Delar lite resemagi - Mekong-deltat i Vietnam

Igår satt jag och scrollade igenom mina mobilbilder för att hitta något att lägga upp på insta. Det slutade med att jag helt glömde det och istället fastnade i mina egna tankar. Tänk hur mycket som (och samtidigt så lite) som har hänt på ett år. Och än mer, tänk hur otroligt mycket som faktiskt har hänt på två år. Mina tankar fortsatte att springa och till slut fann jag mig sittandes och drömmandes om resor, ögonblick och upplevelser. En rätt så magisk en var dagsutflykten till Mekong Deltat vi gjorde när vi var i Vietnam. Och helt ärligt: Behöver vi inte få drömma oss bort lite granna just nu? Därför repostar jag inlägget jag skrev därifrån så att ni med kan få njuta lite av den där saknade resemagin =)


Mars 2019

I Onsdags åkte vi på våran andra guideade tur. Den förra var utav Norra Phu Quoc (ni kan läsa del 1 HÄR och del 2 HÄR <-- det coolaste jag någonsin gjort!). Den här däremot gick till Mekong-deltat, och än en gång tackar jag livet för de äventyr jag får chansen, möjligheten, äran att åka iväg på.

Klockan 08:00 blev vi hämtade med buss från vårat hotell. Vi hade bokat en small group tour, vilket i våra huvuden skulle innebära runt 8-10 personer. Deras mått på small group var 22 personer... Tack och lov blev vi bara 16 stycken, och dessutom hade vi världens bästa och härligaste guide. Under resan lärde jag mig så mycket och garvade så att jag nästan höll på att kissa på mig, haha!

Mr Rich - vilken kille alltså, haha!

Stopp 1 - Vinh Trang Pagoda

Botaniska trädgården kan slänga sig i väggen! Den trädgården runt om kring templet var verkligen helt otrolig! Blomstern, de ompysslade träden, statyerna - alltså wow!

Vi fick under en halvtimmes tid traska runt i trädgården, kika in i templet och bara ta in stunden.
Fun Fact: Inom traditionell Buddism finns det enbart en Buddah, men inom den nya/moderna finns det flera. Bland annat kvinnor. Tidigare var "kvinnorna inte värda något" men i och med insikten av att Hell yeah, det är vi! så har det uppkommit kvinnliga Buddah-avbildningar. Hur coolt? Hur rätt?

Stopp 2 - Traditionell musik och färsk frukt

Därefter åkte vi vidare till en hamn, klev ombord på en motorbåt och åkte till det första stoppet: Unicorn Island.

Efter ett par minuters promenad kom vi fram till en liten by. Där hade lokalbefolkningen byggt upp som små hus i vilka de dukat upp med färska frukter, lokalbryggt te och chilisalt (som tydligen skulle ätas tillsammans med ananasen). Under tiden som vi avnjöt det bjöds det också på traditionell musik och sång.

Detta kändes lite lätt turistigt (uppstyrt), men var samtidigt supermysigt och en upplevelse i sig. Och vem klagar på färsk frukt?

Stopp 3 - Honungste

I nästa lilla by som vi gick till fick vi först se deras biodling (som dock inte var någonting i jämförelse med den otroliga vi besökte på Phu Quoc) och sedan testa honungste.

Dessa små shottglas fylldes med bipollen, honung, juicen från qumquats och slutligen kokande vatten. Enligt Rich skulle detta värma kroppen inifrån och ut, frigöra en massa gott och få oss att må bättre

Stopp 4 - Traditionell båttur på deltat

Efter stopp 3 gick vi tillbaka till motorbåten som tog oss över till andra sidan deltat: Ben tre province. Även kallat coconut kingdom. Det beror på att på grund utav odligsförhållandena är det det nästintill bara kokosnötter som frodas där, vilket dom gör fantastisk bra.

Fun fact: vet ni att det finns 2 sorters kokosnötter? De som vi kallar kokosnötter (som växer i palmer) och vattenkokosnötter. Had no idea!

Så fort vi la till med båden möttes vi utav kvinnor på små traditionella båtar de paddlade fram med en liten åra i aktern. 4 och 4 fick vi kliva ned i båtarna och låta oss transporteras hela vägen till nästa by. HELT otroligt att få vara med om!

Stopp 5 - Coconut candy

På nästa stopp, som var en liten godis fabrik, fick vi reda på vad dom faktiskt gör med kokosnötterna. Och det är allt från att ta ut vattnet för att dricka, laga mat med osv osv, till att använda fnösket till att göra mattor, bränna skalet och göra skålar, separera ut kokosmjölken och, såklart, göra godis. Genom att koka ihop fruktköttet och malt får dom fram en riktigt seg kola som smaksätts och äts som godis

Stopp 6 - Lunch och fritid

Sista riktiga stoppet var sedan lunchen på restaurangen. Där hade dom dukar upp ett stort bord fyllt med 2 sorters soppa, vårrullar på elefant fisk, elefantfisken, braised fisk, fried morning glory with garlic, omelette och slutligen vattenmelon till efterrätt.

Mätta och glada fick vi sen en timme på oss att på egen hand undersöka ön, antingen gåendes eller på cyklar.
Vi kände oss dock rätt så nöjda efter bara en kvarts promenad och satte oss för att suga upp lite solstrålar innan båten slutligen tog oss tillbaka till hamnen, tillbaka till bussen och slutligen tillbaka till hotellet.

Hela trippen, inklusive mat, smakprover och hela kittet, gick på 238 sek/person. utan tvekan värt det! Och utan tvekan något jag verkligen kan rekommendera er! =)

Gillar

Kommentarer

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin