2 saker du kanske inte ska säga till någon med ångest

Igår kom den och gjorde sig påmind igen - ångesten. Jag kan inte svara på varför eller över vad. Den bara var där och hängde över mig från morgon till kväll. Som ett stort tungt moln som vägrade släppa. Jag hade först tänkt att bara strunta i att säga något om det, låta det slidea och tänka att idag är en ny dag - för et är det. Men så vet jag att ni är så många som uppskattar när jag är öppen, ärlig. Och speciellt i dessa semestertider när alla bara lägger upp om hur härligt livet är kände jag att det var viktigt att vara öppen med att bara för att man har semester så tar inte ångesten semester. Uppenbarligen...

Dagen var tung. På kvällen styrde sen min lillasyster Isa tillsammans med sina två bästa vänner ett musikquiz inne på Brygghuset. Innan vi går vidare till poängen så måste jag bara få säga hur sjukt imponerad jag är över henne (/dom)! Dom fyllde alltså hela utegården (= 28 lag á snitt 4 personer. Obs! Alla utspridda enligt restaurangers alla social distancing-regler) under typ 4-5 timmar. Så kul!
Dom brukar gå rätt så mycket på quiz, men jag väljer oftast att stanna hemma då 1. jag suuuuger på musikquiz, 2. brukade träna då, och 3. inte är någon som varken är ute sent eller dricker på vardagskvällar.

Men igår hade jag lovat att vara med. Så trots jobbig dag gjorde jag mig i ordning och joinade Wilmas lag. Och vet ni vad? Det var verkligen jättekul! Dessutom är jag riktigt imponerad över oss. Trots att vi är långt ifrån starkast (dom hade ju liksom mig i laget) så kom vi på en 6e plats. Woop woop! Men vid 22, när vi fortfarande hade ett papper kvar (= cirka 1 timme) kände jag att nu var det dags för mig att gå. Jag var stolt över att jag hade tagit mig dit, att jag hade stannat så pass länge, varit så pass social och ändå haft så pass kul - trots min ångest. Alla som någonsin upplevt ångest vet hur mycket energi det kan krävas till att göra något liknande. Och då är min väldigt, väldigt mild jämfört med många andras.

Jag vet att det sen var i all välmening, men här kommer 2 saker man kanske inte ska säga till någon som antingen är introvert, extremt blyg eller lider av ångest när dom faktiskt har tagit steget, kämpat och utmanat sig själva:

1. Du kan inte gå redan! Partypooper!
Jag vet inte hur många gånger jag valt att stanna hemma av den anledningen. För ofta har jag inget problem med att hitta på grejer. Men jag gillar att få somna i tid (sömn är oerhört viktigt för mig) och jag gillar att känna att det är kravlöst. När någon då räknar med/kräver att man ska tillbringa flera timmar där sätts det upp en spärr och man (jag) kanske väljer att avstå. Man ska väl se det som positivt att personen i fråga inte vill att man ska lämna, utan tvärt om uppskatta att man är så pass omtyckt. Men på samma sätt måste personen i fråga se det som positivt att man faktiskt dök upp ett par timmar istället för att man var en riktig partypooper och stannade hemma. Kan ni förstå hur jag tänker?

2. Är du hemma REDAN?
När man sen har lyckats ta sig iväg, haft kul och rätt så nöjt i alla fall stannat x antal timmar så är bland det värsta som kan hända sen att mötas utav meningen Är du hemma redan?? Plötsligt känns det som att man är mycket sämre än dom andra. Dom som valde att stanna kvar. Dom som är ute halva natten. Även om man vet att det är av välvilja och omtanke frågan ställs så blir det något utav en käftsmäll, och det är utanpå den där ångestmanteln man redan bär.

Jag inser mer och mer, ju mer jag läser inlägg av den ena personen och den andra att det snart knappt kommer att gå att säga något utan risken att någon tar illa upp. Det är svårt. Jag tror att allt i grund och botten handlar om att vi måste lära oss att visa mer respekt och omtanke. Och det är från båda håll - både den som säger något och den som tar emot. Precis som med sociala medier måste vi lära oss att förstå att allt (såklart) inte är så som det speglas utåt - inte ens under semestrar.

Gillar

Kommentarer

Johannagrahn
Johannagrahn,
Jag är tvärtom, jag blir glad när folk frågar om jag redan är hemma eller om jag redan ska gå. Känner mig duktig då. Men jag har å andra sidan varit en sådan som gärna stannat ute till tre var och varannan helg så nu när jag inte gör det längre blir jag stolt. tänk vad intressant det är hur olika det kan vara ändå 😘
nouw.com/johannagrahn
beattriicee
beattriicee,
Å mys, hade lätt viljat komma om jag hade haft tid men hade andra planer. Tycker det är upp till varje person när man går hem, själv älskar jag att gå hem tidigare då man slipper dem dåliga sluten på kvällarna och man kan kliva upp tidigt dagen efter! 😍 Ta hand om dig hjärtat!
nouw.com/beattriicee
tildablanksvard
tildablanksvard,
Åh förstår dig till 100% dedär med att någon säger åt en att ska du redan gå, usch va hemskt de är när men väl har stark ångest
nouw.com/tildablanksvard
Toril
Toril,
Så himla viktigt inlägg, relaterar så mycket!!❤️
nouw.com/toril
Desireekujala
Desireekujala,
Så sant det du skriver, tror många inklusive jag själv uppskattar dessa inlägg! kram<3
nouw.com/desireekujala

Instagram @matildaberlin

Instagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlinInstagram matildaberlin