Det här med jul och alkohol

Ju äldre både jag och mina systrar blir, desto mer pratar vi om och lyfter punkter som vi uppskattat med våran uppväxt. Vi har världens i särklass bästa föräldrar och kan inte på något sätt vara mer tacksamma. Från dag 1 har vi känt oss trygga, älskade och som en viktig del i familjen. Jag tror att det är lite därför julen börjar betyda så otroligt mycket för mig. För även om vi inte har några direkta traditioner så finns det en enda sak som är oerhört viktig - att vi är tillsammans!
Tyvärr har inte alla den här otroliga lyckan i sina liv. Nej, för vissa kan till och med julen vara en stor ångestklump på grund utav att dom måste vara hemma och inte kan fly iväg till skolan eller liknande. Det får mitt hjärta att brista i tusen bitar. Många gånger beror på det på en enda sak - alkohol. Därför vill jag reposta ett inlägg jag skrev förra året. So here goes:

Nu när det börjar närma sig slutet av December hör jag fler och fler prata om vikten utav en vit jul. Och då menar jag inte vit som i snö, utan vit som i nykter. Bland annat har jag börjat lyssna på Livet på läktaren, och när jag börjar lyssna på en podd så börjar jag från början. Därför hörde jag precis deras jul-avsnitt från förra året. Då berättar både Sanna och Maja om hur dom förträngt julaftnar från när dom var små för att deras föräldrar blivit för fulla. Och även om hur Sanna och hennes syster hade som vana att den ena tog hand dom sin Mamma på kvällen och den andra gick upp tidigt för att städa undan allt.

Jag har också läst oändligt många berättelser från barn som våndas inför jul och nyår för att dom vet att Pappa kommer börja sluddra, Mamma kommer lukta konstigt i munnen när hon ska natta, att deras Farbror alltid börjar skrika så högt att man får ont i öronen och Mammas bästa kompis kommer börja gråta okontrollerat.

Varenda historia får mitt hjärta att brista. Att blöda. Att gå i tusen små bitar.

Jag vill därför ta det här inlägget till att tacka mina fantastiska föräldrar för den miljö dom uppfostrat oss i! Jag vill tacka för att jag, och mina systrar, ALDRIG har associerat någon högtid med alkohol. Eller rättare sagt, att vi förknippat en massa tillfällen med alkohol, men aldrig någonsin med fylla.

För oss har det alltid varit självklart att dom vuxna dricker snaps på både påsk och vid jul, att Mamma och Pappa dricker ett glas rödvin till middagen och att man bara får ta ur den ena kannan för att i den andra finns det starkvinsglögg. Så enkelt har det, rent ut sagt, varit. Nu låter det kanske som att vi vuxit upp i ett fylle-hem, men det är verkligen helt tvärtom. Det är faktiskt så att ingen utav oss systrar överhuvudtaget såg någon som var full, eller ens berusad, förens jag var 11 år gammal (bortsett från a-lagarna uppe på Öster Centrum). Och då var det inte våra föräldrar, utan en annan släkting som druckit en del på nyår.

Jag ska erkänna att jag tyckte det var rätt så obehagligt. Framför allt vet jag att Isa (min 2 år yngre syster) tyckte att det var det. Eftersom att vi aldrig hade sett någon full, så förstod vi inte varför denne plötsligt inte kunde gå rakt, snubblade in i andra människor eller varför det kom oväntade kärleksförklaringar. Men trots att våra föräldrar hade varit med på samma nyårsfest och suttit tillsammans med dom andra vuxna hela kvällen, så märktes det inte det minsta på dom. Tillsammans med dom så kände jag mig (och känner mig fortfarande alltid) trygg!

Det här låter kanske lite konstigt, men jag kommer inte promotea en vit jul (bortsett från snön då, för den vill jag ha). Nej, jag kommer förespråka ett "normalt" förhållande till alkohol. Om man känner, att man liksom mina fantastiska föräldrar, kan dricka ett glas eller två för att det är gott och ingenting annat, då tycker jag att man ska göra det. Visa sina barn att man ALLTID, oavsett vad, kommer finnas där. Att avdramatisera alkohol, men fortfarande visa med en tydlig gräns att det är något man dricker först när man är 18.

Klarar man däremot inte det utan att det slutar som med alla de berättelser jag läst, då är en vit jul utan tvekan en självklarhet. Då ska inte en enda droppe drickas. För inget barn förtjänar att känna sig skrämt. Inget barn förtjänar att känna sig otryggt. Inget barn ska någonsin se julen som något annat än fantastiskt! Nu är det tyvärr inte verkligheten, men för varje barn det blir en verklighet för, växer mitt hjärta ihop - bit för bit. Och tack Mamma och Pappa för att ni är dom ni är! För att vi har haft turen och lyckan att växa upp i just ett sådan fantastiskt hem! Ett hem där vi alltid varit trygga - oavsett vad!

Gillar

Kommentarer

Linnealiebig
Linnealiebig,
Såå bra text 👍🏻😍
nouw.com/linnealiebig
Mayamolanderz
Mayamolanderz,
Så himla viktiga och kloka ord! Jag själv kommer från en väldigt jobbig barndom där min far och morbror drack alldeles för mycket. Så viktigt att dela med sig om sånna här berättelser och visa att man faktiskt kan dricka alkohol utan aty det blir konsekvenser. dock förespråkar jag vit jul hihi❤️
nouw.com/mayamolanderz
evelinarou
evelinarou,
Vilket fint inlägg ❤️
nouw.com/evelinarou
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Trygghet är det bästa för alla barn
nouw.com/stenhagenbettan
Johannagrahn
Johannagrahn,
Håller helt med, ingen är någonsin onykter på jul hos oss, hade verkligen blivit så besviken då. Fint inlägg ❤❤❤
nouw.com/johannagrahn
linndossing
linndossing,
Så himla viktigt och bra inlägg hjärtat. Har själv många hemska berättelser i bakgrunden, inte just under jul men mycket annat. Håller med dig om att barn aldrig ska behöva vara med om det ❤️ Så fint inlägg! Kram
nouw.com/linndossing
Jenniferssynpalivet
Jenniferssynpalivet,
Jag tycker det snackas mer om vit jul än jultomten nu i jultider :/
nouw.com/jenniferssynpalivet
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Godmorgon vännen! Så galet bra och viktigt inlägg! Sånt här kan inte snackas för mycket för eftersom det är så pass viktigt ämne att skriva om. Massa kramar ❤ 😊
nouw.com/sofialissmyr
Lillymihlte
Lillymihlte,
Så himla viktigt, jag vet mycket väl hur det är att gå igenom jul efter jul med alkhol i alldeles för stora mängder tyvärr. Det önskar jag ingen, det är fruktansvärt! <3 Kramar i massor!
nouw.com/lillymihlte
sarahlinnsliv
sarahlinnsliv,
Så klok du är och viktigt samtals ämne då många lider ut av alkolismen inom familjen <3
nouw.com/sarahlinnsliv

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin