArielC
ArielC,
Så fin reiseguide! Har aldri vært i Irland selv, men fikk litt lyst nå 🙊
nouw.com/arielc
ArielC
ArielC,
Så fin reiseguide! Har aldri vært i Irland før, men nå fikk jeg litt lyst 🙊
nouw.com/arielc
Amanda (Swedish Passport),
Åh, finaste Dublin! Var där 2011 och har sedan dess sagt att det är min favoritstad i hela världen. Har dock inte vågat åka tillbaka då jag är rädd att jag typ hypeat upp det för mycket för mig själv och att jag bara kommer bli besviken, men kanske är det dags nu! Jag var faktiskt också bara 16 när jag var där men det stoppade inte mig från att besöka Guinessfabriken och dricka en cola i toppen av baren 😉
swedishpassport.com
Sarah,
Så mysigt och roligt med en resa och så mycket fina bilder 😊 Kram
CheerSarah.devote.se

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin