9 tips för att rädda skadat hår

Innehåller affiliate-länkar

Nu kanske ni tänker Vem är hon att ge tips?? Det är väl inget speciellt med hennes hår??, och nej det är det verkligen inte. Men det är också det som är poängen. När jag började på gymnasiet hade jag väldigt långt, tjock och rätt så fantastiskt hår. Sen slog livet till. Stress på hög nivå, gjorde att jag tappade mer än hälften av mitt hår. När det väl hämtat sig fick jag ett infall och ville gå från mörkhårig till blond. Bra idé när man går till en frisör. Dålig idé när man blir "ekonomisk" och börjar bleka håret hemma (utan någon som helst respekt för blekmedel). Lång historia kort, jag har upplevt mardrömmen där man sitter och borstar håret, och plötsligt inser att för varje borstdrag bryts hårstråna av... Inte kul kan jag säga!

Ni ser ju 1. färgen, 2. hur torrt och skört det är, och 3. hur det är avbrutet cirka en decimeter från hårbotten. Och det här var bara början....

Men nu, ÄNTLIGEN, efter flera år börjar det bli friskt och fantastiskt! Det var faktiskt så att Mamma blev chockad nu när jag var hemma och bad henne att toppa det. Lycka! För tro mig när jag säger att jag har kämpat för att komma dit jag är idag! Men det gör också att jag tror att jag är precis rätt person att ge er alla mina tips. För er som redan har otroligt hår (grattis) kommer det kanske inte göra så mycket, men för er som liksom mig kämpar för fint hår kan jag verkligen rekommendera alla mina samlade kunskaper.

1. Sluta göra det som skadar ditt hår!

Ta en liten stund och tänk efter vad det är. I mitt fall var det rätt så självklart - ingen mera hemmablekning (eller färgning över huvud taget för den delen).

2. Silicea!

Jag trodde själv länge att det bara var en marknadsförings-och-försäljnings-lögn, men skillnaden sen jag började är verkligen helt galen! Jag har haft konstant igelkotsfjun och babyhår spretandes över hela huvudet de senaste 6 månaderna. Sjukt irriterande i sig, men sån lycka för att uppenbarligen ger det resultat. Så KÖP!

3. Det är skillnad på schampo och schampo!

Tro mig! Det är skillnad på ett märkes-schampo och på det man köper med sig hem från ICA (eller Rusta för den delen). Ditt hår är värt att vårdas, så köp ordentliga produkter. Själv älskar jag Maria Nilas Heal-paket!

4. Tvätta så sällan som möjligt!

OBS! VIKTIG PUNKT - det är skillnad på att skölja och att tvätta.

Om du liksom mig tränar och svettas nästan varje dag behöver man skölja håret nästan lika ofta som man duschar (vilket för mig blir basically varje dag). Gör det! Använd dock bara schampo när du verkligen behöver det. Jag vet, jätteläskigt i början. Men ju fler gånger man låter det gå en dag extra, desto lättare blir det. Idag tvättar jag håret max två gånger i veckan. Det jag däremot använder VARJE gång jag blöter håret är inpackning, och det är för att....

5. Återfukta, återfukta, återfukta!

Skadat hår i Nordiskt klimat är i regel fruktansvärt torrt, vilket med för att det blir så mycket skörare. Så ta varje chans att boozta ditt svall! Här kommer jag att motsäga punkt 3, för min inpackning köper jag faktiskt så billigt jag bara kan (typ på Rusta). Just nu använder jag den HÄR som är grym! Det beror på att, motsvarande balsam-metoden, slänger jag som sagt in en inpackning i topparna varenda gång jag duschar. Hade jag använt den som en regelrätt inpackning, dvs låtit den sitta i minst x antal minuter osv, hade jag utan tvekan köpt Maria Nilas. Men nu är min rutin istället den att så fort jag har blött håret så slänger jag i den, sen rakar jag benen, tvålar in mig eller vad jag nu gör och sköljer ur den när jag är klar. Oavsett hur lång eller kort tid det varit.

Dessutom har jag alltid i den HÄR håroljan från Davines. Både morgon och kväll. SÅ GRYM!

Kom ihåg mantrat: Återfukta, återfukta, återfukta!

6. Avsluta varje dusch med iskallt vatten!

I know! Det låter helt brutalt. Men då varmt vatten öppnar hårstrånas, inte porer men motsvarande, behöver man kallt vatten för att stänga dom. Så tänk inte, utan bara gör det!

7. Sov med håret flätat!

Okej, jag vet ärligt talat inte hur pass mycket den här gör. Men jag har läst tipset överallt och med tanke på min kamp så gör jag allt jag kan. Anledningen till att man ska göra det är för att hårstråna annars slits mot kudden. Som sagt, vet inte om jag tror på det, men det kan ju inte skada, haha!

8. Inga värmeverktyg!

Eller snarare, så sällan som möjligt, för let's face it - vi alla vill locka (eller platta) håret någon gång då och då. Men glöm då för Guds skull inte värmeskyddet!

Kan verkligen rekommendera den HÄR!

9. Toppa det var 3 månad!

Jag ska erkänna att den här har jag inte följt själv. Men, det är mitt nyårslöfte till mig själv. Tidigare har jag klippt mig typ en gång var tionde månad, för hur kul är det att betala 700 kronor för att någon bara ska klippa ett par centimeter - vilket inte ens syns. Nej, då gick jag hellre och klippte mig när jag verkligen var tvungen, och då tog dom närmre två decimeter vilket faktiskt syntes (no shit!).
Men genom att toppa sig ungefär var tredje månad minska man risken för att hårstråna ska brytas av och lämna dig med jättetunna och tråkiga toppar. Så vad säger du? Ska vi ha det som mål tillsammans under 2020?

Så där har ni mina 9 bästa tips som jag lever efter och har gjort de senaste åren. Just nu är mitt hår inget speciellt, I know. Men ge mig ett par år till, för tyvärr finns det ingen genväg (om man inte sätter i förlängningar såklart), så kommer det vara magiskt!

Gillar

Kommentarer

SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Åh älskar dina tips vännen! Man kan aldrig få för många tips om håret känner jag 😍 massa kramar ❤ 😊
nouw.com/sofialissmyr
Dontworrybelikeheidi
Dontworrybelikeheidi,
Det här inlägget är helt toppen, tack att du delar med dig !❤ Jag tror många tjejer/kvinnor brottas med det här bekymret mer än vad man tror och det är fruktansvärt! Punkt 2: Silicea- ni som läser det här inlägget - det hjälper faktiskt och kan vara räddningen, det tar några månader men man ser resultatet 😊
nouw.com/dontworrybelikeheidi
matildaallerhed
matildaallerhed,
Lilljag
Lilljag,
Tack för tipsen! <3
nouw.com/lilljag
Sabinakj
Sabinakj,
Så himla bra tips! Och tack för att du påminde mig om att avsluta med kallt vatten - jag gjorde alltid det förut men sen glömde jag helt plötsligt bort det haha! <3
nouw.com/sabinakj
Junitjej,
Vilka bra tips! Tack så mycket!!
www.junitjejen.se
feliciaidachristina
feliciaidachristina,
Så jäkla bra tips! Ska ta till mig av vartenda ett <3 och förresten, jag var för en sekund TVÄRSÄKER på att det var Philippa Parnevik på första bilderna, sjukt likt! 😂
nouw.com/feliciaidachristina
EliinaSvensson
EliinaSvensson,
Så bra tips 🙌 Jag höll med på att hemmableka mitt hår i flera år och aldrig mer. Har nu världens utväxt men lite i taget. Frisören fick klippa håret i olika längder bara för att det var sönderblekt på olika ställe och jag ville inte klippa så kort som jag skulle fått göra annars. Mitt bästa tips är att göra inpackning av vanlig kokosolja varje helg. Man märker jättestor skillnad på hårkvalit'en.
nouw.com/eliinasvensson
Emmamehrali
Emmamehrali,
Tack vännen för alla tips!! Du är så sjukt vacker speciellt den sista bilden WOW!! Jag har faktiskt exakt likadana örhängen hihi <3 KRAM
nouw.com/emmamehrali

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin