7 böcker jag vill läsa under 2020

För mig är böcker (bortsett från kurslitteratur) lika med semester. För mig är det den enda stunden jag har sån ro och sånt lugn att jag kan sätta mig med en bok i handen och bara läsa. Och ja, när jag läser, då läser jag. Ni kanske inte visste det här om mig, men i grund och botten är jag en riktig bokmal. Mitt rekord var 11 böcker på en 14 dagars familjesemester, haha. Riktigt i den klassen är jag inte längre men en eller två är ett måste. 4 veckors semester is coming up (okej, jag ska skriva en del på min c-uppsats under tiden men ändå), så jag har börjat kika lite på böcker jag vill läsa. Så här kommer 7 böcker jag ser fram emot att läsa under 2020.

Hon som måste dö - David Lagerkrantz

Den sista boken i Millenium-serien. Den enda boken jag inte har hunnit läsa än. Utan tvekan ett måste i år!

"En hemlös man hittas i en park i Stockholm. Det ser inte ut att vara annat än ett tragiskt dödsfall. Men rättsläkaren Fredrika Nyman anar att något inte stämmer, och kontaktar Mikael Blomkvist. Blomkvist blir motvilligt intresserad. Den hemlöse har flera gånger hörts muttra om Johannes Forsell, Sveriges försvarsminister. Var det bara nojor, svammel? Eller kan det finnas en riktig koppling till regeringen? Mikael ber Lisbeth Salander om hjälp. Men efter Holger Palmgrens begravning har hon lämnat landet och går inte att nå. Vad ingen vet är Lisbeth befinner sig i Moskva för att en gång för alla göra upp med sin syster Camilla. Hon har bestämt sig: Hon ska inte längre vara den som jagas. Hon ska jaga själv."

Hjärnstark - Anders Hansen

Ingen har väl missat honom? Doktor, forskare, sommarpratare och författare. Mannen som tar upp ämnet som är så klockrent - och så himla viktigt. Vi hade faktiskt en föreläsning med honom under kickoffen med Fastighetsbyrån och efter det blev boken en självklarhet.

"Regelbunden träning har visat sig vara den bästa hjärngympan som finns och kan förbättra ditt minne, göra dig mer stresstålig få dig att bli mer kreativ och intelligent. Man vet idag att hjärnan är enormt föränderlig, och allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grand. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. Motion påverkar koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens. Anders Hansen förklarar i den här boken hur det går till och varför du borde motionera, inte bara för din kropps skull, utan för din hjärnas skull."

Den gränslöse - Jussi Adler Olssen

Det här är den sjätte boken i serien om Carl Morck och avdelning Q. Utav en slump började jag läsa de tidigare och nu är jag fast mitt i denna spännande deckar-serie som begraver sig i gamla och ouppklarade mord.

"En telefonsignal skär genom källaren i Köpenhamns polishus och väcker kriminalinspektör Carl Mørck från den sedvanliga morgonluren med fötterna på skrivbordet. När Carl förstår att kollegan från Bornholm vill ha Avdelning Q:s hjälp med ett gammalt hopplöst fall blir han genast avvisande. I andra änden av tråden läggs luren tyst på. Några få timmar senare står det klart att konsekvenserna av Carls kallsinnighet varit katastrofala.Tillsammans med kollegorna Assad, Rose och Gordon dras Carl in i utredningen av en sjutton år gammal tragedi. En ung livsglad kvinna försvann från en folkhögskola på Bornholm och hittades död hängande i ett träd några kilometer därifrån. För den skeptiskt lagde Carl blir det mystiska fallet särskilt svårt att finna reda i. Efterforskningarna leder till en soldyrkande sekt på Öland och en manipulatör med järnvilja som inte skyr några medel för att skydda sig själv och de sina. Den gränslöse är den sjätte delen i Jussi Adler-Olsens hyllade kriminalserie om Avdelning Q. En berättelse om vanvett, passion och besatthet."

Factfulness - Hans Rosling

"Tio knep som hjälper dig att förstå världen.
"Denna bok är min sista strid i min livslånga kamp mot den förödande globala okunskapen. Den är mitt sista försök att förändra människors sätt att tänka." - Hans Rosling
I Factfulness visar Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och vad vi kan göra för att rätta till våra missuppfattningar. Med utgångspunkt i tio misstag vår hjärna gör visar de hur vi kan bryta med våra tankefel och förstå världen bättre.
Med samma passion och folkbildningsiver som gjort Hans Rosling berömd visar han hur vi alla kan slippa stressas av en föråldrad bild av världen. Bara genom att ha en världsbild grundad på fakta kan medborgare, politiker och företagsledare fatta rätt beslut i en globaliserad samtid."

The Magic of not giving a f - Sarah Knight

"Världens härligaste bok om att bara sluta bry sig så jävla mycket. VARFÖR bryr vi oss egentligen så mycket om precis allt, även sånt vi inte kan påverka eller som spelar så stor roll? Den här boken är en skämtsam påminnelse om att ta hand om oss själva. Med glimten i ögat sträcker man på sig lite mer efter att ha läst den här boken." - Michaela Forni

Krutgummor på krigsstigen - Catharina Ingelman-Sundberg

Jag har tidigare läst hennes serie Pensionärsligan som jag fullkomligt älskar! Behöver ni en riktigt härlig feelgood, skratta så man kiknar, serie så är det ett stort tips på den. Så när jag nu såg att hon släppt denna bok blev jag lyckligare än lyckligast. Utan tvekan ett måste till min näst resa!

"Två systrar och ett gäng kvinnor, 70 plus, har fått nog av vapenskrammel och galenskaper från världens ledare. Med finess och påhittighet slår de till mot vapenindustrin på de mest dråpliga sätt. Från basen på den skånska kursgården drar de upp riktlinjerna för sitt motstånd och tränar sig flitigt i civil olydnad.
Deras trevliga och driftiga grannar försörjer sig på äppelodling, must- och champagnetillverkning. Säger de. Och de låter sig gärna bjudas på mat och fika. Tills det en dag uppenbaras att skenet bedrar - i källaren lagerför de helt andra produkter, nämligen vapen och drönare. Och i själva verket gör grannarna lönande affärer med militärer och krigförande länder.
Kvinnorna är smarta nog att inse att de behöver hjälp av yngre förmågor för att rå på dessa samvetslösa krigshetsare. De anlitar en femtonårig grabb som är bra på att hacka sig in i större datasystem. Och konsekvenserna blir minst sagt dramatiska."

Folk med ångest - Fredrik Backman

""En man som heter Ove"-författaren Fredrik Backman är tillbaka med sin sannolikt bråkigaste roman hittills. "Folk med ångest" är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den...tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?"

Gillar

Kommentarer

Linnealiebig
Linnealiebig,
Tack för en massa grymma tips! 🤩
nouw.com/linnealiebig
ineees
ineees,
Har hört om en del av de här, vill verkligen också läsa dem!! Säg gärna vad du tyckte sen<3 Kram!
nouw.com/ineees
matildaallerhed
matildaallerhed,
Åh jag älskar också att läsa, kan dock ha lite svårt för påhittade böcker, föredrar att läsa fakta eller verklighetsbaserat (samma med filmer faktiskt). Hjärnstark läser jag just nu och den är sjukt intressant!! 😍
nouw.com/matildaallerhed
MajaLinneaSturedahl
MajaLinneaSturedahl,
är precis likadan älskar att läsa och läste hur mycket som helst förr nu läser jag då och då men när man börjar så är boken slut efter 2dagar!
tack för tipsen! Ska börja läsa den sista millenium boken har den på min lista!
nouw.com/majalinneasturedahl
beattriicee
beattriicee,
Wow, läsa böcker är verkligen så härligt. Har inte hört talas om några av dessa böcker så tack för tipset! 😘
nouw.com/beattriicee
Desireekujala
Desireekujala,
Bra tips, jag har inte läst någon av böckerna men skulle absolut kunna tänka mig att läsa! 😃
nouw.com/desireekujala
amandassofi
amandassofi,
Hjärnstark har jag läst, tyckte bra om den! Folk med Ångest vill jag läsa - har hört gott om den. Sen måste jag ju tipsa dig om boken Ångestladdad, som du garanterat läser ut på en kväll. Tips, tips, och ja... som författare är man kanske lite partisk hehe 😊
nouw.com/amandassofi
lindaviktoriaaa
lindaviktoriaaa,
Åh, alltså den där hjärnstark vill jag också gärna läsa. Har dock fått hem både "The power of when" och "Why we sleep" som för bli prio 1! Men sen så, hehe <3
nouw.com/lindaviktoriaaa

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin