9 tips för att rädda skadat hår

Innehåller affiliate-länkar

Nu kanske ni tänker Vem är hon att ge tips?? Det är väl inget speciellt med hennes hår??, och nej det är det verkligen inte. Men det är också det som är poängen. När jag började på gymnasiet hade jag väldigt långt, tjock och rätt så fantastiskt hår. Sen slog livet till. Stress på hög nivå, gjorde att jag tappade mer än hälften av mitt hår. När det väl hämtat sig fick jag ett infall och ville gå från mörkhårig till blond. Bra idé när man går till en frisör. Dålig idé när man blir "ekonomisk" och börjar bleka håret hemma (utan någon som helst respekt för blekmedel). Lång historia kort, jag har upplevt mardrömmen där man sitter och borstar håret, och plötsligt inser att för varje borstdrag bryts hårstråna av... Inte kul kan jag säga!

Ni ser ju 1. färgen, 2. hur torrt och skört det är, och 3. hur det är avbrutet cirka en decimeter från hårbotten. Och det här var bara början....

Men nu, ÄNTLIGEN, efter cirka 3 år börjar det bli friskt och fantastiskt! Det var faktiskt så att Mamma blev chockad nu när jag var hemma och bad henne att toppa det. Lycka! För tro mig när jag säger att jag har kämpat för att komma dit jag är idag! Men det gör också att jag tror att jag är precis rätt person att ge er alla mina tips. För er som redan har otroligt hår (grattis) kommer det kanske inte göra så mycket, men för er som liksom mig kämpar för fint hår kan jag verkligen rekommendera alla mina samlade kunskaper

1. Sluta göra det som skadar ditt hår!
Ta en liten stund och tänk efter vad det är. I mitt fall var det rätt så självklart - ingen mera hemmablekning (eller färgning över huvud taget för den delen).

2. Silicea!
Jag trodde själv länge att det bara var en marknadsförings-och-försäljnings-lögn, men skillnaden sen jag började är verkligen helt galen! Jag har haft konstant igelkotsfjun och babyhår spretandes över hela huvudet de senaste 3 månaderna. Sjukt irriterande i sig, men sån lycka för att uppenbarligen ger det resultat.
Så KÖP!

3. Det är skillnad på schampo och schampo!
Tro mig! Det är skillnad på ett märkes-schampo och på det man köper med sig hem från ICA (eller Rusta för den delen). Ditt hår är värt att vårdas, så köp ordentliga produkter.
Själv älskar jag Maria Nilas Heal-paket!

4. Tvätta så sällan som möjligt!

OBS! VIKTIG PUNKT - det är skillnad på att skölja och att tvätta.

Om du liksom mig tränar och svettas nästan varje dag behöver man skölja håret nästan lika ofta som man duschar (vilket för mig blir basically varje dag). Gör det! Använd dock bara schampo när du verkligen behöver det. Jag vet, jätteläskigt i början. Men ju fler gånger man låter det gå en dag extra, desto lättare blir det. Idag tvättar jag håret max två gånger i veckan.
Det jag däremot använder VARJE gång jag blöter håret är inpackning, och det är för att....

5. Återfukta, återfukta, återfukta!
Skadat hår i Nordiskt klimat är i regel fruktansvärt torrt, vilket med för att det blir så mycket skörare. Så ta varje chans att boozta ditt svall! Här kommer jag att motsäga punkt 3, för min inpackning köper jag faktiskt så billigt jag bara kan (typ på Rusta). Just nu använder jag den HÄR som är grym! Det beror på att, motsvarande balsam-metoden, slänger jag som sagt in en inpackning i topparna varenda gång jag duschar. Hade jag använt den som en regelrätt inpackning, dvs låtit den sitta i minst x antal minuter osv, hade jag utan tvekan köpt Maria Nilas. Men nu är min rutin istället den att så fort jag har blött håret så slänger jag i den, sen rakar jag benen, tvålar in mig eller vad jag nu gör och sköljer ur den när jag är klar. Oavsett hur lång eller kort tid det varit.

Dessutom har jag alltid i den HÄR håroljan från Davines. Både morgon och kväll. SÅ GRYM!
Kom ihåg mantrat: Återfukta, återfukta, återfukta!

6. Avsluta varje dusch med iskallt vatten!
I know! Det låter helt brutalt. Men då varmt vatten öppnar hårstrånas, inte porer men motsvarande, behöver man kallt vatten för att stänga dom. Så tänk inte, utan bara gör det!

7. Sov med håret flätat!
Okej, jag vet ärligt talat inte hur pass mycket den här gör. Men jag har läst tipset överallt och med tanke på min kamp så gör jag allt jag kan.
Anledningen till att man ska göra det är för att hårstråna annars slits mot kudden. Som sagt, vet inte om jag tror på det, men det kan ju inte skada, haha!

8. Inga värmeverktyg!
Eller snarare, så sällan som möjligt, för let's face it - vi alla vill locka (eller platta) håret någon gång då och då. Men glöm då för Guds skull inte värmeskyddet!
Kan verkligen rekommendera den HÄR!

9. Toppa det var 3 månad!
Jag ska erkänna att den här har jag inte följt själv. Men, det är mitt nyårslöfte till mig själv (jag som inte skulle ha några nyårslöften, hehe). Tidigare har jag klippt mig typ en gång var tionde månad, för hur kul är det att betala 400 kronor för att någon bara ska klippa ett par centimeter - vilket inte ens syns. Nej, då gick jag hellre och klippte mig när jag verkligen var tvungen, och då tog dom närmre två decimeter vilket faktiskt syntes (no shit!).
Men genom att toppa sig ungefär var tredje månad minska man risken för att hårstråna ska brytas av och lämna dig med jättetunna och tråkiga toppar. Så vad säger du? Ska vi ha det som mål tillsammans under 2019?

Så där har ni mina 9 bästa tips som jag lever efter och har gjort de senaste åren. Just nu är mitt hår inget speciellt, I know. Men ge mig ett par år till, för tyvärr finns det ingen genväg (om man inte sätter i förlängningar såklart), så kommer det vara magiskt!

Gillar

Kommentarer

janielindahl
janielindahl,
Finaste Matilda-tjejen 😍 Dina tips kan ju rädda en från många onödiga hår(resande)katastrofer! Tack snälla att du delar med dig ❤️❤️ Håller helt med dig om att använda bra schampo, tvätta sällan och hårinpackning (!!!) Guld värt 💖 Kram fina du!
nouw.com/janielindahl
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tusen tack själv vännen!! STOR KRAM <3
nouw.com/matildaberlin
Linnéa,
Åh, perfekt inlägg verkligen! Måste börja med att klippa mig 🥰. Kram
linnealiebig.blogg.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Lillymihlte
Lillymihlte,
Åh vad glad jag blir av att du börjar få bukt på ditt hår vännen! Jag har (peppa, peppa, ta i trä) aldrig haft några bekymmer med mitt hår. Vare gång jag besöker frisören får jag mycket beröm samt komplimanger över hur bra kvalité det har! Det är jag så tacksam för! <3 Kram fina vännen!
nouw.com/lillymihlte
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åhhh! Tack finaste du!! (Och så avis jag blir, haha) KRAM <3
nouw.com/matildaberlin
carroat
carroat,
Jag har haft exakt samma hårresa som dig! Kommer aldrig färga håret hemma igen!!! Men fantastiska tips! 😍
nouw.com/carroat
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tusen tack fining <3
nouw.com/matildaberlin
Alice,
Tack för tipsen! att sova i en fläta är något jag alltid gör, annars blir det så trassligt!
alicelindstrom.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tack sötaste <33
nouw.com/matildaberlin
Beatrice Jakobsson Fotograf,
Super bra tips och ett galet bra inlägg!! Bra jobbat Matilda och tack för tips och trix! KRAM FINIS! <3
beattriicee.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åh! tusen tack fining <3
nouw.com/matildaberlin
enna,
Så bra tips, det är verkligen något man bör tänka på 😊 Kram finis
sayyeastofashion.blogg.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Tack vännen <33
nouw.com/matildaberlin
Pauline,
Matildaberlin
Matildaberlin,
Ida - foto & häst,
Superbra tips!! 😃 Jag har tur att ha väldigt tjockt och starkt hår, slitna toppar ibland men annars väldigt starkt hår och det är jag glad för 😊
idanilssonphoto.se
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åh! Så underbart för dig!! STRO KRAM <3
nouw.com/matildaberlin
Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Åh alltså dessa tipsen behövdes verkligen för mitt år! TACK finis <3
nouw.com/emmaengstrom
Matildaberlin
Matildaberlin,
Åh! Hoppas du gillar dom =) kram <3
nouw.com/matildaberlin

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin