Betala för att leva? Dags att sluta vara snål

Jag har alltid gillat pengar. Jag minns hur jag redan som 10-åring konstant sprang in på mitt rum, plockade fram kuvertet ur sin hemliga gömma och nöjd räknade igenom hundralapparna i det. Det gav mig lugn och lite lycka att veta hur mycket jag hade. Än mer varje gång räknandet landade på en högre summa än gången innan. Och så är det än idag. Skillnaden är bara att jag loggar in på mina olika banker för att få den där överblicken. Kontrollen. Lugnet.

Fördelen: Jag vet att jag aldrig någonsin behöver vara orolig för att inte ha råd med hyran, ersätta en trasig telefon eller betala någon annan oväntad avgift.

Nackdelen: Jag är snål.

Men vadå? Hur kan du vara snål? Jag ser ju hur mycket du reser.

Sant. Jag älskar att resa! Därför väljer jag att prioritera och lägga mycket av mina pengar på det. Men även där är jag snål. Jag har inget emot två extra mellanlandningar om det drar ned priset på flygbiljetten eller att hotellet inte har några fönster om det halverar kostnaden mot andra hotell.

Vidare gör den här prioriteringen att jag snålar in på typ allt annat. Backa ett år så var jag aldrig ute och fikade. Backa ett par månader så skulle jag aldrig ens komma på tanken att gå ut och ta ett glas (för 120kr när min vanliga flaska kostar 60). Och än idag får jag panik när någon säger att vi ska gå ut och äta.

Jag vill inte vara snål längre. Jag vill leva ett liv värt att minnas. Det är dock lättare sagt än gjort. Med tanke på att jag i Maj bara fick ut ett halvt CSN och nu i Juni totalt 345kr så höll jag nästan på att magsår när notan på min senaste dejt slutade på 600kr och AWn två dagar senare på 300 höll jag på att få magsår. Min spontana tanke var att okej, det var det. Nu blir det inga fler kompis-dejter eller middagar förens jag har fått lön igen. Men sen slog det mig: Varför ska det vara så svårt att unna sig? Visserligen håller jag på att spara till min handpenning, men vad gör annars alla dom pengarna för nytta sittandes på mitt bankkonto?

Jag tror att det till viss del beror på att jag tänker att lägger jag 500 kronor på en klänning så har jag en klänning, men lägger jag 500 kronor på en middag så är den borta. Lägger jag 150 kronor på en topp så har jag en topp, men lägger jag 150 kronor på en drink så är den borta. Men vet ni vad jag kommit till insikt till? Dom är inte alls borta. Det jag har betalat för är egentligen inte maten eller drycken, utan själva upplevelsen. Hade det inte varit för det så hade jag bara suttit hemma och gjort ingenting. Så nu får det vara slut på att vara snål och istället se det som en investering i mig. I livet.

Gillar

Kommentarer

ineees
ineees,
Helt rätt Matilda!!! Man måste få leva<3
nouw.com/ineees
by_anniess
by_anniess,
Verkligen igenkänning på det , men har ändå blivit bättre på det nu<3
Livet är ju till för att njutas av också man vet aldrig vad som väntar runt hörnet eller om 1 år<3
Kramar!
nouw.com/by_anniess
MarikaEdith
MarikaEdith,
Vet vad du menar, jag älskade att spara och räkna mina pengar som liten. Lärde mig att bända upp spargrisen, inte för att ta pengar utan bara för att räkna och sen lägga tillbaka allt 🙄 Har varit student hela livet fram till förra hösten så kämpar också men att bli mindre snål, hoppas ångesten att spendera går över med tiden 💕
nouw.com/marikaedith
Hannativeskog
Hannativeskog,
Vet precis vad du menar! ❤️
nouw.com/hannativeskog
Mia,
Kloka tankar!
stadstak.se
sarasara
sarasara,
Känner verkligen igen mig. Att vara ekonomisk tycker jag handlar om att lägga pengar på sådant man verkligen vill ha eller göra, i stället för att lägga en massa pengar på småsaker som man ändå inte har någon glädje av och inte ha någon koll på vart pengarna tar vägen. Man kan unna sig restaurangbesök ibland och ändå vara ekonomisk, om det är något man prioriterar och uppskattar.
nouw.com/sarasara
aliceemericsson
aliceemericsson,
Jag förstår hur du menar, men jag har också kommit till lite samma insikt som dig. Det är några av mina vänner som sällan följer med ut och äter för att "de inte har råd", när man själv vet att de faktiskt har råd, de väljer bara att prioritera annorlunda. Och absolut, man måste ha koll på sina utgifter och prioritera ibland, men som du säger investerar man ju i sig själv och sitt umgänge med pengarna man äter/fika/dricker för. <3
nouw.com/aliceemericsson
psykiskohalsablogg
psykiskohalsablogg,
Jag sparar också väldigt mycket, jag har svårt för att "unna" mig saker. Men om vi bara sparar och sparar kommer vi dö som miljardärer... Hoppas att du får en fin kväll 😊
nouw.com/psykiskohalsablogg
amandagroth
amandagroth,
Wow vad vacker du är ! 😍
nouw.com/amandagroth
Jenniferssynpalivet
Jenniferssynpalivet,
Kanske snål, men sjukt jävla vacker är du! 😃
nouw.com/jenniferssynpalivet

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin